Remise Giri tegen ‘schuiver’

Kent u het probleem, zwart te hebben tegen iemand die duidelijk op remise speelt? Dat probleem had Anish Giri vandaag. De witspeler (Gawain Jones) kreeg het gewenste resultaat, remise in 25 zetten. De Nederlanders in de B-groep wisten ook niet te winnen: Bok, L’Ami en Lucas van Foreest speelden remise, terwijl Jorden van Foreest met wit verloor.

Masters

Vandaag hadden de elitegrootmeesters een van de twee jaarlijke uitstapjes, dit keer in het Museum van Beeld en Geluid in Hilversum. Het is een formule die succesvol is gebleken en vandaag ook weer was: niet alleen trekt het veel publiek (en media) dat niet zo snel naar Wijk aan Zee zou komen, maar ook worden er diverse extra activiteiten georganiseerd. Zo was er onder andere een jeugdtoernooi met ongeveer honderd deelnemers dat zelfs het jeugdjournaal haalde! Met muziek van Portugal. The Man. Er valt nog wel een wereld te winnen, want volgens de poll bij het bericht kan meer dan de helft van de stemmers nog niet schaken…

In de stand veranderde ook het een en ander. Drie spelers hebben vooralsnog een matig toernooi en vandaag verloren ze ook alledrie. Hou Yifan van Svidler, Adhiban van So en Caruana van Mamedjarov, die een sterk 2017 dit jaar dus een vervolg lijkt te geven en nu met Giri en Anand gedeeld bovenaan. Het geheim van zijn succes? Niet meer zoveel drinken…. Gawain Jones is ook een mogelijke kop van Jut maar hij is met 2.5 uit 5 goed gestart. Met zwart speelt hij moedig Koningsindisch en met wit speelt hij tegen iedereen met 2700+ keihard op remise. Ook vandaag probeerde hij zo snel mogelijk de muziek uit de stelling te halen en dat lukte. Valt Giri hier ook iets in te verwijten? Hij had de Najdorf kunnen spelen, of een andere variant van de Panov, hij wilde ook op zich wel proberen te winnen, maar als koploper ga je ook niet al te veel risico nemen. Hier geeft hij zelf uitleg.

In een museum voor Beeld en Geluid ontkom je er niet aan te poseren met bekende televisiefiguren…

Challengers

De Challengers speelden vandaag gewoon in Wijk aan Zee, waar het vast toch ook druk was omdat de weekvierkampers hun laatste ronden speelden. Na vier ronden waren er twee koplopers en die mochten beiden met zwart tegen een Nederlander. L’Ami tegen Vidit werd wat wel eens een nonpartij wordt genoemd: binnen een half uur werd het remise door een bekende zetherhaling in de Ragozin, onder andere gespeeld in Ivanchuk-Carlsen in Wijk aan Zee drie jaar geleden en in vele andere partijen. Korobov had er echter wel zin in. Met zwart speelde hij in een Spanjaard met 5.d3 een nieuw idee met snel Pe7 en c5. Jorden lokte met 13.Lb3 de zet c4 uit, maar dat had hij waarschijnlijk beter niet kunnen doen en zwart kan al snel comfortabel te staan. Het pionoffer op zet 19 was waarschijnlijk gewoon een blunder: de bedenktijd bij de enige zet op zet 20 (2min32) suggereert dat Jorden even van de schrik moest bekomen. Helaas lukte het hem ook niet om compensatie voor de pion te krijgen. Weliswaar won hij op zet 34 een kwaliteit, maar zwart had verbonden vrijpionnen op c4 en d3 en die bleken te sterk. Goed gespeeld van de Rus Oekraïner die terecht bovenaan staat.

Benjamin Bok speelt niet zo’n gelukkig toernooi. Gisteren miste hij kansen tegen Erwin l’Ami en ook vandaag had er meer ingezeten dan de remise tegen Olga Girya. Die offerde in de opening een pion en kreeg daar best aardige compensatie voor, maar nadat ze nog een pion had geofferd was de compensatie grotendeels weg. Na wat onnauwkeurigheden aan beide zijden onstond een eindspel van torens en ongelijke lopers waarin zwart b- en c-pion had en wit een ver opgerukte h-pion. Dat zou zwart op zijn minst toren-loper tegen toren moeten geven en ik denk ook wel meer als hij 51.b4 had gedaan. Daarna miste wit een loperoffer dat meteen remise had gemaakt, niettemin was haar 58.Td5! ook goed gezien: het eindspel na torenruil is remise. Zwart hield de torens op het bord maar verloor zo zijn b-pion tegen de h-pion. Benji probeerde het nog lang, maar moest op zet 112 toegeven dat er geen winst voor hem in zat.

Lucas van Foreest kreeg met zwart tegen een andere dame, Dronavalli Harika, ook wat kleine kansen. In de opening verloor hij het loperpaar maar hij had wel wat meer ruimte. Wit ging voor een grote centrumafruil om dat de neutraliseren waarna uiteindelijk een eindspel van dame-loper tegen dame-paard onstond, waarbij de witte damevleugel op de kleur van de loper was vastgelegd. De computer geeft 0.00, maar zwart staat wel meer gelijk dan wit. Ze maakte echter geen fout en nadat de damevleugel van het bord verdween werd er remise gegeven.

Morgen is er een rustdag, vrijdag spelen alle groepen weer in Wijk aan Zee, inclusief de tienkampen.

 

2 Reacties

  1. Avatar
    wimw 18 januari 2018

    Inderdaad kun je je afvragen of Giri niet beter een Siciliaan had gespeeld tegen Gawain Jones. De Caro-Kann is een solide verdediging, die Botwinnik in zijn revanche match van 1961 tegen Tal in 9 van zijn 10 zwartpartijen speelde om dienst aanvalsdrift te temmen. Dat lukte heel aardig met 5 remises, twee nederlagen en twee overwinningen, omdat een gefrustreerde Tal zijn hand begon te overspelen met bijna meteen de pionzetten h4 en g4. [In het pré-Bosboom tijdperk]. Overigens is Gawain Jones meerdere keren Brits kampioen geweest en echt niet te onderschatten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.