Mamedyarov alleen aan de leiding

Anish Giri staat na de zesde ronde van het Tata Steel Schaaktoernooi niet meer bovenaan. Hij speelde zelf een consoliderende remise tegen een van zijn medekoplopers, Anand. Een andere medekoploper, Mamedyarov, wist echter zijn partij tegen Adhiban te winnen en staat nu alleen bovenaan. In de challengersgroep speelden alle Nederlanders remise. De enige speler in deze groep die won, was Korobov die daardoor zijn voorsprong uitbreidt.

Masters
In de Mastersgroep waren er diverse partijen die niet een logische uitslag kregen. Kramnik liet een goede stelling tegen Jones in remise liggen, Wei Yi wist een gewonnen stelling tegen So zelfs nog te verliezen. Het leek er even op dat So zo dus de koplopers achterhaald had, omdat Mamedyarov al een tijdje slecht tot verloren stond tegen Adhiban. De Indiër, vorig jaar nog de sensatie van de Masters, kreeg twee verbonden vrijpionnen ondersteund door twee lopers, maar hij had met 45.Te3! torenruil moeten aanbieden in plaats van Td3-a3xa7 toe te laten. Daarna stond hij nog wel een kwaliteit tegen een pion voor, maar zwart had erg goede compensatie. 60.Kf2? gaf ook de remise weg; de witte koning werd het bord overgejaagd, zwart pakte wat pionnen mee en uiteindelijk gaf de vrije f-pion de beslissing.

De partij Giri-Anand kreeg wel een logische uitslag, al heel snel zelfs. De eerste vijftien zetten snel spelen en dan erachter komen dat je snel remise moet gaan maken suggereert dat de voorbereiding niet optimaal was; laten we het erop houden dat het in de trant was van ‘Als hij het goed speelt heb ik remise, anders kan ik op winst spelen’. Anand speelde het goed.

Foto door Alina l’Ami

Challengers

In de challengersgroep veranderde er weinig in de (overigens opmerkelijke) stand. Korobov bleef eerste, maar staat nu zelfs een punt los. Tari daalt van de gedeeld vierde naar de gedeeld laatste plaats. Voor de Nederlanders waren er verschillende belangen. Bok speelde tegen Vidit (door teletekst Gujrathi genoemd), een 2700-speler; remise zou ok zijn. Lucas van Foreest en L’Ami speelden tegen elkaar in de strijd om voorlopig de beste Nederlander; Jorden van Foreest probeerde te winnen tegen Girya, een van de op papier zwakkere spelers van de groep. We zullen zien hoe ze dat vergaan is.

In de partij tussen Lucas en Erwin l’Ami ontstond al snel een eindspel waarin wit een gedekte vrijpion had, maar zwart activiteit. Het was een stelling die Erwin goed ligt en het leek er even op dat hij zou gaan winnen, vooral toen wit met 24.Td1-d3 en 25.Td3-d1 zomaar twee tempi weggaf. Even later deed zwart het echter fout met 27…Ta6 en vooral 28…bxc3. Waarschijnlijk iets in de berekening gemist, want in het toreneindspel dat ontstond had zwart geen enkel voordeel meer. Wit ook niet echt, remise dus.

Vidit speelde voor de rustdag tegen een Nederlander die met wit keihard in de opening remise forceerde (L’Ami) en vandaag tegen een Nederlander die al heel snel bijna alles afruilde (Bok). Het eindspel op zet 26 is echter niet helemaal potremise: wit had namelijk twee lopers tegen loper en paard en er zijn diverse dat soort eindspelen waarin de engine +0.2 speelt die in de praktijk erg lastig zijn voor zwart. Dit was er niet zo één: de Indiër moest even 29…a3 vinden en toen drong Bok niet meer aan.

Jorden van Foreest liet zijn ambities tegen Olga Girya blijken uit zijn openingskeuze, de Engelse verdediging. Hij had dit seizoen in de KNSB-competitie nog gewonnen met 5…d5, maar Girya speelde het uiterst solide, ruilde alles af en er viel voor zwart niets te halen. Dat heb je soms. In dit toernooi wel vrij vaak trouwens…

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.