Giri houdt stand tegen Wesley So

In de zevende ronde van het Tata Steel Schaaktoernooi heeft Anish Giri een lastige zwartbeurt tegen Wesley So met remise overleefd. Concurrent Mamedyarov won echter weer en staat nu een punt voor op o.a. onze landgenoot. In de Challengersgroep speelden alle Nederlanders remise, evenals koploper Korobov. Lucas van Foreest is daar nog steeds de beste Nederlander. Een slechte dag was het voor de vrouwen: zowel Hou Yifan, Girya als Harika verloren en de laatste plaatsen in de grootmeestergroepen worden ook door de dames ingenomen. Donner draait zich niet om in zijn graf…

Masters

Wesley So is titelverdediger in Wijk aan Zee. De topvorm van een jaar geleden lijkt hij niet te hebben, maar nog steeds is hij een van de kanshebbers en het is dus logisch dat Giri met zwart tegen hem tevreden was met remise. Die kreeg hij echter niet cadeau. Wit kreeg uit de opening een langdurig voordeeltje en er onstond een stelling waarin zwart alleen maar kon afwachten. Zo’n stelling kan onaangenaam zijn, maar Giri deed het goed: een actieve zet (g5) en voor de rest wachtzetten. De vraag was of wit iets met zijn voordeel kon doen. Ik zie het niet, So zag het ook niet en zo kon Giri weer een halfje bijschrijven. Er vielen deze ronde wel relatief veel beslissingen: Carlsen (tegen Hou Yifan), Mamedyarov (tegen Wei Yi), Kramnik (met zwart tegen Anand!) en Karjakin (Caruana gaf zomaar een pion weg) wonnen en schoven dus op in de ranglijst die u rechts ziet.

Challengers

Drie van de vier Nederlanders kregen ongeveer gelijkwaardige tegenstanders: Bok en Jorden van Foreest elkaar, L’Ami de Rus Gordievsky, dus dat die partijen remise werden is niet zo bijzonder. Lucas van Foreest moest echter met zwart tegen de enige 2700+ speler in de groep, Vidit uit India. Die kon een overwinning goed gebruiken in jacht op de eerste plaats. Echter, nadat wit op een wat onnauwkeurige zet niet helemaal goed reageerde kreeg zwart een volkomen bevredigende stelling en supersolide ook nog. Zelfs een pion meer! Die kon wit wel terugwinnen, maar de winstkansen zouden dan dankzij de ongelijke lopers weg zijn. Wit aarzelde, pakte uiteindelijk toch maar de pion, maar winstkansen kreeg hij niet. Lucas nog steeds op de ongedeelde derde plek!

Ook Erwin l’Ami kwam een pion voor trouwens: in een Koningsindiër won hij pion d6. Daar moest hij wel zijn zwartveldige loper voor opgeven, maar die van zwart was toch niet zo erg goed. Op zet 26 besluit Erwin echter de pion terug te geven, mogelijk vertrouwde hij de stelling met ongelijke lopers na 26.Pxc5 Dxc5 niet. Toch lijkt wit daar kansen te hebben: g3, Lg2, f4, e5 is een plan. In de partij kreeg hij paard tegen slechte loper, op papier dan, want zo slecht was die loper niet. Nadat de hele damevleugel van het bord verdween werd tot remise besloten.

In de partij tussen Jorden van Foreest en Benjamin Bok kwam de laatste waarschijnlijk goed weg, want 23.Pf5! lijkt een pion te winnen. Na 23.Pd5 kwam wit ook nog iets beter te staan maar Benji wist het voordeel door veel te ruilen te neutraliseren en in de slotstelling heeft wit niets meer.

Morgen het topduel tussen Giri en Mamedyarov! Giri heeft in ieder geval aangekondigd ervoor te zullen gaan…

2 Reacties

  1. Avatar
    Jaap Amesz 21 januari 2018

    Het was niet Svidler die zomaar een pion weggaf tegen Karjakin, maar het was Caruana.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.