Giri brengt spanning in toernooi terug

In de achtste ronde van het Tata Steel Schaaktoernooi is de spanning  aan de kop van de ranglijst helemaal terug. Anish Giri wist met wit koploper Mamedyarov te verslaan, waardoor beiden nu samen met Carlsen (die met veel geluk won) de kop delen. Ook bij de Challengers is het spannend: Jorden van Foreest en Bok wonnen terwijl Lucas van Foreest (van Bok) verloor, waardoor alle Nederlanders nu met 50% op de gedeeld derde plaats staan!

Masters

Naast de overwinning van Giri was het verhaal van de dag de blunder van Carlsen. Tegen Jones gaf hij namelijk zomaar een stuk weg in de opening. Hij had nog wel wat vage compensatie, maar het had niet genoeg moeten zijn als Jones gewoon op zijn normale niveau had gespeeld. Die leek echter een beetje geïntimideerd. De compensatie werd steeds groter, de materiële voorsprong was op een gegeven moment ook weg en in 42 zetten won wit! “Carlsen is gewoon een stuk beter dan de rest”, verklaarde Giri, waarbij hij het woord stuk in de schaaktechnische betekenis bedoelde. Zelf speelde hij vandaag ook een stuk beter (figuurlijk bedoeld) dan zijn tegenstander, toch de nummer twee van de wereld. Na de opening stond wit duidelijk beter en Mamedyarov wist niet goed hoe hij moest omgaan met zijn nadeel. Hij probeerde wat actieve zetten, maar die hielpen hem niet, integendeel. Op zet 32 was de Azerbeidzjaan zijn stelling zat en gaf hij (wat aan de vroege kant) op. En zo kan Giri, die van hiphop schijnt te houden, vanavond dit nummer gaan beluisteren.

Challengers

Over spanning aan kop gesproken: in de Challengersgroep verloor koploper Korobov een zeer voordelige stelling tegen Amin waardoor Vidit met een overwinning op Gordievsky langszij kwam. Als er niets raars gebeurt zal een van deze twee spelers promoveren naar de Masters, maar de strijd om de derde plek (die overigens behalve prijzengeld, eer en mogelijk ratingpunten niets oplevert) is nog spannender: de helft van de groep staat momenteel gedeeld derde! Waaronder alle Nederlanders. Een van de Nederlanders die vandaag won was Jorden van Foreest, vooral door goede voorbereiding. Tegen de Noorse jeugdwereldkampioen Tari uit Noorwegen had hij een paar maanden geleden ook al gespeeld, juist in dat wereldkampioenschap, en nog wel de beslissende partij, want met een overwinning had Jorden de titel kunnen pakken. Toen koos hij voor het Italiaans. Dat bleek op zich wel een goede keuze, maar een gunstig eindspel werd helaas niet in winst omgezet. Toen had hij ook naar het Schots gekeken als optie en de voorbereiding van toen kon hij vandaag gebruiken. Hij offerde een pion en daarna ook nog een kwaliteit, waarvoor hij een loper op f6 kreeg die alleen nog een keer extra gedekt moest worden om de dodelijke dreiging Dh6 te hebben. Jorden wist dat het objectief allemaal ok voor zwart was, maar ook dat het niet makkelijk was om de juiste verdediging voor zwart te vinden. Dat bleek. Zet 20 en zet 21 van de Noor waren fout; na zet 22 van wit gaf hij op.

Zijn broer Lucas had die ochtend verklaard dat de broederstrijd beslist was en hij zich nu op het toernooi kon richten (dan weet u waar zijn prioriteiten liggen) maar dat blijkt dus voorbarig. Misschien dat de snelle overwinning van Jorden als een schok voor hem kwam, want in zijn eigen partij tegen Benjamin Bok ging het nogal snel mis. Lucas kende de theorie niet: 13…Lxc5 is nodig. Ook 19…h6 is niet zo’n handige, wat Benji met 19.Pe4! aantoonde. De opgave was ook hier aan de vroege kant: pionverlies (b6 of e5) was echter wel zeker, partijverlies ook zonder dat zeer waarschijnlijk.

Erwin l’Ami was vandaag dicht bij zijn eerste overwinning van dit toernooi met zwart tegen de sterke Duitser Bluebaum. Eigenlijk speelde Erwin het grootste gedeelte van de partij goed: hij won een pion, had een gunstig eindspel, won daarin een stuk en moest toen toren, paard, bgh tegen toren en ffgh winnen. 44…Te2 lijkt simpel te winnen, 45…Td8 wint waarschijnlijk ook nog wel, na 45…hxg4? 46.Kxg4 dreigt opeens mat! Dat kon Erwin nog wel vermijden, maar niet de zetherhaling die volgde. Flink balen dus.

Morgen een rustdag, dinsdag de negende ronde!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.