Tata in de media (4) : Anish Giri is gebaat bij rust

“Mijn beste resultaten heb ik behaald toen ik vrij weinig verwachtingen had. Ik denk dat ik meer richting de rust moet gaan in plaats van ambities.” Dat zei Anish Giri voorafgaand aan Tata Steel Chess tegen Jan-Cees Butter voor het dagblad Trouw. In dat en ook andere interviews zei hij meer interessante dingen over zijn voorbereiding en toernooihouding.

Ambitie heeft Giri natuurlijk wel degelijk. Naast de wereldtitel staat het winnen van Wijk aan Zee boven aan zijn verlanglijstje. Hoe werk je daarnaartoe?

Bij een persontmoeting in Hilversum zei Hans Böhm dat Giri het toernooi kan winnen, maar dan wel een psychische barrière moet doorbreken. Giri vulde na enig nadenken bedachtzaam aan dat er meer factoren spelen. “Hoe behoud je je energie? Hoe ga je om met veranderingen binnen je team? Hoe verwerk je wijzigingen van je strategie in het schaken?”

Zelfverzekerdheid noemde hij ook als belangrijk punt, ook voor Magnus Carlsen, al is hij de nummer één van de wereld. “Pas na een paar ronden, als hij gevoeld heeft dat hij de terechte nummer één is, slaat hij meestal toe. Dat heeft te maken met zelfverzekerdheid.”

Over die van hemzelf: “Ik heb soms dagen waarop ik denk: ik stop ermee, want dit kan echt niet. Maar als ik dan weer een partij win, denk ik: oké, wanneer is het wereldkampioenschap? Dus dat psychologische aspect is er zeker, maar het is niet zo dat een gesprekje ineens alles verandert. Alles moet een beetje kloppen. Is je voorbereiding goed? Is je spel goed? En, ook niet onbelangrijk, je moet een beetje geluk hebben.”

 

Een week later was verslaggever Butter terug in Hilversum, toen daar de ronde in Beeld en Geluid werd gespeeld. Giri vertelde daar dat hij tijdens het toernooi niet nadenkt over de toernooizege: “Ik heb er geen tijd voor. Elke dag is hetzelfde: ontbijten, een stukje wandelen, rusten, eten, schaken, eten en dan begint alweer de voor bereiding op de volgende partij. Ik heb geen tijd om na te denken over het winnen van het toernooi.”

‘Giri op koers voor eindzege Tata’, kopte Trouw toch maar.

Na de zege in de achtste ronde op Mamedyarov steeg de koorts bij de volgers. Het Noord-Hollands Dagblad kopte: ‘Krijgt Timman eindelijk een opvolger?’ Timman was in 1985 de laatste Nederlandse winnaar in Wijk aan Zee. In 1981 had hij het toernooi gewonnen samen met Sosonko, die ook in 1977 gedeeld winnaar was.

“Nederlanders willen zich met kampioenen vereenzelvigen”, zei Giri tegen verslaggever Marco Knippen. “Kijk naar Verstappen, naar Dumoulin. Pas als je echt iets groots presteert, tel je mee. Zeker in het schaken, dat hier een kleine sport is.” Als het grote waarmee hij op een vergelijkbaar podium zou kunnen komen noemde hij eerst alleen de wereldtitel, om er even later aan toe te voegen: “Of de eindzege in Wijk aan Zee.”

Over de druk die nu op hem ligt, zei hij ook tegen deze journalist: “Met nog vijf speelronden te gaan, is er geen tijd om te gaan nadenken en zenuwachtig te worden. Ik moet me telkens voorbereiden op de volgende partij, en dat proces van rekenen geeft me  rust.”

Knippen had een mooie afsluiter. In de commentaarzaal kreeg Giri een vraag van een jongetje. “’Hoe kan ik zo goed worden?’ klinkt het ontwapenend. ‘Zielsveel van het schaken houden, dagelijks spelen en er veel over lezen en over nadenken. Dan maak je een kans’, spreekt Giri hem moed in. Om dan, vanwege het veelal oudere publiek, met een kwinkslag te eindigen: ‘Jij althans, want voor de rest is het al te laat’.“

1 Reactie

  1. Avatar
    Aard 23 januari 2018

    “i don’t believe in psychology i believe in good moves” Robert James Fischer

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.