Elfde ronde: koplopers remise

In de elfde ronde van het Tata Steel schaaktoernooi heeft Anish Giri met enige moeite remise gespeeld tegen Fabiano Caruana. Medekoplopers Carlsen en Mamedyarov speelden tegen elkaar remise waardoor er aan kop weinig is veranderd, al nam Anand de plaats als eerste achtervolger over van Kramnik. In de Challengersgroep werden alle partijen waarbij geen Van Foreest betrokken was remise. Jorden won in een lange partij, Lucas verloor voor de vierde keer op rij.

Masters


Fabiano Caruana is op rating nog de nummer twee van de wereld, maar die status is hij over een week kwijt: dit toernooi gaat het namelijk niet naar wens. Min twee suggereert dat hij niet in vorm is, Giri is dat met plus vier wel, desondanks kan met zwart spelen tegen de Amerikaan best lastig zijn en dat bleek wel. De Londen werd niet door de Rijswijker verwacht en hij speelde de opening ook niet helemaal optimaal. De schade was niet erg groot, toch had wit een langdurig plusje met loper tegen paard. Voor zwart was het zaak om alle torens te ruilen om dat voordeel te neutraliseren. Dat lukte, maar wel met hulp van Caruana: sterker nog, waarschijnlijk had die ergens kunnen winnen! Het was wel een lastig te vinden voortzetting. In ieder geval was Giri blij met zijn remise. Ook Carlsen had vrede met dat resultaat, sowieso zat er voor hem vandaag niet meer in. Tegenstander Mamedyarov kreeg namelijk het loperpaar in een halfopen stelling en als je dan niet oppast wordt je langdurig gemasseerd. Carlsen ruilde echter de juiste stukken en zorgde ervoor dat in het eindspel met loper tegen paard de witte koning geen doorgang had, waardoor de vrede getekend kon worden.

In de twee resterende ronden heeft Giri het makkelijkste programma (Adhiban met wit, Wei Yi met zwart) maar de beste kansen liggen toch bij Carlsen, al is het maar omdat er bij gelijk eindigen beslissingspartijen met versneld tempo volgen en de wereldkampioen klassiek schaak ook wereldkampioen snelschaken is…

Even tussendoor: kijkt u wel eens schaken op TV? Ik vandaag de hele middag de uitzending van chess.com over Tata Steel en het blijkt erg simpel te zijn. Chromecast in de TV, simpele zetup via Chrome, surfen naar de liveuitzending op Chess24 en dan krijg je dit op je tv:

Voordeel: groter scherm en je kan op je computer ondertussen andere dingen doen!

Challengers

Wielerliefhebbers kennen het wel: twee koplopers kijken alleen naar elkaar  en hebben niet in de gaten dat een achtervolger er met hoog tempo aankomt, tot het te laat is…. zou dat in de challengersgroep kunnen gebeuren? Korobov en Vidit hebben nu al drie ronden op rij remise gespeeld, vandaag tegen elkaar. Niemand twijfelde eraan dat de strijd om de promotieplek tussen deze twee spelers zou gaan, maar ze moeten nu toch een beetje oppassen… met een tussensprint van 3.5 uit 4 is Jorden van Foreest namelijk op een punt van de koplopers gekomen. Als ze koplopers remise blijven spelen en hij blijft winnen kan hij de groep nog winnen! De kans is niet zo groot natuurlijk, maar hij zal er voor gaan. Dat deed hij vandaag ook, ervoor gaan en het blijven proberen. Na 25.c8D (25.Pxe4! was beter) kwam zwart iets prettiger te staan in een stelling met torens en ongelijke lopers. De loper op d4 was actiever dan de loper op g2. Snel daarna kreeg zwart een gevaarlijke vrijpion op e3, al werd die wel geblokkeerd. Op zet 52 ruilde wit haar actieve toren en dat was niet zo handig: ze bleef met haar passieve toren zitten en de zwarte koning kon naar het midden van het bord lopen. Waarschijnlijk had wit het evengoed wel remise kunnen houden als ze niet op zet 66 de kwaliteit had geofferd. En hoewel ze drie verbonden vrijpionnen kreeg was het een typisch gevalletje ‘Regel van Bosboom’: de zwarte vrijpion liep harder.

De leukste partij van vandaag was een remisepartij. Zowel Krasenkow als Bok liepen flink met materiaal te smijten. Wit offerde speculatief een stuk na de opening, zwart tegen het einde een dame, maar had kunnen winnen met een torenoffer… nu was eeuwig schaak het slot.

Ook Erwin l’Ami was in een Yolo-bui vandaag. Het begon al met 1.e4 en daarna kwam het positioneel verdachte 9.gxf3!? in plaats van het normale 9.Dxf3. Het deed me denken aan een partij uit de WK-match Tal-Botwinnik: 1.e4 c6 2.Pc3 d5 3.Pf3 Lg4 4.h3 Lxf3 5.gxf3!?. Erwin had er wel een beetje succes mee, hij kreeg een eindspel met een pion meer, al zat hij nog wel met de pionnenstructuur op de koningsvleugel. Op een gegeven moment speelde hij het ook wat passief: na 31.Thg1 had zwart het niet zo makkelijk gehad. In de partij ontstond een toreneindspel dat soepel remise werd gehouden door de Russin.

Lucas van Foreest lijkt er dit toernooi doorheen te zitten, want vandaag verloor hij alweer voor de vierde keer op rij. Het pionoffer in de Engelse aanval van de Najdorf is bekend, het is echter maar de vraag of wit genoeg compensatie heeft. Misschien wel na 20.Lxd7+. 20.Tg1 is een leuke zet, maar na 22…a3! heeft zwart groot voordeel. Daarna kreeg Lucas nog een kans: ook op zet 25 had slaan op d7 wit kansen gegeven. Op zet 26 niet meer, het scheelde nogal dat de zwarte pion op h5 in plaats van h7 stond.

2 Reacties

  1. Avatar
    TheBlackKnight 26 januari 2018

    Het zou erg mooi zijn als beide groepen door een Nederlander gewonnen gaan worden. Het is lastig, echter nog steeds mogelijk. Voor Giri is indien hij geen nederlagen meer te verduren krijgt in ieder geval back to top 10 wat denk ik ook al een heerlijk gegeven is. Horen bij de beste 10 spelers op de aardbodem…… Uitnodigingen voor toptoernooien enzo. Op papier heeft hij niet de zwaarste tegenstanders inderdaad te gaan, echter die zullen hem het inderdaad niet cadeau geven.  Hopelijk gaat iedereen ervoor de laatste twee ronden, worden het spannende spektakel partijen en moge de beste spelers van het moment winnen.

  2. Avatar
    Aard 26 januari 2018

    Bij de evaluatie zal de toernooi-organisatie ongetwijfeld concluderen dat het uitnodigingsbeleid iets té vrouwvriendelijk was.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.