Giri wint weer! Maar Carlsen ook…

In de twaalfde ronde van het Tata Steel Schaaktoernooi heeft Anish Giri alweer gewonnen! Met wit versloeg hij redelijk soepel Adhiban. Helaas voor zijn toernooiwinstkansen won Carlsen ook: beide spelers staan nu dus gedeeld bovenaan, een half punt voor Mamedyarov die snel remise speelde. In de Challengersgroep speelde bijna iedereen remise; de enige winstpartij was op naam van Vidit, die daarmee ongedeeld de leiding pakt.

Masters

Al binnen een half uur was er een partij klaar: in Jones-Mamedyarov claimde wit op zet twaalf remise wegens driemaal dezelfde stelling. Grappig was dat na afloop beide spelers elkaar de schuld gaven van de snelle remise in de trant van “Hij heeft wit!” “Hij heeft een veel hogere rating!” Giri bleek #teamjones: “Ik zou zelf ook met zwart de remise toegelaten hebben, want ik ben ik. Dat Mamedyarov dat ook deed had ik absoluut niet verwacht.” Erg vond hij het natuurlijk want, vooral omdat hij zelf gewonnen had. Hij baalde wel dat hij niet optimaal gereageerd had op de creatieve openingsopzet van Adhiban, maar toen die 19.De4! overzag kwam het allemaal goed. Wit won een pion en speelde de partij keurig uit.

Plus vijf, dat zal Giri zich voor het toernooi moeilijk kunnen voorstellen. Het jammere is wel dat het heel goed mogelijk is dat het niet genoeg is voor toernooiwinst. Carlsen won weer eens een eindspel met ongelijke lopers en kwam dus ook op plus vijf. Hij speelt wel morgen met zwart tegen Karjakin; dat zou wel eens remise kunnen worden. Datzelfde geldt bij Wei Yi tegen Giri. In de tiebreak is Carlsen de grote favoriet.

Challengers

Zoals gezegd was er één winstpartij in de Challengersgroep. Waar medekoploper Korobov (tegen Lucas van Foreest) en Jorden van Foreest (tegen L’Ami) niet verder kwamen dan remise, wist Santosh Gujrathi Vidit met zwart van Girya te winnen, en snel ook! 26 zetten duurde de partij. Een Hollandse partij, en omdat we bij Schaaksite graag naar Hollandse partijen kijken (of in ieder geval de auteur van dit artikel) krijgt u hier de partij geanalyseerd. Bij oppervlakkig naspelen lijkt het alsof het een partij uit één stuk is; bijna is dat ook zo, alleen blijkt de combinatie waarmee Vidit de partij won een lek te bevatten… gelukkig voor hem zag Girya het niet.

 

Vidit speelt de laatste ronde met zwart tegen Jorden van Foreest. Die had het erg spannend kunnen maken als hij zelf ook vandaag gewonnen had. Erwin l’Ami speelde een Russische partij echter erg degelijk en na veel ruilen werd er op zet 31 remise gegeven.

Benjamin Bok bestreed de Nimzo van Bluebaum met de Sämisch-variant. Dat ging wel goed, want zijn zwartveldige loper werd snel actief en na 14 zetten moet hij beter staan. De afwikkeling die begon met 14.c4 en verder ging met o.a. het verrassende 16…Pd2!? eindigde echter in een stelling met torens en ongelijke lopers. Dat was gelijk en dat bleef het toen de ongelijke lopers geruild werden.

Goed nieuws is er tenslotte voor de Lucasfans: vandaag haalde hij een behoorlijk resultaat door Anton Korobov met zwart op remise te houden. In de Weense variant van het Damegambiet kreeg wit een klein plusje, maar veel werd het nooit. Alle torens werden geruild, dames ook en er onstond een paardeindspel waarin nog wel af en toe gerekend moest worden, maar de remisemarge was hoog en remise werd het.

1 Reactie

  1. Avatar
    Frits Fritschy 27 januari 2018

    In Giri-Adhiban:

    19…Nxe3 20.Qe8+ Bf8 21.fxe3 wint voor wit: zwart moet dan vroeg of laat zijn toren offeren.

    Ik dacht eerst: hoezo? Gewoon Db6-c7-d7. Maar inderdaad: 21… Dc7 22 Pe6! fxe6 23 dxe6 De7 24 Dc8 en zwart heeft geen redelijke zetten meer.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.