Robin van Kampen in top honderd

Zo hoor je nooit meer iets van hem als schaker en zo staat hij opeens in de top honderd van de wereld. Robin van Kampen staat voor het eerst bij de mondiale elite, na zijn overwinning zaterdag op Sergei Tiviakov. Althans, virtueel.

(Foto: Frans Peeters)

Op de Nederlandse ranglijst staat Van Kampen achter Anish Giri en Loek van Wely derde, maar doordat hij nauwelijks meer speelt, zou die positie enigszins ter discussie kunnen staan. Zijn laatste toernooi was het Nederlands kampioenschap van 2015, waar hij met 4 uit 7 gedeeld derde/vierde werd van acht deelnemers. Een prima resultaat dus. Sindsdien speelt hij alleen competitiepartijen in Nederland, Duitsland, Engeland, Spanje en IJsland en niet zo heel veel. Zijn universitaire studie is daarvoor de reden, met het laatste halfjaar een project in Canada. Wel was hij in januari in Wijk aan Zee actief als publiekscommentator op de toernooisite.

In augustus 2017 scoorde Van Kampen 4,5 uit 7 in de Spaanse competitie, waarmee hij 3 Elo-punten won. Hij speelde onder andere remise tegen Julio Granda Zuniga. In de zeven maanden die volgden speelde hij slechts vier partijen, twee in Duitsland en twee in Engeland. Van Kampen speelde remise tegen Etienne Bacrot en versloeg de andere drie tegenstanders, alle drie spelers onder de 2400. Daarmee won hij weer 5 punten.

Heel indrukwekkend is het niet, maar dat hij de top honderd, die hij sluipenderwijs naderde, in komt dankzij een overwinning op Tiviakov, is wel aardig. Beter zo, dan met remises tegen sterken en overwinningen op zwakkeren. Groninger Combinatie kwam zaterdag sterk op en BSG ook, wat aan het eerste bord de confrontatie opleverde tussen deze twee Nederlandse toppers. Volgens BSG-teamleider Thomas Willemze won Van Kampen juist zoals Tiviakov dat gewend is: “Hele kleine dingetjes, waarvan het voordeel voor anderen nauwelijks zichtbaar is. Pionnenmeerderheid op de damevleugel, witte loper sterker dan zwart paard en opeens…” Inderdaad gaf de a-pion de doorslag, mede doordat de twee verdedigende paarden wat ongelukkig stonden.

(Gooi- en Eemlander maandag 9 april)

Op de prachtige site waar de 2700-plussers dagelijks worden bijgehouden, wordt tegenwoordig ook de top honderd bijgehouden. Van Kampen wees er zaterdag zelf op dat hij daar nu in zou komen. Inderdaad zien we hem nu acht plaatsen stijgen naar plaats 98.

Of hij op de officiële lijst van 1 mei ook daadwerkelijk in de top honderd staat, is afhankelijk van een paar factoren. Zijn er komende weken spelers die over Van Kampen heen springen, wanneer worden de resultaten door de FIDE verwerkt, speelt Van Kampen op 21 mei mee in de slotronde van de KNSB-competitie en wanneer wordt die uitslag verwerkt?

Voorlopig is deze screenshot er voor hem eentje om te bewaren.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.