Stockfish 9: let op contempt!

U zult ongetwijfeld in de diverse schaakmedia gehoord hebben dat Stockfish 9 gebruikt maakt van een ‘contempt’ (=minachting) factor. Dit houdt in dat de computer de evaluatie ten gunste waardeert wanneer er meer spanning op het bord wordt vastgehouden. Dit is ingevoerd om Stockfish minder saaie halfjes te laten afgeven aan zwakkere engines.  Stockfish neemt dus wat meer risico ten koste van de objectieve evaluatie. Helaas voor mijzelf was ik in de veronderstelling dat de contempt factor standaard uit staat. Dit is een dure fout geweest. Ik kom er net achter dat je zelf in je GUI (graphic user interface, bijv Fritz) de contempt factor uit dient te zetten. Al maanden lang analyseer ik dus mijn potjes subjectief met de bril op van een machtige Stockfish die expres risico neemt in plaats van me objectief de beste varianten te laten zien.

Om het je nog makkelijker te maken is er ook een speciale Stockfish 9 Analysis versie die je hier kunt downloaden waarbij de contempt factor eruit is gehaald, zodat je niet meer hoeft te puzzelen in je GUI. Van mens tot mens heb je niks aan de contempt factor, die is alleen maar storend. Met dank aan Brabo’s blog over de contempt factor hier.

8 Reacties

 1. Avatar
  Eric 20 juni 2018

  Voor het correspondentieschaak gebruik ik de contempt factor al een tijdje. Dat wil zeggen dat ik hem verhoog naar mate ik agressiever wil spelen en verlaag als ik wil verdedigen. Maar ik vraag ik me af of het verschil tussen 0 en 20 voor een menselijke speler van mijn niveau bij het bordschaak waarneembaar is. Ik denk het niet, eigenlijk. Niettemin is het wel goed om je te realiseren dat die factor bestaat – niet alleen bij Stockfish, maar ook bij de andere programma’s zoals Komodo en Houdini.

 2. Avatar
  Jaap Amesz 20 juni 2018

  De vraag is hoe krijg je Stockfish 9 for Android zonder contempt factor in Analyse This op je Smartphone?

 3. Avatar
  arjo1982 21 juni 2018

  In principe word iedere “nieuwe” versie getest tegen de “oude” versie en als dit elo-winst oplevert word de verandering ingevoerd. Dat betekend dus dat de nieuwe versie met de contempt (op nu 21 geloof ik) sterker speelt dan met de contempt op 0. Objectief gezien zou dit dus ook in analyse sterkere zetten op moeten leveren.

  Maar ik denk idd dat het verschil tussen 0 en 20 niet echt waarneembaar zal zijn. Vooral niet als je de Multi-pv gebruikt. Dan komen de sterkere zetten toch wel boven drijven, misschien niet in dezelfde volgorde. Ga je echter de contempt wat extremer veranderen (naar bv 50) dan krijg je echt een engine die met een andere bril naar een stelling kijkt.

 4. Avatar
  Jaap Amesz 21 juni 2018

  Voor de goede orde moeten we 2 situaties onderscheiden.

  1) Stockfish speelt schaak tegen andere engines of tegen mensen.

  2) Een mens wil zijn partij tegen een ander mens checken met hulp van engine.

  In situatie 1 levert de contempt factor een sterkere engine op, want de engine wint meer.

  In situatie 2 levert de contempt factor een onzuiver beeld op want de data (de varianten die eruit rollen in analyse functie) is al bewerkt met contempt factor bril. Je wilt de data zo rauw mogelijk, zodat je zelf de data kunt bewerken al naar gelang hetgeen je zoekt.

   

   

  • Avatar
   arjo1982 21 juni 2018

   Krijg je met de contempt op 0 niet juist van die lange “computervarianten” waarbij eerst alle stukken net even ietsje beter gezet worden waar geen mens echt helemaal de vinger op kan leggen?! Mijn ervaring is dat met de contempt ietsje hoger het spel net wat concreter word en dus ook ietsje makkelijker te begrijpen… Maar mss ligt dat voor jou net even ietsje anders ;)…

 5. Avatar
  Jaap Amesz 22 juni 2018

  Goed nieuws. De programmeur achter Analyse This gooit de Contempt factor eruit per direct. Later zal er een optie komen om Contempt apart aan te zetten heeft de baas me per mail laten weten.

  • Avatar
   Peter Huisman 22 juni 2018

   Zeker goed nieuws. En eigenlijk heel logisch dat de contempt factor er niet default op zit, maar als je het eventueel in de analyse mee zou willen nemen, dat je die dan als optie hebt die je zelf aan moet zetten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.