Combinaties uit Vlissingen

In Vlissingen is dit weekend het Hogeschool Zeeland toernooi begonnen. 242 Deelnemers dit keer die in één grote groep spelen, wat betekent dat in de eerste ronden de topspelers het over het algemeen niet al te moeilijk hebben. Over het algemeen staan de titelkandidaten ook bovenin de ranglijst na drie ronden, slechts één grootmeester leed een nederlaag: de Indiër Chanda Sandipan verloor in de tweede ronde van de jonge Nederlander Simon Elgersma. Vanavond begint het toernooi pas echt, zou je kunnen zeggen. Maar in de eerste drie ronden was ook het nodige moois te zien, waaruit ik hieronder via opgaven een selectie geef.

Waarom was zwarts laatste zet 12…Da5 onhandig?

Michael van Liempt werd gefeliciteerd met zijn remise tegen Liam Vrolijk, maar baalde vooral dat hij met een pion meer niet gewonnen had. Hoe had hij in de diagramstelling kunnen toeslaan?

Zwart gokte hier met 18…a5 19.bxa5 Pbxd5 en won later de partij. Maar hoe had wit het kunnen afstraffen?

Een schaakvader maakte in de opening een vergissing. Wat had hij overzien?

In dezelfde partij ging wit in plaats van op zijn materiele plus te zitten van alles offeren waarna de stelling vrij chaotisch werd.. In de diagramstelling besloot hij met weinig schaak remise te nemen door eeuwig schaak. Had er meer in gezeten?

Een van de spelers met drie punten is een voormalig netmanager van de NPO. Die werd in de derde ronde in eerste instantie overspeeld door een Duitse IM, maar na 36.Lb7?! wist hij sterk terug te komen in de partij en zelfs nog te winnen. Hoe?

Een landgenoot van Sandipan nam wraak tegen Elgersma, maar alleen omdat die in de diagramstelling de sterkste voortzetting miste. Wat was beter geweest dan 26…Lxb2?

Alle partijen in de viewer:

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.