Ronde 6: dip op zondag

Riga is ook de stad van Michail Tal, de enige wereldkampioen schaken die Letland rijk is. Tal werd in 1936 geboren, leerde op zijn 7e schaken en raakte vanaf het midden van de jaren 50 in een snelle opmars richting wereldtop. In 1959 won hij het kandidatentoernooi en verwierf zo het recht om tegen Michail Botwinnik om het wereldkampioenschap te spelen. Tal won de in 1960 gespeelde match met 12½-8½ en werd zodoende wereldkampioen. In 1961 moest hij de titel weer aan Botwinnik teruggeven, nadat hij in de revanchematch met 8-13 was verslagen, waarmee hij de kortst regerende wereldkampioen was.

Tal trok niet alleen de aandacht door de snelheid van zijn opkomst, maar ook door zijn bijzonder aanvallende speelstijl. De “Tovenaar van Riga” speelde offers die niemand zou durven, en ook niet altijd correct waren. Hij stierf op 55-jarige leeftijd aan een nierziekte. Zijn ongezonde leefwijze heeft daar een bijdrage aan geleverd. Tal blijft bekend door zijn variant in het Siciliaans: 1.e4 c5 2.Pf3 d6 3.d4 cxd4 4.Pxd4 Pf6 5.Pc3 e6 6.f4 Pc6 7.Le3 Le7 8.Df3

Dan over vandaag: Hoewel we sowieso al niet de maximale score konden halen (Wiggert speelt immers nooit op zondag), waren we ’s ochtends nog vol goede moed voor positieve resultaten. Dit viel uiteindelijk helaas nogal tegen… Individueel:

Robby (U18) kreeg een plusje en zette dat om in een pluspion in een eindspel. Hij miste een makkkelijke winst en moest uiteindelijk toren, loper en
vrijpion tegen dame winnen. Dat lukte. Lees verder…

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.