Nederland uitgeschakeld voor hoge notering

Nederland zal zowel bij de mannen als bij de vrouwen niet in de top 10 eindigen van de Olympiade. India (zonder Anand) versloeg Nederland overtuigend met 3-1, dat daardoor gezakt is naar de 23e positie. Tegenstander India steeg naar de zesde positie, twee matchpunten achter Amerika en China die in de laatste ronde tegen elkaar om goud spelen (al kan bij 2-2 een derde hond er nog mee heen gaan). Bij de vrouwen was er een soort derby: Nederland-België. De onzen wonnen probleemloos met 4-0 en stegen daardoor naar de 34e plek. Bovenaan staat China, maar die moeten nog wel aan de bak in de laatste ronde: uit tegen Rusland…

Herenteam

Nederland had op drie borden ratingnadeel en het was dus hopen dat de virtuele nummer 5 van de wereld met wit zou winnen van de virtuele nummer 19 van de wereld. Giri kreeg inderdaad een betere stelling: na 19 zetten was een bijna-eindspel ontstaan waarin zwart alleen maar losse pionnen had. De Nederlandse kopman bleef voordeel houden en had met 47.Lc6! de b-pion kunnen winnen. Na deze gemiste kans zat er helaas niets meer in voor wit en werd het remise. Daarmee was de Nederlandse hoop op een goed resultaat vervlogen want Jorden van Foreest wist met zwart niet te bolwerken tegen Sasikiran. 15…Pxb2 was misschien wel goed voor zwart geweest, in de partij was het na dameruil een treurige stelling voor zwart. Een wonder was nodig om hem te redden, die kwam er niet. Bij Loek van Wely moet coach Gusti aan lijfstraffen gedacht hebben. De altijd creatieve Adhiban koos voor complicaties, maar de stelling van toren, paard loper tegen twee torens en twee pluspionnen was ongeveer gelijk. Tot 32.Ke2?? Het resultaat van die zet was dat zwart drie pluspionnen kreeg en bovendien de stelling voor de torens geopend werd. De rest was een kwestie van techniek.
Er was nog wel een klein lichtpuntje op het einde. Ook bij Erwin l’Ami leek het een kwestie van techniek voor de tegenstander, die twee gezonde pionnen voor stond. De Indiër was echter niet op de hoogte van obscure eindspeltheorie. Wie weet er nou dat dame, g- en h-pion tegen dame remise is? Dat vroeg ik me afgelopen dinsdag toevallig af toen ik het eindspel behandelde. Mijn stelling “Ik betwijfel zeer dat alle sterke grootmeesters dat weten” bleek correct. Een mooie ontsnapping voor Erwin! Al had het Nederlands team er niet veel aan.

Damesteam

Nederland-België, in sommige sporten kan het heel spannend zijn, maar het damesschaak is het verschil erg groot en het was geen verrassing dat Nederland met 4-0 won. De enige die echt hard moest werken was Peng, maar ook daar was na de eerste tijdcontrole er weinig twijfel over de uitslag. Op de andere drie borden was het snel bekeken. Het oudste zusje Barbier kwam tegen Anne Haast te vroeg met 11.g4. Zwart had nog niet gerokeerd, blies de boel op met h5 en g5 en een wanhoopsoffer werd vervolgens soepel weerlegd. Tea Lanchava had tegen het Hollands van de jongste zus ook al snel groot voordeel en daarna was het een kwestie van plukken. De leukste partij was die van Iozefina Paulet: in een Siciliaan veronachtzaamde wit haar ontwikkeling, waarna de breekzet d5 erg sterk bleek. Een hakpartij en die kunt u met analyse naspelen.

3 Reacties

 1. Avatar
  Frits Fritschy 05 oktober 2018

  Het staat me bij dat de remise in het eindspel dame plus g en h tegen dame door John Nunn in de tablebases gevonden is, tot zijn grote verrassing.

 2. Avatar
  Eric César 05 oktober 2018

  Maar het eindspel “dame plus g- en h-pion tegen dame” is dus *niet altijd* remise. Deze fase duurde in de partij van L’Ami maar liefst 70 zetten, waarin de zwartspeler 3 keer de remise “weg gaf” en de witspeler 3 keer de winst. Vanaf zet 87 tot zet 140 speelde L’Ami het echter foutloos. Een bijzondere prestatie.

 3. Avatar
  Rene Olthof 05 oktober 2018

  In 1991 kwam Nunn in New In Chess Magazine nummer 1, 2 en 6 met enkele orakel-artikelen op basis van een databank van Lars Rasmussen.

  In NIC Magazine 2004/1 p. 48 verscheen The Silicon Detective. In NIC Magazine 2005/6 p.71 een soort vervolg.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.