Carlsen-Caruana in de media (2): Een gelijkwaardige tegenstander, dat kent Carlsen niet

Magnus Carlsen is favoriet in de WK-match tegen Fabiano Caruana, is op vele plaatsen te lezen. Hans Böhm gaat daar niet in mee. Dat zei hij tegen verslaggever Bert Schaap van de Telegraaf, de krant waarvan Böhm ook schaakmedewerker is.

Böhm: “Ik heb altijd beweerd dat Carlsen alleen kon worden verslagen door iemand die jonger is. Tegen de oudere wereldtoppers wint Carlsen altijd. Een gelijkwaardige tegenstander, dat kent hij niet.”

Böhm zit redelijk op de lijn van Giri als hij zegt dat Carlsen uit is op positionele strijd en dat Caruana bijzondere risico’s zal moeten nemen.

Op de vraag of schakers bijzondere mensen zijn, heeft Böhm een leuk antwoord.

“Dat vind ik niet. Schakers worden gemystificeerd omdat schaken met denken te maken heeft. Maar er zijn zo veel beroepen waar je moet doordenken.”

Dan nog over het verschil tussen spelers:

“Carlsen is een echte speler, Kasparov hing aan kennis, Caruana is meer de kunstzinnige schaker.”

Böhm vindt het WK niet bij voorbaat beslist: “Eindelijk voelt Carlsen zich bedreigd.”

 

Het hele artikel is hier te lezen. Daarvoor moet je echter wel een account aanmaken. Daarom heb ik de belangrijkste citaten hier vermeld.

Het verhaal stond ook in de regionale dagbladen van de Holland Media Combinatie.

 

 

 

1 Reactie

  1. Avatar
    Jaap Amesz 10 november 2018

    “Caruana is meer de kunstzinnige schaker” 

    Dit klinkt niet echt als het hokje Caruana de rekenaar die niet op gevoel zou kunnen spelen. Laat ik het een tegenstrijdigheid in de verzonnen tegenstelling noemen.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.