Carlsen-Caruana in de media (5): Böhm: “Kom niet op achterstand, Caruana!”

Jazeker, de WK-match heeft Studio Sport bereikt. Niet zondagavond om zeven uur, maar een tussenuitzending. Mooi genoeg. De redactie ging op bezoek bij schaakanalysator Hans Böhm. Hij wijst erop dat het een gelijkwaardige match is en dat dat bij de voorgaande WK-matches niet zo was. Het verschil op de wereldranglijst kun je eigenlijk geen verschil noemen.

In Amerika wordt – wishful thinking – Caruana al met Fischer vergeleken. Böhm wijst op een verschil, vooral in karakter: “Fischer wilde het ego van zijn tegenstander crashen. Caruana is een sympathieke speler die na afloop aan iedereen vriendelijk antwoord geeft. De vergelijking gaat mank.”

Böhm meent dat Caruana minder dan Carlsen met een achterstand in een match kan omgaan. “Ik zie Carlsen nog wel terugkomen uit een achterstand, Caruana niet. Dus ik zou Caruana adviseren: kom niet achter.” Dat laatste zegt Böhm natuurlijk met een knipoog, om het verschil duidelijk te accentueren.

Böhm noemt Carlsen licht favoriet. Met 57-43, zegt hij na enig nadenken.

Het fragment duurt vijf minuten en begint in deze link na 1 minuut.

 

4 Reacties

  1. Avatar
    Jaap Amesz 14 november 2018

    Hans Böhm brengt wel (hèhè eindelijk!) de nuance,`iets meer op gevoel´, is zijn uitspraak over Carlsen. Daarvoor vertelde de presentatrice prominent over het verschil in speelstijlen; Carlsen de intuitive tovenaar versus Caruana de rekenaar. Stel nou dat deze heren het met die classificatie oneens zijn. Dat maakt eigenlijk niet uit. De toon is gezet, de koppen zijn gemaakt. Hoe vaak Anand ook zegt in de media dat hij zich helemaal niet herkent in zijn bijnaam de tijger van Madras, welnu, dat blijft maar herhaald worden. Bijna eeuwig schaak zou ik zeggen.

  2. Avatar
    renzoverwer 15 november 2018

    o ja. Ach dat WAS zo….nu ben je een verfijnd mensch, toonbeeld van beschaving enzo 😉

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.