Vijfde matchpartij remise ondanks kwistig geoffer van pionnen

Ook de vijfde matchpartij is remise geworden, maar weer bepaald niet zonder strijd! Beide spelers offerden in weer een Rossolimo diverse malen een pion en kwamen om de beurt een pion voor. Er waren ook kleine kansen voor zowel wit als zwart , maar remise was toch het meest logische resultaat. De stand in de match is nu 2.5-2.5

 

Er zijn vrij veel rustdagen deze match (één na elke twee speeldagen). Hoe kom je zo’n rustdag door? Caruana was mogelijk bezig de schade op te nemen van de gelekte voorbereiding. Carlsen deed wat hij wel vaker doet tijdens rustdagen: voetballen! Op de foto ziet u hem in actie op een veldje in Londen.

Met hernieuwde energie begon hij aan de vijfde matchpartij waarin een strijd ontstond die ook wel eens ontstaat als twee mensen heel graag de bar- of restaurantrekening willen betalen. In plaats van “Ik betaal!” “Nee, ik betaal.” “Ik sta erop, ik betaal!” “Onzin, ik betaal gewoon” etc. werd het

6.b4 “Ik offer een pion!”

13…Da5 “Nee, nee, ik offer een pion!”

22.Le3+ “Ik offer lekker twee pionnen en dan sta ik een pion achter, niet jij!

30…Ke4 “Ik wil toch echt graag dat je de pion op f7 pakt.

32.Pxf7 Nou ok, dan staan we quitte. Maar remise doen dan?

“Ja, is goed.”

Was er iemand die de meeste kansen op meer had? Caruana leek het initiatief te hebben in de opening, voornamelijk vanwege zijn tijdgebruik: hij speelde de eerste dertien zetten snel, terwijl Carlsen al op zet zes begon na te denken. Toen Carlsen eenmaal een pion achter stond leek hij echter wat prettiger te staan. Toen hij daarna even een pion voor stond moest hij echter opletten niet mat te gaan. Eigenlijk leek dus gedurende de gehele partij degene met een materiaalachterstand de beste kansen te hebben. Zou dat ze inspireren voor de komende partijen?

1 Reactie

  1. Avatar
    wimw 16 november 2018

    Dit was een boeiender partij en goed aangevuld met deze analyses, waardoor alles veel beter te volgen is. Ik dacht bij de 6e zet b2-b4 even aan het Evansgambiet, maar het is hier natuurlijk het Siciliaans, dus dat klopt niet. Het is een variant van GM Gurgenidze, zoals ik las op Chess Base.

    Now as it happens, two days ago was the 85th birthday of the ingenious Georgian grandmaster Gurgenidze. The story in Chess Base includes some original lines which are named after Gurgenidze, including the position above from the Rossolimo Sicilian. Two days later, Fabiano Caruana plays this variation on the board!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.