Carlsen-Caruana in de media (7): De toeschouwers zitten thuis

Het is eigenlijk ongelofelijk dat Britten 55 pond betalen om een partij in de WK-match te mogen bijwonen. Thuis krijg je via internet een beter beeld. Robèrt Misset was voor de Volkskrant in Londen en verbaasde zich. Ook over de slechte vorm waarin Carlsen zich bevindt.

Misset: “The College in Londen is vanwege de Victoriaanse allure een passend decor voor de apotheose van het WK schaken. Maar de ambiance in het statige pand in Holborn doet vermoeden dat organisator World Chess te weinig budget had voor een grootse finale. De speelzaal biedt plaats aan welgeteld 270 toeschouwers, alsof Djokovic en Zverev hun finale bij de ATP World Tour Finals van de O2 Arena in Londen naar de tennishal in Warmond hebben verplaatst.”

Het loopt nog niet storm in Londen. Foto: World Chess.

Anders was het in 1989 in Londen bij de kandidatenmatch Timman-Speelman, weet Misset: “Honderden fans reageerden opgewonden, alsof ze Mohammad Ali zagen inbeuken op Joe Frazier. ‘Kill him Jon’, brulde een toeschouwer, die door de geschrokken Speelman onmiddellijk tot de orde werd geroepen.”

Tijdens de huidige match zitten de twee schakers achter een glazen wand. Misset sprak twee toeschouwers die 55 pond hadden betaald: “Het is geen voetbal, dat weten ze ook wel. ‘We mogen alleen innerlijk juichen na een doelpunt’, zegt Martin. ‘Zo voelt een mogelijk beslissende zet, al hebben we er te weinig gezien.’ En Turner, lachend: ‘Het tempo ligt ook iets lager bij het schaken. Toch ­vervelen we ons geen seconde. Elke schaker probeert in het hoofd van Carlsen en Caruana te kruipen. En we hebben samen de grootste lol als we de juiste zet hebben voorspeld.”

Ilya Merenzon, directeur van World Chess, vindt de speelzaal groot genoeg, omdat schaken toch een digitale sport is geworden. De toeschouwers zitten thuis. Merenzon merkt op dat als Caruana zal winnen, hij voor financiering van toekomstige matches zal moeten samenwerken met Rex Sinquefield. Daarover is hij sceptisch: “De schaaksport mag niet afhankelijk zijn van één man met veel geld. Straks wordt Sinquefield verliefd op dammen of wil hij krokodillen verzamelen. Digitaal is schaken groter dan tennis en golf samen, waarom zouden we dat speelveld verlaten? Daar ligt ons verdienmodel, niet in een luxe arena in Londen of New York.”

Iedere kenner denkt dat Carlsen bij een gelijkspel wereldkampioen blijft omdat hij de snelschaakbarrage natuurlijk wint. Judit Polgar daarover: “Toch denk ik dat ­Magnus niet opnieuw een WK-match wil winnen na snelschaakpotjes. Hij zal er alles aan doen om een partij te winnen. Maar het zal aan Carlsen vreten dat hij niet in topvorm verkeert.”

De twee geïnterviewde toeschouwers hebben de ontknoping van de zevende partij niet live gevolgd. Ze hebben in een zaaltje verderop tegen elkaar gespeeld. “Dat blijft toch het leukste.”

Het hele verhaal is hier te lezen.

 

 

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.