Carlsen-Caruana in de media (10): Hoe nu verder?

Alle twaalf partijen remise in de WK-match, heeft dat gevolgen voor de toekomst? Hans Böhm denkt van wel. Dat zei hij onder andere in het tv-programma Nieuwsuur. Hij kan zich voorstellen dat het speeltempo wordt ingekort, zodat er eerder fouten worden gemaakt. De tiebreakpartijen waren daar al een voorbeeld van, al is het verschil tussen rapidtempo en klassiek tempo natuurlijk wel groot. Een ander idee is dat het WK voortaan in een toernooi wordt verspeeld in plaats van een match. Het zijn suggesties, de FIDE moet het maar beslissen.

Op de vraag hoe Carlsen na twaalf remises opeens wel met 3-0 kan winnen in de snellere partijen, vergelijkt Böhm de Noor met Cruijff of Messi. Zij hebben het supertalent en de intuïtie dat ze ook zonder nadenken de juiste beslissing kunnen nemen. Die voetballers kunnen zomaar opeens het juiste lobje of de juiste dieptepass geven. Carlsen kan dat in het schaken beter dan Caruana. Natuurlijk is Caruana de tweede schaker van de wereld op dit moment, maar Carlsen is net als Cruijff en Messi van een niveau dat zelfs daarboven uitsteekt. Hij heeft de bijnaam ‘Mozart van het schaken’, maar Böhm maakt geen bezwaar tegen de suggestie van zijn interviewer om Carlsen de ‘Messi van het schaken’ te noemen.

Het hele fragment is hier te zien. Het begint op minuut 41.25 en duurt drie minuten.

In de vorige aflevering van deze serie schreef ik dat Böhm geen slotverslag in de Telegraaf had geschreven. Dat had hij wel, maar op internet stond alleen een verslag van een algemene redacteur. Hier is alsnog het slotverslag van Böhm te lezen. Hij bespreekt de drie rapidpartijen en schrijft uiteraard ongeveer hetzelfde als wat hij op tv vertelt over hoe het nu verder moet.

 

 

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.