R8: Winst voor L’Ami en Lucas van Foreest

Vandaag (over twee groepen gezien) een plusscore voor Nederland! De beide remises in de mastersgroep waren ok: Jorden van Foreest ging door zijn remise tegen Radjabov van de laatste plaats af, Anish Giri raakte de eerste plaats kwijt door te remiseren tegen Vidit maar hij had zwart. Ook de komende ronde (na de rustdag) zullen ze samen een punt scoren trouwens, want dan spelen ze tegen elkaar.

In de Challengersgroep verloor Stefan Kuipers maar de beide andere Nederlanders wonnen: Erwin l ‘Ami versloeg veteraan Bareev (mede dankzij een nieuwtje in een bekende Slavische stelling) en Lucas van Foreest was met zwart te sterk tegen de Duitse Pähtz. Zo komen de beide Nederlanders op een gedeeld vierde plaats met 4.5 punten, al er is nog een behoorlijk gat met koploper Maksim Chigaev, die 6 punten heeft.

Klik op de uitslagen voor de stand

Klik op de uitslagen voor de stand

Partijen Nederlanders: Masters

Jorden van Foreest speelde vandaag met wit in 17 zetten remise tegen Radjabov. Dat is op zich niet de bedoeling (ook niet van hemzelf, “Ik speel niet elke dag een supertoernooi”) maar het was pas zijn eerste remise, dus hij heeft wat krediet opgebouwd. Er was ook wel een specifieke reden: hij had het nieuwtje 14.Tb1 ooit bekeken, maar Radjabov bleek op de hoogte terwijl Jorden het niet meer precies wist. Na 17.b6 staat eerder zwart iets beter en dus was onze landgenoot tevreden dat zijn remise-aanbod aangenomen werd.

Of was er een andere reden?

 

Anish Giri maakte met zwart probleemloos remise tegen de Indiër Vidit. In een oude variant van het Damegambiet kreeg wit een geïsoleerde pion. Met 13.d5 loste wit dat op met een grote afruil als gevolg. Wit had wat ontwikkelingsvoorsprong (wit had wel, zwart niet torens op open lijnen) maar kon daar niets mee. Na nog wat geruil ontstond een toreneindspel waarin de actievere toren van wit werd gecompenseerd door de betere pionnenstelling van zwart. De slotstelling is totaal remise.

Partijen Nederlanders: Challengers

Weer een nederlaag voor Stefan Kuipers vandaag, maar je kan niet zeggen dat hij er niet voor gaat. Koploper Chigaev speelde met zwart een Italiaan agressief met snel h6, g5 en h5 terwijl zijn ontwikkeling nog lang niet voltooid was. Dan is het niet onlogisch de boel open proberen te gooien, al kost het een pion en een kwaliteit. Helaas bleek het concreet net niet goed te werken. Zwart rokeerde gewoon en de witte stukken wisten niet bij de zwarte koning te komen. Wit bleef een beetje spel houden, ook nadat de dames werden geruild, maar de materiële achterstand bleek te groot.

Erwin l’Ami leek even in een dipje te zitten: vrijdag verloor hij en gisteren had hij ook moeten verliezen. Vandaag ging het echter een stuk beter. Bareev speelt vaak het Open Slavisch en de stelling na zet 11 had hij al diverse malen gehad. Daar bleek Erwin een nieuwtje voorbereid te hebben: 12.Lb1! Niet per se beter dan de gebruikelijke zetten, maar het stelde zwart voor nieuwe problemen waar hij niet het juiste antwoord op wist. Een paar zetten later won Erwin al een pion en hoewel zijn techniek niet helemaal vlekkeloos was, bleek dat genoeg voor winst.

Foto: Rob Baas

Lucas kon na wat gemiste kansen in de afgelopen ronden wel een overwinning gebruiken. Hij had zwart, maar wel tegen één van de op papier zwakkere spelers, Elisabeth Pähtz. Die leek solide te willen spelen: Catalaans, veel geruil. Ze liet echter een paard op d3 toe en vanaf daar stond zwart aan het roer. Na een onnauwkeurigheid kon wit remise maken, maar in plaats daarvan koos ze een voortzetting die een dame won. Tijdelijk, helaas voor haar… Er stond een eindspel dame, loper en h-pion tegen dame, f- en g-pion. En dat deed me denken aan Giri-Duda uit ronde 6, al stonden daar meer pionnen op het bord. Maar Lucas gebruikte wel hetzelfde plan als Giri: koning naar h3 om de helpen met de aanval op de witte koning. Wit ging niet mat, maar een pion slaan met schaak en dameruil zorgde voor hetzelfde resultaat.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.