R9: Kuipers breekt de ban

Zowel bij de Masters als bij de Challengers moesten vandaag twee Nederlanders tegen elkaar. Jorden van Foreest wist met zwart tegen Anish Giri een nette remise te halen. Broer Lucas deed het minder goed: hij ging met wit onderuit tegen Stefan Kuipers. Erwin l’Ami hield met zwart de Witrus Kovalev op remise.

Partijen Nederlanders: Masters

Giri wilde graag een ‘speelstelling’ krijgen tegen Jorden en koos daarom voor het Engels. Over de opening kon hij ook tevreden zijn: een iets betere stelling en tijd op de klok. Zijn 13.d4 werd echter geneutraliseerd met 14…d5! waarna hij moest kiezen: voor remise gaan of een dame offeren. Het werd het laatste en dat bracht hem uiteindelijk een eindspel met een pion meer, maar wel het loperpaar voor zwart. In principe moet zwart dat remise kunnen houden, maar Giri maakte het hem wel erg makkelijk. In de video legt hij uit waarom.

Partijen Nederlanders: Challengers

Een paar dagen geleden vroeg wimw op deze site over het matige toernooi van Stefan Kuipers: “Hoe krijg je dan weer meer zelfvertrouwen?” De beste manier is om een (goede) partij te winnen. En dat deed hij! Of daarmee echt de ban gebroken is (zoals ik in de kop suggereer) is afwachten, maar het zal de herinnering aan dit toernooi een stuk beter maken, zelfs als hij de rest verliest. Hij werd een beetje geholpen door het feit dat Lucas per se op winst wilde spelen (en een paar keer Lxh6 miste) maar het was daarnaast ook een keurige partij van Stefan. Hij staat nog steeds laatste, maar niet meer ongedeeld.

Foto: Harry Gielen

Erwin l’Ami kreeg van Vladislav Kovalev de ruilvariant van het Frans voorgeschoteld. Toch werd het al snel interessant, op zet 8 verloor zwart het loperpaar. Even later ontstond een eindspel, waarin zwart genoeg activiteit had om dat loperpaar te neutraliseren. Wit probeerde nog even stellingsherhaling te voorkomen, maar moest daar toch in berusten. Erwin blijft hierdoor op plus één staan.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.