R12: En weer is iemand lief voor Giri

En weer heeft Anish Giri een half punt cadeau gekregen! Terwijl hij al aan het nadenken was hoe hij tegen de pers zijn nederlaag moest uitleggen, kwam er in onderstaande stelling opeens een remiseaanbod van tegenstander Radjabov.

Het is nog niet zo simpel als de enginebeoordeling suggereert, maar als Radjabov geen spoken had gezien had hij zeker doorgespeeld. Op Twitter gaf hij uitleg erover:

Desondanks zijn Giri’s kansen op toernooiwinst klein geworden, want Magnus Carlsen heeft gewonnen. Giri staat een half punt op hem achter en moet dus morgen het onderlinge duel winnen. Of nouja, moet, moet, hij ziet het zelf anders: “Hij wil vast winnen, ik ga met wit gewoon verdedigen.” Zijn gebruikelijke tactiek tegen Carlsen inderdaad šŸ™‚

De andere Nederlandse resultaten van vandaag waren trouwens redelijk: beide Van Foreesten remise, net als L’Ami. Alleen Kuipers verloor onnodig. Verder won in de toptienkamp Max Warmerdam van medekoploper Robby Kevlishvili en hij zal volgend jaar in de Challengers mogen spelen.

 

Partijen Nederlanders: Masters

In Radjabov-Giri werd een tijdlang een matchpartij Botwinnik-Petrosjan gevolgd. Giri week af om een pion op h3 te pakken, maar dat was geen voorbereiding en hij kreeg al snel spijt. Wit kreeg een sterk initiatief, had al ergens kunnen winnen maar de stelling bleef tegen goed tot gewonnen. En toen kwam opeens dat gekke remise-aanbod. Ja, zo kan ik ook wel 2800 halen!

Jorden van Foreest kwam wat beter te staan in een Pirc tegen Mamedyarov. Toen zwart d5 kon doen had wit geen voordeel meer en had het een saaie remisestelling kunnen worden. Remise werd het wel, maar ze vonden een leuke manier om tot dat resultaat te komen.

Partijen Nederlanders: Challengers

Maghsoodloo was vandaag misschien ziek, zwak en misselijk, of gewoon ontevreden over zijn stelling. In ieder geval bood hij na 16.Pbd4 remise aan en Erwin l’Ami vond een remise met zwart tegen een sterke speler ok.

Bij Chigaev-Van Foreest miste wit na de opening een paar goede mogelijkheden, zoals 17.Dd1. Hij kwam daarna zelfs twee pionnen achter in een toreneindspel, maar zijn activiteit was genoeg voor remise.

Bij Kuipers-Bareev was er lange tijd niets aan de hand. Na 33…Tag8 had zwart wat druk op de witte koningsstelling, maar dat was niet erg omdat hij de aanval niet kon versterken. Stefan moet toch ergens bang voor geweest zijn: 34.Pe5 was al niet de handigste, 36.h4 en 37.Tef1 was zelfmoord; Lxh4 kwam en wit gaf op.

7 Reacties

 1. Avatar
  Frits Fritschy 26 januari 2019

  ā€œHij wil vast winnen, ik ga met wit gewoon verdedigen.ā€ Ben benieuwd. Volgens mij volgt Carlsen alles wat Giri zegt, en die weet dat.

 2. Avatar
  Zuid Limburg 26 januari 2019

  Ik kijk morgen meer naar Feyenoord – Ajax uit dan Giri – Carlsen… Ik verwacht 2 spelers die tevreden zijn met remise. Ieder voor zich, om de eerste en tweede plaats veilig te stellen. Giri zal geen potten gaan breken denk ik.

  Herman en Dimitri, bedankt voor de analyses. Ik begrijp de eerder genoemde overwegingen maar wellicht valt het toch te overwegen om in de toekomst niet louter partijen van Nederlanders te behandelen. Met alle respect, maar de partij van van Foreest deed er vandaag niet meer zo toe. Gezien de stand en spanning had denk ik menigeen liever die van Carlsen gezien…

   

  • Avatar
   Kees Schrijvers 27 januari 2019
   • We hebben helaas geen onuitputtelijk budget om meer te doen zoals we dagelijks gedaan hebben.
   • Herman speelde met zijn zoon ook mee in Wijk aan Zee, daardoor misten we voor een groot deel van de tijd zijn inbreng.
 3. Avatar
  TheBlackKnight 27 januari 2019

  Enerzijds krijgt Giri onwijs veel cadeau dit toernooi, anderzijds heeft hij het denk ik ook afgedwongen. Hij gaat steeds meer voor de winst en dat vind ik een mooie ontwikkeling om te zien. Het was erg jammer de misstap in eerste ronde, maar dat wordt ruimschoots overschaduwd door zijn aangeboden cadeautjes. Ik denk dat Carlsen geen cadeautjes gaat geven, maar in de laatste ronde kan van alles gebeuren. Zijn veel argumenten dat beide tevreden kunnen zijn met puntendeling, maar evenzo voor de winst te gaan.

  Ik denk dat heel terecht is dat Giri bijna tot de selecte 2800 gaat behoren. Zijn tpr vorige Tata en ook deze Tata tonen overduidelijk 2800 niveau, daarbij komt dat Giri relatief weinig partijen heeft gespeeld ten opzichte van spelers rondom hem.

  Ook tijdens de Blitz en rapid liet Giri een grote verbetering zien. Desondanks blijft Carlsen voorlopif de heer en meester in het schaakspel en heeft Giri voorlopig nog de ondergeschikte plek.

  Gaaf dat ook Jorden heeft laten zien dat hij meekan in dit deelnemersveld. Nu nog geregeld net aan het verkeerde einde getrokken, er zit zeker potentie in voor volgend jaar een nog hogere klassering. Respect voor deze vuurdoop tussen de grote mannen. En op gelijke trede van een oud wereldkampioen, waar je van verloor is al een mooie verdienste lijkt mij.

  Voor Stefan leek in mijn perspectiefĀ  het challengers gebied nog een maatje te groot dit toernooi op dit moment, maar anderzijds ook zeker een goede leerschool geweest en verwacht dat hij volgend jaar met de opgedane kennis ook tredes hoger eindigd.

  Bedankt voor de snelle en mooie analyses en ik vond de aandacht op de Nederlandse spelers prima en juist zinvol, zijn voldoende andere platformen waar een internationale blik en analyse werd gegeven die ik aldaar bekeek.

 4. Avatar
  wimw 27 januari 2019

  Ik ben heel tevreden met de verslagen van Dimitri Reinderman en Herman Grooten en het is knap dat ze zo snel op de schaaksite komen.Ā Ruim een dag later verschijntĀ een verslag opĀ Chess Base News, waar schaaksiteĀ een link naar geeft en daar kun je ook andere partijen geanalyseerd zien.

  en.chessbase.com/post/tata-steel-chess-2019-round-11

   

  • Avatar
   Zuid Limburg 27 januari 2019

   Vooropgesteld: Ik ben zeer tevreden over de verslagen, ook ik vind bovenal dat het hier in hoofdzaak over de Nederlanders moet gaan. Ik vroeg me alleen af of dat halsstarrig tot de laatste ronde vol gehouden moet worden. Stel dat bv Anand vandaag op plek 2 zou staan en in de laatste ronde tegen koploper Carlsen had gemoeten. En via een sprankelende partij een sensationele overwinning op Carlsen had geboekt en de eerste plek had gepakt. Dan zou het toch wat opmerkelijk zijn om dit over te slaan en Kuipers uit de Challengers te gaan behandelen… Het zou in mijn idee een ā€˜in plaats vanā€™ zijn dus zou geen extra tijd of budget kosten.

   Maar geen kritiek verder, het is maar een idee van me… Niets dan lof verder over Schaaksite, iedere dag lees ik met plezier hier….. šŸ‘

    

   • Avatar
    Kees Schrijvers 27 januari 2019

    Als die situatie zich had voorgedaan dan hadden we hier zeker over geschreven.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.