Carlsen winnaar, Giri tweede, juweeltje Erwin l’Ami

(eindstand). De vier buitenlandse spelers eindigden allemaal in het rechterrijtje…

(Eindstand)

(Eindstand)

Voordat we naar de partijen gaan, eerst nog even een diagram uit de partij van L’Ami:

Partijen Nederlanders: Masters

Er gebeurden echt rare dingen bij Giri-Carlsen. De laatste dacht lang na in een stelling die hij vrijdag ook op het bord had (om gewoon dezelfde zet te doen). Giri vergiste zich vervolgens in de schaakregels: hij was even vergeten dat wit en zwart om de beurt een zet doen, in plaats van dat wit er vijf achter elkaar mag doen. En daarna deed hij bewust een heel slechte zet. Of nouja, dit is wat ik uit zijn intervieuw begrijp, misschien maakt u er iets anders van.

Jorden van Foreest eindigde het toernooi met een harde nederlaag tegen Richard Rapport. Na drie partijen gewonnen te hebben is dat niet heel erg. Hij lijkt in de voorbereiding van zijn tegenstander gelopen te zijn, al had Rapport het wel eens eerder gehad. Na 12…Pc5 is de stelling interessant, na 12…d4 was het achter elkaar uit.

Partijen Nederlanders: Challengers

Kovalev had tegen Stefan Kuipers een overwinning nodig om zeker te zijn van toernooiwinst en promotie en kreeg die snel. De opening ging best ok voor de Tilburger, maar 21…Tc8 en vooral 22…Lc6 was onhandig. Met het klassieke loperoffer kon de Witrus vervolgens de felicitaties in ontvangst nemen.

Lucas van Foreest speelde tegen Anton Korobov een snelle remise. Dat was niet per se omdat de spelers er geen zin meer in hadden, maar beide spelers konden een zetherhaling niet zonder nadeel vermijden.

Erwin l’Ami poserend voor echtgenote Alina.

En dan nog de partij van Erwin l’Ami. Tegenstander Pähtz denkt in een stelling zonder dames haar koning naar e6 te kunnen spelen. Keer d5! Zwart moet slaan met haar koning. e4+! Zwart moet slaan met haar koning. En vervolgens de ontwikkelingzet Lc4 en dan krijgen we het eerder geposte diagram. Één van de leukste partijen van het toernooi!

16 Reacties

 1. Avatar
  wimw 27 januari 2019

  Uit dit verslag en de zettenreeksen van de engine maak ik op dat Carlsen als derde schaker lief was voor Giri. Zo zit het een keer heel erg mee, maar die tweede plek was zonder dat ook wel verdiend.

 2. Avatar
  Jan Willem Duijzer 28 januari 2019

  Dank voor de verslagen! Ik heb de slotstelling Giri – Carlsen even bekeken. De topgrootmeesters zullen dit veel beter weten, maar het lijkt me dat wit vrij eenvoudig remise kan houden door niets te doen. Pion op g3 zetten, loper wat heen en weer schuiven op de diagonaal, meer niet.

  En het (schaak-)gedrag van Kramnik vond ik toch wel opvallend. Dat was een vrij openlijke sollicitatie naar geen-uitnodiging-meer-krijgen.

  • Avatar
   Dimitri Reinderman 28 januari 2019

   Even uit mijn hoofd een plan voor zwart: pionnen naar g4 en h3, torens ruilen, schaak op de onderste rij, Tg1, Tg2 en h2 ophalen. Dus de verdediging ‘niets doen’ zou best wel eens te kraken kunnen zijn (al heeft wit vast wel iets beters dan niets doen).

   • Avatar
    Jan Willem Duijzer 28 januari 2019

    OK misschien denk ik er iets te gemakkelijk over, maar in deze variant kan wit (na Txh2) met Kf1 remise maken (met de loper op de diagonaal).

    • Avatar
     Dimitri Reinderman 29 januari 2019

     Ja, dat bedacht ik me later ook. In plaats van schaak op de onderste rij eerst de koning erbij halen is beter. Waarschijnlijk wint het net niet, maar proberen is gratis.

 3. Avatar
  HansJGdeLange 28 januari 2019

   

  Tata & Gibraltar

  Geweldig. Naar de verslaggeving keek ik dagelijks uit. Herman Grooten, Dimitri Reinderman: dank !

  Ook alles naspelen doe ik (beetje aan de late kant), vooral Jan Werle’ zege in Gibraltar in ’n riskante aanval (leuke video met uitleg van de jonge advocaat), vooral ook de laatste partij van Erwin l’Ami met de prachtzet e4 en de boeiende laatste partij van Anish Giri.

  ik vreesde dat het kwaliteitsoffer onvoldoende was en Carlsen eindeloos door zou gaan melken…hij wint dan bijna altijd:)

  Erg leerzaam dat zwart niet snel kan rokeren, zelfs niet 1 zet eerder.

  Prima commentaren voor iedereen die kan schaken kortom.

  Dank, zal vandaag de commentaren missen !

   

 4. Avatar
  Yehuda 28 januari 2019

  Waaruit bestond het kwalijke gedrag van Kramnik dan? Het enige waarop ik hem heb kunnen betrappen, is dat hij veel scherper speelde dan normaal…

  • Avatar
   Jan Willem Duijzer 28 januari 2019

   Scherp is leuk, maar ik vond dit een beetje Basman-achtig. Zijn collega’s namen het ook niet helemaal serieus meer.

 5. Avatar
  Eric César 28 januari 2019

  Met een score van 4½ uit 13 en een TPR van 2641 speelde Kramnik ver beneden zijn normale niveau. Het was niet best, maar ik zou het overdreven vinden om hem wegens één slecht toernooiresultaat niet meer uit te nodigen.

  Ik heb even gekeken naar de andere deelnemers die in de afgelopen jaren onderaan zijn geëindigd. De meest opvallende naam is die van Rapport. In 2014 behaalde hij 3½ uit 11 met een TPR van 2614. Toch werd hij drie jaar later in 2017 opnieuw uitgenodigd en scoorde niet veel beter: 4½ uit 13 met TPR 2645. Desondanks was hij ook in de afgelopen editie weer van de partij. Nu scoorde hij wel redelijk met 6½ uit 13 en TPR 2755.

  Een andere opvallende naam is Jobava die in 2015 “door de mand viel” met 3 uit 13 en een TPR van 2536. Hij werd inderdaad na 2015 niet meer uitgenodigd.

  De vraag is of Kramnik zelf nog wel naar Wijk aan Zee wil komen bij een eventuele uitnodiging. Hij verloor 24 Elo-punten en zakte naar no. 15 op de ranglijst.

 6. Avatar
  Peter Huisman 28 januari 2019

  Kramnik was zonder meer de grootste teleurstelling van dit toernooi. Soms is een meevaller vroeg in het toernooi het duwtje in de rug waar je de rest van het toernooi profijt van hebt, terwijl een tegenvallend resultaat juist veel kan bederven. Kramnik verloor in de tweede ronde van Giri na eerst overwegend, misschien wel gewonnen, te hebben gestaan. Daarna is het van kwaad tot erger gegaan en heeft hij verschillende partijen waar de remise voor het oprapen lag geforceerd en verloren. Pas aan het einde liet hij weer iets van zijn klasse zien, maar het schip was al gezonken. Iets soortgelijks gebeurde vorig jaar in het Kandidatentoernooi, na een nederlaag in de vierde ronde tegen Caruana, waarin Kramnik gewonnen heeft gestaan. Het leek wel alsof hij op tilt sloeg en niet meer tot zijn normale spel kwam. Het is erg jammer, en zelfs wat pijnlijk om te zien, maar het is toch “self inflicted” of “eigen schuld”. Peter Svidler (die zelf een erg slechte score tegen Kramnik heeft) weet op chess24 ook niet meer wat hij ervan moet zeggen. Als Big Vlad zichzelf weer terug vindt, dan zijn een paar goede resultaten genoeg om weer terug te keren richting 2800. Een jaar of drie geleden deed hij dat ook en stond hij ineens weer in de top 3. En waarom zou dat niet kunnen? Hij is jonger dan Anand en die speelde een prachtig toernooi. Er was een Carlsen voor nodig om Anand een nederlaag toe te dienen en pas na een fabuleus eindspel, waarmee de wereldkampioen meteen tekende voor het hoogtepunt van het toernooi.

  • Avatar
   Dimitri Reinderman 29 januari 2019

   De interviews met Kramnik gaven de indruk dat het resultaat hem niet veel uitmaakte. Met een glimlach stond hij Bottema te woord na weer een nederlaag.

   Edit: inmiddels is duidelijk waarom.

   • Avatar
    Peter Huisman 29 januari 2019

    Ja, wat een nieuws… Big Vlad has retired!
    Enerzijds speelde hij al een tijdje een ander spel dan waar hij zo succesvol mee was en hij is er ook al eens uit geweest met rugproblemen, maar toch zag ik dit niet aankomen. Raar om te beseffen dat ik zondag live heb staan kijken bij wat waarschijnlijk zijn laatste partij is geweest.
    Die interviews waren misschien wel een teken: ik meen me uit andere toernooien (London Chess Classic?) te herinneren dat hij alleen naar de persconferentie kwam bij winst of remise, en bij een nederlaag weg bleef en de boete die daarop stond voor lief nam. Dat is toch een totaal andere houding.
    W
    as mooi geweest als hij een (veel) beter resultaat had behaald: 7,5 uit 13 scoren en een hoge klassering delen met Anand had me erg passend geleken.

 7. Avatar
  Wim van Tuyl 29 januari 2019

  Bedankt Dimitri ( en Herman) voor de geweldige verslagen!

  Ik had echter het volgende probleem: de link ‘Lees verder’, die meestal onder de itv-video werd geplaatst,  werkte bij mij niet. Het werd geen handje. Jammer! Ik heb vier browsers uitgeprobeerd. ‘Lees verder’ in het slotverslag werkte wel gewoon. Daar stond-i niet onder een video!  Een kennis van mij had hetzelfde probleem. Maar ik kom het in de reacties hierboven opvallend genoeg niet tegen. Ik mailde er een keer over maar dat hielp niet.

  • Avatar
   Kees Schrijvers 29 januari 2019

   Kun je nu eens testen of het nog steeds een probleem is met “Lees verder”. Ik heb wat codes verwijderd.

 8. Avatar
  Ludo Tolhuizen 29 januari 2019

  @Wim van Tuyl:

  ik had hetzelfde probleem bij “lees verder”. Wat bij mij werkte: klik op het tekstballonnetje voor reacties. Dan kom je bij “reacties” terecht, en kun je naar boven scrollen voor het verslag.

 9. Avatar
  Johan Hut 29 januari 2019

  Ik had het onlangs ook bij ‘lees verder’, maar als ik op de titel van het artikel klikte, werkte dat wel gewoon. Dat is hetzelfde als ‘lees verder’.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.