LSG IntelliMagic – De Stukkenjagers 7-3; LSG kampioen

Na zeven ronden was het kampioenschap al bijna binnen, maar het moest nog even gebeuren. Degradatiekandidaat De Stukkenjagers moest nog even worden verslagen. “Even verslaan” bestaat niet in de huidige Meesterklasse, maar de uitslag viel wel groot uit. Daarmee is LSG IntelliMagic voor de tweede keer op rij kampioen en De Stukkenjagers gedegradeerd. Wat de Leidse ploeg belangrijk vindt: “Dit kampioenschap is echt een prestatie van het collectief. Er is niemand die er dit seizoen echt bovenuit stak en ook niemand die door de ondergrens is heen gezakt.” Een verslag van de LSG-site met veel partijfragmenten en foto’s.

 

Vorig jaar was op deze plek te lezen dat het eerste team van LSG een unieke prestatie had neergezet door voor het eerst landskampioen te worden. Een jaar later wist het team deze fantastische prestatie te herhalen en werd wederom een ronde voor het einde de titel veilig gesteld!

Aan het begin van het seizoen hadden we hier niet echt rekening mee gehouden. Jan Sprenger was verhuisd naar Turijn en vervangen door Martin Roobol en de concurrentie had zich behoorlijk versterkt. Vooral Kennemer Combinatie en En Passant hadden wat nieuwe en sterke spelers aan hun selectie toegevoegd. Ook Apeldoorn en BSG waren een stuk sterker dan vorig jaar. KC was de uitgesproken favoriet en daaronder zou het spannend worden. Toen we in de 2e ronde flink klop kregen van de club uit Haarlem, leek een nieuwe landstitel wel heel erg ver weg.

Maar daarna begon de zegereeks. Terwijl wij onze wedstrijden redelijk soepel wisten te winnen, liet de concurrentie steeds meer steekjes vallen. Vooral het weekend waarin wij van Charlois wonnen, kregen we veel goed nieuws te horen tijdens het heerlijke eten in de door Michiel aanbevolen Italiaan. KC verloor voor de 3e keer in 5 ronden en was al zo’n beetje uitgeschakeld. De andere koplopers HWP, EP en BSG lieten allemaal punten liggen waardoor we opeens alleen aan kop gingen. Vanaf toen gingen we er weer echt in geloven!

Nog 2 overwinningen volgden waarbij die tegen BSG wel ontzettend belangrijk was. Hierdoor was het gat naar de concurrentie (EP en het verrassende HMC) 3 matchpunten en dus kon de titel op zaterdag 13 april tegen hekkesluiter Stukkenjagers worden veilig gesteld. Hiervoor moest wel worden gewonnen en dat was dan ook de opdracht!

De wedstrijd
De eerste uitslag kwam op naam van Predrag. Met zwart tegen Lars Vereggen kwam hij zonder enig probleem uit de opening, maar daar was ook alles mee gezegd. Lars speelde zeer degelijk en een remise-aanbod werd na een korte blik op de overige partijen door Predrag dan ook geaccepteerd.

Lees verder op de website van LSG.

 

11 Reacties

 1. Avatar
  Hans Kluck 16 april 2019

  Eerstens: gefeliciteerd.

  Verder verbaasd dat er wel 6 reacties staan bij het (overigens als altijd prachtige) EPistel, maar nog niets bij het stuk van de kampioen van Nederland. De enige felicitaties in de comments zijn verjaarsfelicitaties. Die elk jaar gegeven kunnen worden. Al lijkt het alsof ook LSG nu elk jaar gefeliciteerd kan worden. Na jaren investeren in eigen kunnen en eigen talent nu eindelijk heer en meester. Hulde.

  Maar grote verbazing over uitblijven felicitaties in de comments. Hopelijk komt daar verandering in. Of is de jaloezie (ergernis?) te groot?!

 2. Avatar
  Dimitri Reinderman 16 april 2019

  Richard plaatst trouw de door hem geschreven verslagen van de wedstrijden van En Passant op Schaaksite. Mensen waarderen dat en reageren omdat ze weten dat hij de reacties leest.

  LSG boeit het verder niet, denk ik, of ze vinden het te veel moeite. Dat moedigt niet aan tot reageren.

 3. Avatar
  Kees Schrijvers 17 april 2019

  Wij hebben enige tijd geleden de volgende reactie gehad van de teamleider van LSG1 toen wij vroegen of we partijen van de KNSB na afloop van een KNSB-ronde toegezonden konden krijgen:

  Ik vind dat de KNSB competitie – zoals de naam aangeeft – toebehoort aan de KNSB. Ik stuur dan ook altijd de partijen uit de thuiswedstrijden van LSG op zondagochtend naar Koos Stolk. Wat mij betreft zou dat ook verplicht kunnen worden. Een andere optie is om dit – zoals in België – door de wedstrijdleiders te laten doen.

  Het volgende antwoord ontvingen wij op onze vraag om hun verslagen geheel of gedeeltelijk te mogen publiceren:

  Verslagen komen op onze eigen website. Dat die worden overgenomen door een (gedeeltelijk) commerciële website vind ik al enigszins dubieus. Er naar linken zoals de KNSB in het verleden deed, vond ik al prima. Neemt overigens niet weg dat ik vind dat de KNSB zelf wel iets meer (qua verslaggeving, publiciteit etc.) met de competitie kan doen. 

  De redactie van Schaaksite vindt het heel jammer dat LSG geen of nauwelijks informatie met Schaaksite wil delen. Dit laat onverlet dat wij hun van harte feliciteren met het behaalde kampioenschap.

  • Avatar
   Hans Kluck 17 april 2019

   Heer Kees,

   Hartelijke dank voor deze duidelijke uitleg. Een uitermate jammerlijk en ongelukkig principieel standpunt van LSG. Uit hun reactie blijkt al de onkunde van de KNSB iets aan promotie te doen. Jammer dat dan naast de onkunde nog onwil gaat bestaan bij verenigingen. Liefde voor het schaken en alles eromheen lijkt dan ver weg. Een Nederlands kampioen onwaardig. 

   Hulde aan deze site die het toch voor elkaar krijgt informatie over het Nederlandse schaakleven snel en helder over te brengen. Jammer dus dat enkelen blijkbaar van mening zijn dat informatie zo min mogelijk gedeeld moet worden. Waarom eigenlijk überhaupt iets schrijven als het de eigen website niet zou mogen verlaten; terug naar het gestencilde clubblad dan, zou ik zeggen.

   • Avatar
    M H 18 april 2019

    Het geven van een link naar de website van LSG lijkt me toch een geschikte vorm van delen, waar ook LSG achter staat kennelijk. Ik zou ook niet weten waarom de tekst dan gekopieerd moet worden naar schaaksite, als die al aanwezig is op de site van LSG.

   • Avatar
    Johan Hut 18 april 2019

    Een klein deel van de tekst, ter inleiding. De lezers kunnen daaraan beoordelen of ze het de moeite waard vinden om verder te klikken.

   • Avatar
    FlatlandR 19 april 2019

    Vragen, vragen. Mijn nieuwsgierigheid is geprikkeld door de strenge woorden van Heer Hans.

    Welke clubs plaatsen het wedstrijdverslag eigenlijk volledig op schaaksite en op hun eigen website? Bij HMC, HWP, GC (2x), PK, MM en A’doorn staat onder het verslag: lees verder op de website. Is bij die clubs soms de liefde voor het schaken en alles eromheen zoek?

    En behoudt LSG nog de felicitaties van Heer Hans? #dtv (:

    Ik sluit me aan bij M H. Hoe fijn ik schaaksite ook vind.

     

     

     

     

    • Avatar
     Richard Vedder 19 april 2019

     Een verzamelartikel vol linkjes lijkt me inderdaad prima. Herinneren jullie je de aankondiging van het NK-snelschaken voor teams nog? Helemaal weggezakt door dat knip- en plakwerk.

     • Avatar
      Kees Schrijvers 20 april 2019

      @Richard: Dat toernooi waar jij het over hebt wordt pas half mei gespeeld. Niet nodig om in de dagen na de 8e ronde van de KNSB speciale aandacht te geven. Begin mei en dan een week later is voldoende aandacht. Dergelijke aankondigingen update ik regelmatig (zonder dat de organisatie daar om vraagt) omdat periodiek verversen goed is voor zo’n evenement. Dat doe ik ook met o.a. Mokum-toernooi en met Prinsenstadtoernooi. Die worden regelmatig onder de aandacht gebracht om publiciteit voor de organisatoren en de evenementen te genereren.

      Schaaksite wil geen doorklik-website zijn. Dat is te simpel. Dan hadden we net zo goed een kloon van Startpagina kunnen zijn. Johan Hut geeft zoveel mogelijk klassen aandacht, geeft wat extra informatie en laat de lezer beslissen of ze naar de website willen voor de rest van het verslag of niet.

      @FlatlandR: Er zijn heel weinig clubs die zelf plaatsen. Er zijn heel weinig schaakliefhebbers die zelf plaatsen, er zijn geen regionale bonden die iets plaatsen. Wij krijgen wel toernooi-aankondigingen met het verzoek tot plaatsen. Er zijn een paar personen die spontaan zelf plaatsen. De rest verzorgt de redactie.

 4. Avatar
  Jaap Amesz 19 april 2019

  @Kees Schrijvers

  Praktische oplossing: In harmonie met het standpunt van de teamleider van LSG1, kun je dus aan Koos Stolk vragen of hij je de partijen wil doorsturen.

  @ LSG lid

  De vraag is of de teamleider van LSG1 het laatste woord heeft. Aangezien 90% van de leden van LSG schaaksite leest, hoeft maar 1 lid dit in stemming te brengen op de ALV. 

  @ allen

  In een matig-commerciële sport als schaken, gaat het juist nog meer om gunnen en samenwerken. Zelf heb ik lang fanatiek geageerd door mijn principes op deze site op te tikken, tot ik doorkreeg dat je juist blij moet zijn om wat er wel is en wat er wel mogelijk is. Kees & vrienden maken dit voor ons mogelijk, dus jammer dat de teamleider van LSG1 dit blokkeert.

   

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.