Uil van Minerva of Siciliaanse Draak?

Van Wely in 2015 in Wijk aan Zee. Foto: Frans Peeters.

Het veertiende HSG Open, 21 tot en met 23 juni, is misschien wel te zien als het ‘uitzwaaitoernooi’ van Loek van Wely. In een interview met Wim van der Wijk zegt de achtvoudig oud-Nederlands kampioen die in 2001 kortstondig in de toptien van de wereld stond, dat we hem na de zomer niet vaak meer achter het bord zullen zien. Al zal hij zeker blijven schaken, bij voorkeur in exotische oorden. Uiteraard houdt dit verband met zijn opmerkelijke carrièreswitch: Van Wely (geboren 1972) stapt in de politiek, namens Forum voor Democratie. Sinds eind maart is hij al Statenlid van Noord-Brabant, binnenkort komt daar een tweede functie bij: lid van de Eerste Kamer, ook wel Chambre de Réflection genoemd, zeg maar – om in de buurt van ons spelletje te blijven – de ivoren toren van de politiek. Hieronder beantwoordt de schaker/politicus tien vragen.

 

  1. Maandagmiddag 27 mei had je als Statenlid van Noord-Brabant in Den Bosch moeten stemmen voor de Eerste Kamer, maar je zat te schaken op een toernooi in Bretagne. Wat had je gedaan als je niet bij volmacht had kunnen stemmen?

Dat was heel vervelend geweest, maar dan had ik even op en neer moeten vliegen en een ronde moeten missen. Gelukkig hebben we ook invallers, en aangezien we die wedstrijd toch niet wonnen (omdat ik mijn partij verloor) zou het beter geweest zijn als die volmacht-mogelijkheid er niet was geweest.

 

  1. Jij en je teamgenoot Jorden van Foreest, vorig jaar winnaar van het HSG Open, waren de enige Nederlanders. Hoe ging het en is het afwerken van de clubcompetitie geconcentreerd in pakweg anderhalve week ook een idee voor de Nederlandse Meesterklasse?

In Nederland is zoals het nu is nog goed te doen omdat de afstanden niet te groot zijn, in Frankrijk zou het geen doen zijn.

 

  1. Wanneer is de beëdiging van de nieuwe Eerste Kamerleden en hou je daarna met twee politieke functies nog tijd over voor het schaken? Bij welke toernooien kunnen we je straks nog tegenkomen?  Blijf je toernooidirecteur (Hoogeveen) en zit een rol als teamcaptain (Olympiade) er nog in?

De beëdiging is 11 juni, tijd voor schaken heb je eigenlijk alleen nog in de weekenden en in de vakantie dus na de zomer zal ik niet veel meer spelen. Ik hoop eigenlijk nog wel in toernooien te spelen die gehouden worden op plekken waar ik nog nooit geweest ben (en die ik de moeite waard vind). Canada, Nieuw-Zeeland en Mongolië staan bijvoorbeeld nog hoog op mijn lijstje. Toernooidirecteur in Hoogeveen blijf ik vooralsnog, valt tenslotte in de vakantie! Teamcaptain zou mooi zijn, maar momenteel is men erg tevreden over Jan Gustafsson.

 

  1. Als Statenlid van Noord-Brabant heb je de portefeuilles sport en financiën gekregen. Weet je al op welke terreinen je je als senator gaat richten?

Nou, in Noord-Brabant heb ik natuur en milieu toegewezen gekregen! En in de senaat moet het een en ander nog verdeeld gaan worden.

 

  1. Je doet voor het eerst mee aan het HSG Open. Heeft de keuze te maken met het verleden, je rol in de gouden jaren van de club, met triomfen in de KNSB-beker en vier landstitels op rij in 2008-11?

Uiteraard omdat ik een HSG-verleden heb en natuurlijk Jan Stomphorst goed ken, is het op zich leuk al je iets terug kunt doen.

Van Wely zal Omroep Brabant de komende jaren wel vaker tegenkomen. Hier in 2014. Foto: Frans Peeters.

  1. Het is een zwaar weekendtoernooi, maar je geldt als rolmodel voor de moderne schaker die ook heel goed op zijn fysiek let. Je hebt geen bye genomen. Bovendien verzorg je de slotanalyse, na de laatste ronde, voorafgaand aan de prijsuitreiking. Toch ga je voor de toernooiwinst?

Ja toch! Vroeger was ik echt heel goed in die toernooien met twee rondes op één dag. Ik heb ook tal van dat soort toernooien gewonnen in de VS. Nu, moet ik zeggen, gaat het me wel zwaarder af, maar dat heeft ook te maken dat ik op een of andere manier, hele zware partijen heb.

 

  1. Neem je ook nog stukken mee naar Hilversum die je moet lezen voor je politieke taken in de week erna? Heb je al zicht op de berg leeswerk die nu nog meer op je af zal komen?

Nee, ik neem geen politiek mee naar Hilversum maar het zomerreces zal ik wel moeten gebruiken om me goed in te lezen.

 

  1. Je ging akkoord met deelname in Hilversum met als voorwaarde dat het HSG Open niet zou samenvallen met het jaarlijkse NK Schaakvoetbal van Pieter Nieuwenhuis, waarvan de datum eind april nog niet bekend was (nu wel, 30 juni). Waarom heeft dat toernooi je absolute prioriteit en wie spelen er nog meer in jouw team?

Dat is gewoon wat enorm leeft bij mijn club de Kennermer Combinatie. Afgezien daarvan vind ik het ook erg leuk, met name dat voetballen. Vind het NK Schafeltennis ook altijd heel erg leuk.

 

  1. Tot slot twee vragen voor Loek van Wely als schaker/politicus. Waar zal je aandacht de komende tijd meer naar uitgaan, naar AlphaZero of zero tolerance?

Mijn tijd is erg beperkt, heb ook nog twee jonge kinderen, maar ik zou wel graag eens wat potjes van AlphaZero willen naspelen, schijnt toch iets speciaals te zijn. Maar ja dat is dan wel puur vermaak dan.

 

  1. En de uil van Minerva of de Siciliaanse draak?

Ik heb ook een klassieke opleiding genoten, dus doe dan maar de uil van Minerva!

 

Dit interview in de vorm van een vraag- en antwoordspel kwam tot stand via een e-mailwisseling op 30 en 31 mei.

 

Meer informatie over het HSG Open is te vinden op de toernooisite.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.