Dieren: minstens zes kanshebbers

Er is geen uitgesproken favoriet bij het Open kampioenschap van Nederland. Dat is (gelukkig) bij de meeste open toernooien zo, maar deze keer zijn er in Dieren wel erg veel kanshebbers aan te wijzen.

 

 

Dimitri Reinderman in 2018. Foto: Frans Peeters.

Dimitri Reinderman (2583) is de hoogste ratinghouder, al scheelt dat niet veel met de nummers twee en drie. Vorige twee jaren werd hij met 6½ uit 9 gedeeld derde of vierde, in 2016 werd hij slechts tiende. Maar in 2015 won Reinderman het toernooi. Hij voelt zich dus in elk geval thuis in Dieren, waar hij de laatste jaren ook de popquiz leidt. Er is wel iets opvallends aan de hand met Reinderman. Sinds het ONK van 2017 heeft hij maar één toernooi gespeeld en dat was hetzelfde toernooi in 2018. Verder speelt hij de laatste twee jaar alleen competitiewedstrijden in Nederland, Duitsland en België. Toernooiritme heeft hij dus niet.

De Rus Maxim Turov (2566) en de Italiaan Alberto David (2553) zijn de nummers twee en drie op rating. Hoewel ze wel vaker in Nederland hebben gespeeld, speelden ze de laatste jaren niet in Dieren. Turov was in 2005 en 2011 wel kampioen. Het is natuurlijk fijn dat ze er zijn, want met voldoende grootmeesters zijn er jonge Nederlanders die een grootmeesternorm kunnen scoren. Daarover straks meer. Maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat ze het toernooi winnen.

Roeland Pruijssers (2534) is de nummer vier. Vorig jaar werd hij gedeeld 9e tot en met 21e en scoorde ruim onder zijn rating, maar in diezelfde zomer won hij het Leiden Chess Tournament (ongedeeld) en het Hogeschool Zeeland Toernooi in Vlissingen (gedeeld). Op grond daarvan riep ik hem in mijn krant uit tot zomerkoning. Hij kan het toernooi dus zomaar winnen. Een gedeelde derde/vierde plaats in 2014 was zijn beste resultaat in Dieren.

Ja en dan hebben we Lucas van Foreest (2521). Nummer vijf op rating, maar wat zegt dat als je bij het Nederlands kampioenschap nummer laatst bent van de acht en toch kampioen wordt? De tweede Van Foreest werd vorig jaar in Dieren gedeeld eerste (7 uit 9, ongeslagen) met Erwin l’Ami en Erik van den Doel. Deze nummer vijf is zeker een van de grote kanshebbers.

Wordt Thomas Beerdsen in Dieren grootmeester? Foto (2019) Frans Peeters.

Op zes staat de in Nederland zeer bekende Rus Vyacheslav Ikonnikov (2499). Rating zegt in zijn geval helemaal niets, hij is tot alles in staat. In Dieren werd hij in 2014 kampioen, wel pas bij zijn twaalfde deelname. Hij is dus thuis in Dieren. Een jaar later eindigde hij samen met Reinderman op de eerste plaats.

Thomas Beerdsen (2497) stijgt de laatste jaren niet meer zo hard, maar heeft nu wel zijn hoogste rating bereikt. Dit toernooi zou hij grootmeester kunnen worden! Eerder dit jaar scoorde hij normen in Kragero (Noorwegen) en Karlsruhe (Duitsland) en als hij nu zijn derde norm scoort, overschrijdt hij automatisch de 2500. Natuurlijk wil hij ook het toernooi winnen, maar dat zal dit jaar niet zijn grootste doel zijn.

Wat kunnen we van Casper Schoppen (2493) verwachten? Onlangs door het Max Euwe Centrum uitgeroepen tot talent van het jaar en samen met Loek van Wely winnaar van het HSG Open in Hilversum. Vorig jaar scoorde hij in Dieren met een gedeelde vierde plaats een grootmeesternorm en in Groningen scoorde hij zijn tweede. Ook voor Schoppen geldt dus dat hij volgende week in Dieren grootmeester kan worden.

We zullen het zien. Een Nederlandse toernooiwinnaar en één of misschien zelfs twee nieuwe grootmeesters, dat zou prachtig zijn.

 

2 Reacties

  1. Avatar
    wimw 22 juli 2019

    Het lijkt me een  spannend toernooi te worden. Net zoals in de Tour de France zijn er veel kanshebbers op de eindzege. Ik denk dat Maxim Turov en Alberto David gekomen zijn om het toernooi te winnen. David won al eens het HZ toernooi in 1999 en was tweemaal Italiaans kampioen in 2012 en 2016. Aan onze jongeren om te bewijzen dat ze tegen deze twee grootmeesters opgewassen zijn.

  2. Avatar
    Johan Hut 22 juli 2019

    Dimitri Reinderman voegt hieraan toe dat wie Groningen kan winnen, ook Dieren kan winnen. Met andere woorden: Liam Vrolijk is ook een kanshebber.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.