Thomas Beerdsen alleen aan kop

Na vier ronden in Dieren heeft Thomas Beerdsen als enige nog al zijn partijen gewonnen, in het Open kampioenschap van Nederland. Als hij deze vorm volhoudt, kan hij het grootste succes uit zijn carrière behalen. Bij een grootmeesternorm wordt hij ook tot grootmeester benoemd, maar dat zit er opvallend genoeg niet meer in.

Beerdsen won vandaag met zwart een spectaculaire partij van Roeland Pruijssers, die hij zo goed kent als teamgenoot bij Apeldoorn. Beter kan niet, maar in de vijfde ronde ontmoet hij Lucas van Foreest en dat is als tegenstander ook de vijfde Nederlander. Voor een norm moet Beerdsen vier buitenlanders tegen zich krijgen.

Pruijssers-Beerdsen bij een eerdere ontmoeting, in 2017. Foto: Frans Peeters.

Een blik op de ranglijst leert dat het vrijwel uitgesloten is dat zijn laatste vier tegenstanders alle vier van buiten Nederland komen. Hij zal zich dus moeten richten op de toernooiwinst, de grootmeestertitel komt later wel.

In de eerste ronde deden alle topspelers wat ze moesten doen. In de tweede ronde viel Lucas van Foreest op met een remise tegen Nico Zwirs. Volgens de liveblog van Peter Boel had Zwirs een licht betere stelling, maar staakte hij na 55 zetten zijn winstpoging. Van Foreest: “Saaie partij”. Beerdsen versloeg Herman Grooten. Boel: “Grooten lijkt te frivool met zijn pionnen om te springen.” Grooten in een mail aan mij: “Ik stond vandaag erg goed tot gewonnen tegen Beerdsen zoals hij ook beaamde, maar ik liet me meesleuren door complicaties die niet nodig waren geweest en waarin hij veel handiger was dan ik was.”

In de derde ronde won onze kersverse kampioen Lucas van Foreest van Kulkami Ojas uit India. Boel: “Lucas’ tegenstander ging voor een truc maar werd zelf getruct.” Lucas: “Een slechte partij.” Boel: “Als je succesvol wil zijn moet je ook slechte partijen winnen.”

Een opmerkelijk incident was er bij Charlie Tang tegen Rob van Helvoort. Zwartspeler Van Helvoort viel met een paard de witte dame aan. Tang wilde met een loper het paard op c4 slaan, maar liet het per ongeluk vallen op veld d3. Hij gaf de partij meteen op, terwijl Van Helvoort nog rondliep. De winnaar achteraf: “Gek genoeg dacht ik: hij kan ook Ld3 spelen. O nee, dacht ik toen, hij moet op c4 slaan. Een bizarre vorm van gedachtebeïnvloeding.”

Zaterdag gaat het toernooi verder en mag de kampioen van Nederland proberen de succesreeks van Thomas Beerdsen te stoppen. Zondag is in Dieren altijd een rustdag.

Onze verslaggevers Dimitri Reinderman en Herman Grooten spelen zelf mee. Daarom verwijzen we u naar de diverse links bovenaan onze startpagina, waar het toernooi prima te volgen is.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.