Schaken in Remedios (1) met partij Vreugdenhil-Jonkman

In Remedios stond lang de tijd stil sinds het gebouwd werd door Spaanse veroveraars maar onlangs werden daar toch ook de klokken aangezet. De verkeersborden die het paard en wagen verbiedt om in het centrum te komen bewijzen er nog altijd hun nut maar er wordt tegenwoordig betere kibbeling dan in Nederland gebakken en de cocktails kosten in Café El Louvre inmiddels $ 3,50. Dat is een flinke prijsverhoging ten opzichte van 6 jaar geleden; ook op Cuba valt de vooruitgang niet te stoppen.

Een paar straten verderop vindt in een casa een tienkamp met 6 Nederlanders onder wie Manuel Bosboom, Robert Ris en Harmen Jonkman plaats. Onder de andere deelnemers bevindt zich de Cubaanse grootmeester Miranda (2472). Zij zijn de opgeraapte restanten van een groter open toernooi in het nabijgelegen Santa Clara dat op het laatste moment geen doorgang kon vinden.

Schaken op Cuba

Dat had alles te maken met een tijdelijke energiecrisis op Cuba. Havana koopt zijn olie het liefst van bondgenoot Venezuela maar door maatregelen van de Amerikaanse president Trump zou die aanvoerroute af en toe geblokkeerd zijn. Geen olie betekent geen elektriciteit en dus geen open toernooi want de regering in Havana verbiedt dan alle officiële evenementen.

Frans en Harmen

Een behoorlijke klap voor organisator Frans Vreugdenhil die veel tijd en geld in het evenement had geïnvesteerd. Hij bleef echter niet lang bij de pakken neerzitten en stampte in no-time een niet-officieel evenement onder leiding van arbiter Jan van de Ende uit de grond. Die was in verband met het toernooi in Santa Clara toch al in de buurt.

Administratie

Na vier ronden gaat Miranda met 3,5 punt aan de leiding. Bosboom en Chinchilla uit Costa Rica delen de tweede plaats met 3 uit 4. Ris (2,5) en Jonkman (2) doen het wat rustiger aan. Vreugdenhil heeft het zwaar in de groep die hij zelf samenstelde maar was dicht bij een overwinning in zijn partij tegen Jonkman.

Na 5 pionoffers in de opening die allemaal door Jonkman werden aangenomen, kreeg Vreugdenhil een winnende aanval. Hij faalde in de afwerking maar “een wereldpot” was het en bleef het.

2 Comments

  1. Avatar
    renzoverwer september 21, 2019

    Die partij van Vreugdenhil willen we zien Tom, kan dat?
    En als bonus een mooie partij van jou, en een van Manuel….

     

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.