Schaken in Remedios (2)

Het zou aardig zijn om te stellen dat Manuel Bosboom zo goed op dreef is in de tienkamp in Remedios omdat zijn voornaam op Cuba onafgekort én met veel meer passie dan in Nederland wordt uitgesproken. Na zes ronden staat hij met 5 punten op de tweede plaats achter de Cubaanse grootmeester Miranda die nog een half punt meer heeft.

Maar dat is natuurlijk onzin. Bosboom was het afgelopen jaar in Nederland ook al goed bezig en is in de casa aan de Independencia met 2425 de derde ratinghouder na Miranda (2472) en Robert Ris (2453). Op zaterdag boekte hij eenvoudige zeges op André Duivesteijn en de auteur van dit artikel.

Zondag was een rustdag waarna er maandag en dinsdag nog drie ronden volgen. De topper tussen Bosboom en Miranda staat tijdens de negende en laatste ronde op het programma.

Op de rustdag vertrok een flink deel van de deelnemers naar het beroemde strand van Santa Maria.

Zij troffen het met het weer. Zondag was de enige mooie dag na een week vol stort- en onweersbuien die in de zesde ronde het spelen zelfs enige tijd onmogelijk maakten toen de speelzaal blank kwam te staan. Maandagochtend begon het weer te regenen op Cuba.

Robert Ris was zondag als een van de weinigen niet op het strand te vinden. Hij gaf de voorkeur aan het volgen van PSV-Ajax vanaf zijn hotelkamerbed. Een video-call met een welwillend familielid in Nederland die 90 minuten lang zijn mobiel op het tv-scherm richtte, zorgde voor een behoorlijke live-verbinding. Hij kon leven met de 1-1: “Thuis pakken we ze.”

Zoals elke avond verzamelde de Nederlandse enclave zich ook zondagavond in café El Louvre. Het Cubaanse bier is er op, het personeel heeft de prijzen van de pizza’s verdubbeld en een verdwaald Nederlands stelletje luisterde met verbazing naar de verhalen van hun schakende landgenoten en de taal die ze daarbij uitsloegen. Ze hielden het tien minuten vol, toen gingen ze maar aan een tafeltje zo ver mogelijk van ze vandaan zitten.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.