Schaken in Remedios 3 (slot)

De Cubaanse grootmeester Miranda heeft de tienkamp in Remedios op zijn naam geschreven.

Met 7,5 uit 9 bleef hij Robert Ris (7 uit 9) een half punt voor. Voor Ris betekende de tweede plaats de beloning voor een geweldige eindsprint. Na een rustige start van 3 uit 5 met enkele korte remises werd openlijk aan zijn vechtlust getwijfeld. Maar met een slotserie van 4 uit 4 snoerde hij de critici de mond. “In de eerste helft van het toernooi moest ik tegen de sterke Nederlanders. Ik vind het gewoon niet leuk om tegen hen te spelen, ik ken ze te goed. Vandaar die korte remises. In de slotfase heb ik genoeg bewezen, denk ik zo.”

Manuel Bosboom (6,5 uit 9) speelde juist een omgekeerd toernooi. Hij kwam na een sterk begin in de slotfase niet verder dan een serie puntendelingen waardoor hij enigszins onverwacht de remisekoning van Remedios werd.

“De eerste keer in mijn leven dat ik ergens remise koning ben. Maar ook dat moet een keer gebeuren”, aldus Bosboom die de derde plaats deelde met Harmen Jonkman (6,5 uit 9). Die viel op door onder de noemer vechtlust veel interessante partijen te spelen met vaak wisselende kansen.


Organisator Frans Vreugdenhil en André Duyvensteyn scoorden samen èèn punt. Op grond van hun ratings stond vooraf vast dat zij het zwaar zouden krijgen in deze groep en hun scores zijn daar een bevestiging van. Een aantal van hun partijen vertelt echter een ander verhaal. Vreugdenhil (1 uit 9) stond behalve tegen Jonkman ook tegen Ris huizenhoog gewonnen. En ook voor Duyvensteyn (0 uit 9) had de score hoger kunnen uitvallen met als meest memorabele moment dat hij pas in het verre eindspel tegen Miranda de remise uit handen gaf.

Partij van Harmen Jonkman:

Bij de prijsuitreiking toonde Vreugdenhil zich tevreden over de gang van zaken. Hij dankte alle betrokken Cubanen voor hun hulp zodat, toen de omstandigheden tegenzaten, het evenement in afgeslankte vorm tòch doorgang kon vinden. Hij zei te overwegen in 2021 voor de derde keer een evenement in Cuba te organiseren.

Aan de overkant van de straat, bij de slagerij, ontstond beroering. Er was een aantal varkens gearriveerd en dat nieuws was als een lopend vuurtje door het stadje gegaan.

 

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.