Grote reorganisaties op komst bij Tata Steel Europe

Op 14 juni schreef ik, nadat de voorgenomen fusie met ThyssenKrupp was mislukt, het volgende:

Voorlopig geen rust in IJmuiden, het wordt nu menens

‘Enerzijds kan men in IJmuiden tevreden zijn dat de fusie niet doorgaat, anderzijds gaat alles nu weer opnieuw beginnen. In India werkt men koortsachtig aan een Plan B en men heeft besloten het gerenommeerde en wereldwijd opererende Amerikaanse adviesbureau Alvarez & Marsal in te schakelen om op korte termijn een onderzoek uit te voeren en met reorganisatievoorstellen te komen. Er moet in Europa fors in de kosten worden gesneden als gevolg van het mislukken van de fusie en de crisis op de Europese staalmarkt. Ook het afstoten van verlieslatende activiteiten moet worden onderzocht. Tata Steel India vindt dat Europa duurzaam winstgevend moet worden en geheel op eigen benen moet kunnen staan zonder (financiële) hulp uit India. Alle opties laat men open. Tata Steel wil zich volledig richten op de groei in India en wil af van de problemen in Europa.’

Grote reorganisaties op komst

Vandaag kwamen berichten naar buiten in diverse media dat er fors moet worden gereorganiseerd in IJmuiden. Adviesbureau Alvarez Marsal heeft het ei gelegd. Tata Steel Europe moet op termijn duurzaam winstgevend worden. En Tata Steel Europe moet volledig op eigen benen kunnen staan zonder financiële hulp van Tata Steel India.

In totaal zou het gaan om een bezuiniging van ruim 800 miljoen in Europa, waarvan een groot deel in Nederland. Tata Steel IJmuiden is de grootste staalfabriek van Tata Steel in Europa. NH Nieuws meldt dit op basis van een memo aan het personeel. De ondernemingsraad vreest voor het verdwijnen van 2500 banen in Velsen, Frankrijk, Engeland en België. In totaal zou in Europa zo’n 170 miljoen bespaard moeten worden aan personeelskosten.

Dat er iets stond te gebeuren is geen verrassing, maar de omvang van de plannen wel. Zo was al eerder bekend dat men dit jaar geen kerstpakket krijgt en dat het HIsarna-project voor maanden is stilgelegd in IJmuiden. Bekend was dat Tata Steel India dit project verder in India wil ontwikkelen. Ook was al eerder aangekondigd dat niet-strategische activiteiten in Europa zouden worden afgestoten.

Naar verwachting worden er in de loop van november meer details bekend over de voorgenomen reorganisaties.

Gure wind

Er waait een gure wind door IJmuiden. Alles zit ineens tegen bij Tata Steel Nederland. Economisch gaat het minder (problemen auto-industrie, heffingen Amerika, Brexit, etc.) en daarnaast staat het bedrijf zwaar onder druk voor wat betreft de uitstoot van schadelijke stoffen en eventuele gevolgen voor de volksgezondheid (hiernaar loopt nog een onderzoek). Volgens het tv-programma EenVandaag wordt onderzocht of vergunningen zijn nageleefd en of deze terecht zijn afgegeven.

Tata Steel Chess Tournament

Het spreekt vanzelf dat als er in Nederland stevige reorganisaties komen ook de kosten van het Tata Steel Chess Tournament opnieuw beoordeeld zullen worden.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.