Timman wint match tegen Abdumalik


Jan Timman heeft de match tegen Zhansaya Abdumalik met 3.5-2.5 gewonnen. Hij won een toreneindspel in de vierde partij waarna de overige twee partijen remise werden. De andere match in Hoogeveen, tussen Alireza Firouzja en Jorge Cori, eindigde in een 4.5-1.5 overwinning voor de Iranees.

 

Zoals u in mijn vorige verslag kon lezen hadden in de eerste helft van de match zowel Timman als Abdumalik een partij gewonnen. In de vierde partij ontstond een scherp dubbel toreneindspel dat op een gegeven moment (nadat zwart een goede kans miste door torenruil te vermijden) in remise leek uit te monden. Abdumalik vermeed een zetherhaling (wellicht omdat ze een pion meer had) maar nadat Timman een tweede pion had geofferd moest ze opeens keuzes maken waarbij het ging om remise of verlies voor haar. Van de verschillende mogelijkheden koos ze de verkeerde, waarna Timman het keurig uitspeelde.

“Wat zegt de engine?” (Foto: Harry Gielen)

De vijfde partij eindigde vrij snel in remise maar met zwart probeerde de jonge speelster uit Kazachstan het weer. Ze kreeg een plusje en zelfs toen er nauwelijks meer materiaal op het bord stond moest Timman nog oppassen. Weer was de 67-jarige bij de les en door ten koste van een stuk de laatste pion van zwart te veroveren stelde hij de matchwinst veilig.

In de match tussen Firouzja en Cori was alle spanning voor de rustdag al verdwenen met een 3-0 tussenstand. Zo leek het, maar opeens won de Peruaan de vierde partij en kwam hij in de vijfde partij ook goed te staan. Zou het dan toch nog? Nee, het werd remise. In de laatste partij bleek Cori niet goed op de hoogte van de theorie van het Boedapestgambiet: hij sloeg een giftige pion op a5 waarna zwart precies kreeg wat hij wil, een aanval die snel doorsloeg (al zat er nog wel een niet afgestrafte slordigheid tussendoor).

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.