Giri op 50% bij Tata Steel India rapid, Carlsen dominant

In Kolkata, India (vroeger Calcutta genoemd) is een Tata Steel Schaaktoernooi bezig, met onder andere Anish Giri als deelenemer. Niet degene die we kennen van Wijk aan Zee, maar een rapid- en snelschaaktoernooi in het kader van de Grand Chess Tour. Net als twee weken geleden in Boekarest heeft Giri het bij het rapidgedeelte goed gegaan: een gedeeld derde plek met 50% (met twee winstpartijen!). In Boekarest had hij zelfs +1 maar toen deed er geen Carlsen mee die hier van bijna iedereen wint… Slechts drie spelers wisten hemeen halfje af te snoepen en alleen een totale ineenstorting bij het snelschaken zou een toernooizege nog in gevaar kunnen brengen. Er staat echter nog meer op het spel dit toernooi, en daarover eerst weer een update.

Er doen tien spelers mee dit toernooi (waarvan twee wildcards) die enkelrondig maar dubbeltellend rapid spelen en dubbelrondig maar enkeltellend snelschaken. Carlsen staat met +6 dus op 15 punten (van de mogelijke 18) en daarmee vier punten voor op Nakamura die met +2 op 11 punten staat. Giri staat op 9 punten uit 9 partijen. Er zijn morgen en overmorgen dus nog 18 punten te halen in 18 ronden snelschaken.

De eindranglijst levert naast geld ook GCT-punten op voor de GCT-ranglijst. De beste vier na dit toernooi mogen de GCT-finale spelen in Londen. De stand voor dit toernooi was:

Carlsen en Ding zijn zeker van deelname in Londen. Aronian zo goed als zeker ook: als hij laatste wordt dit toernooi komt hij op 37.5 punten en zou So hem kunnen passeren door ongedeeld eerste te worden, dat gaat niet gebeuren. De strijd om de vierde plek zal daarom tussen MVL en Anand gaan. De laatste moet (als mijn administratie klopt) minstens zesde eindigen om MVL te passeren. Daarvoor moet hij bij het snelschaken nog een plaatsje opschuiven:

Dan het toernooi. Giri begon meteen goed door met zwart Nepomniachtchi te verslaan in een technisch goede partij.

In de derde ronde was hij zijn plusscore echter kwijt door van Nakamura te verliezen en twee ronden later was hij een van de vele slachtoffers van Carlsen. Een ronde later won onze landgenoot echter weer met zwart, dit keer van Anand. Voordat u de partij naspeelt kunt u eerst kijken of u het beter doet dan de ex-wereldkampioen: met welk stuk slaat u terug op c4?

Vandaag eindigde Giri het rapidtoernooi met drie remises, waarvan twee er wel correct uitzagen. De derde, de partij tegen Harikrishna, had een echte Giripartij kunnen worden. Plusje in een stelling zonder dames, pion winnen, nog een pion winnen, deze stelling krijgen:

Ik keek live mee en dacht hier dat de buit wel binnen was. Zoals wel vaker onderschatte ik echter de mogelijke kronkels van de menselijke geest. Vooral bij het moment dat Giri 60.Tf7 speelde twijfelde ik even of het geen transmissiefout was. Maar nee, en toen stond het even later zo:

En door op f4 te slaan haalde Harikrishna de remise binnen.

Giri zal ongetwijfeld na de partij wel iets gedacht hebben van “Wat een stomkop ben ik, hoe kan ik dit hebben laten glippen?”. Maar ok, dit is een stelling die je 99 van de 100 keer wint, dan kan je natuurlijk net tegen die ene keer aanlopen dat je niet wint. Slechte techniek dus, maar Liren Ding liet zien dat het nog erger kan.  Hij won een stelling niet die hij volgens Nakamura “100 van de 100 keer moet winnen.”

Pion naar b6, koning naar de zevende rij en dan torens ruilen op de achtste rij, iedere grootmeester weet het en hopelijk de meeste amateurs ook. En de meeste schakers zullen ook wel weten dat er één ding is die je moet vermijden: de pion te vroeg naar a7 spelen en zwart een dolle toren geven. Dat is exact wat er gebeurde: 79.a7?? Ka8 80.b6 Tf5+ 81. Ka6 Ta5 82.Kxa5 1/2-1/2

Als de witte pion al op b6 staat wint a7+ overigens wel en misschien dat Ding hierdoor verward was. En natuurlijk had hij niet veel tijd, maar elf seconden op de klok plus de tien seconden van de delay had toch genoeg moeten zijn.

Morgenochtend gaat het toernooi weer verder: om half tien begint de eerste ronde van het snelschaken.

 

 

 

 

2 Reacties

 1. Avatar
  Peter Huisman 25 november 2019

  7,5 uit 9, met nog een gemiste winst tegen Harikrishna! Goedemorgen, dokter…
  Onze wereldkampioen staat meteen weer bovenaan op de wereldranglijst rapid. Voor de toppositie op de blitz ranglijst moet er nog het een en ander gebeuren, maar deze kan maar alvast binnen zijn. Blijkbaar was Carlsen van mening dat zijn resultaat in Saint Louis (het rapid en blitz toernooi was ver onder de maat, maar ook de rapid tie-break tegen Ding in de Sinquefield Cup ging verloren) een incidentje was, en dat de Magnus Force 2019-draad weer opgepakt moest worden.

 2. Avatar
  wimw 25 november 2019

  Dank voor dit goede overzicht van de Grand Chess Tour en de analyses van Giri’s partijen. Het is prima zo op de hoogte te blijven.

  In de kantlijn van dit toernooi vindt een discussie plaats over de Marshall variant in het Spaans. Ik herinner me dat dit een kansrijk pionoffer was en het zwart in scherpe varianten winstkansen gaf. De titel van de monografie hierover van GM Krogius uit 1988 was de Marshall-Angriff. Ik was dan ook echt verbaasd dat de Marshall nu als remisewapen tegen het Spaans wordt ingezet. In de finale van de World Cup wist Radjabov, toen Ding Liren het opnieuw speelde, de Marshall te kraken. Die partij uit de World Cup werd op schaaksite uitvoerig geanalyseerd. In dit rapidtoernooi lukte het Aronian vanuit die opzet Harikrishna te verslaan, terwijl Carlsen Ding Liren zelf er mee versloeg. Wit houdt zijn pluspion en ook al heeft zwart het loperpaar in een open stelling, toch weet wit de partij naar zich toe te trekken. Tegenwoordig wordt vaak niet meer 12. d4 gespeeld, maar d3. Volgens Euwe te rustig om het gambiet te weerleggen, maar daar denken de grootmeesters nu dus anders over.

   

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.