De coronavariant van Wang Hao

Door de (inter)nationale uitstapjes van Covid-19, het coronavirus, gaat ook de schaakwereld op slot. Voor de komende weken wordt zo’n beetje alles afgelast. Recent werd gemeld dat het gerenommeerde Grenke Chess Open (9-13 april) niet doorgaat, en hetzelfde geldt voor het succesvolle Reykjavik Open (17-24 april) en de 22ste Dubai Open. In Praag werd abrupt het WK senioren stopgezet na de zevende ronde omdat Tsjechië op slot moest. En zo gaat het maar door. We moeten nu bijna allemaal thuisblijven en niet meer bij elkaar op bezoek gaan, sociale onthouding noemen we dat. Sommigen vinden dit nog moeilijker dan periodieke onthouding. De elektronicawinkels doen goede zaken want de vraag naar toetsenborden, schermen, laptops en communicatiefaciliteiten is onverwacht groot. De een moet thuis werken of op afstand studeren en de ander moet zich thuis zien te vermaken. Maar voor ons schakers is er misschien ook een lichtpuntje. In vrijwillige quarantaine in onze huiskamers kunnen we het kandidatentoernooi op de voet volgen, tenminste als het internet virusvrij blijft.

Grenke Chess Open afgelast!

Maandag is de opening van het kandidatentoernooi in Jekaterinenburg (het vroegere Sverdlovsk) dat van 16 maart tot 5 april wordt gehouden. Het ziet er naar uit dat het stel compleet is. Teimour Radjabov heeft zich laten vervangen door Maxime Vachier-Lagrave want hij vertrouwde het niet met de Chinese corona die de twee deelnemers uit China en hun gevolg mogelijk met zich mee zouden brengen. Dan maar het zekere voor het onzekere nemen en misschien speelden er nog andere zaken, dat weet ik niet. Radjabov wilde graag het toernooi uitstellen en dat wilde Wang Hao ook. Wang Hao vindt het niet verantwoord dat de FIDE onder de huidige omstandigheden het toernooi door laat gaan. Maar de FIDE hield het poot stijf. De acht deelnemers spelen min of meer vrijwillig in een quarantaine omgeving met strenge voorzorgsmaatregelen. Er staat een leger van verplegers paraat, zo liet de FIDE weten. Bijzonder is dat de FIDE handen schudden aan de spelers zelf overlaat? Dat wordt nog wat.

Het prijzenfonds is het hoogste uit de geschiedenis van het kandidatentoernooi en wel een half miljoen euro! Maar belangrijker is natuurlijk eind dit jaar Magnus Carlsen te mogen uitdagen.

Het Chinese commentaar bij de partijen zal worden verzorgd door ex-wereldkampioen Hou Yifan en 14-voudig dameskampioen van Nederland, Zhaoqin Peng, althans zo luidt de FIDE-site.

Onze schaakjournalisten konden in hun columns niet aan het coronavirus voorbijgaan. De kop van Ree’s column van vandaag luidt: Verplegers staan klaar in Jekaterinenburg.

Hans Ree: ‘Anish Giri die ook meedoet, twitterde dat de kans om in het Russisch verkeer om te komen groter was dan de kans om in Jekaterinenburg door het virus te sterven. Misschien is dat waar, al moeten zulke kansberekeningen nu met de dag worden bijgesteld.’

Gisteren is Wang Hao in Moskou aangekomen en na controle zou hij direct door moeten naar Jekaterinenburg. De FIDE had graag gezien dat hij zich, net als Ding Liren, ruim voor aanvang, in Moskou had gemeld om twee weken in quarantaine te gaan. Wang Hao trainde in Tokyo en kon daar niet makkelijk weg. Enkele van zijn sponsors vielen weg omdat hun voorwaarde was dat training in China moest plaatsvinden. Wang wilde eerst nog terug naar Beijing waar hij woont voordat hij zou afreizen naar Jekaterinenburg. Problematisch allemaal.

Wang Hao, 30 jaar, rating 2762, nummer 12 van de wereld. Hij kwalificeerde zich vorig jaar door het Grand Swiss Tournament 2019 op Isle of Man te winnen. Hij staat maar 1 ratingpunt achter Anish Giri!  Houd beide heren maar goed in de gaten.

Bijzonder is dat Wang nu alleen is in Jekaterinenburg. Geen begeleiders en geen secondanten. Omdat de begeleiders en secondanten uit China moesten komen zouden ze eerst 14 dagen in quarantaine moeten in Moskou. (En ze zaten al zo lang in quarantaine in China!) Hij is nu waarschijnlijk de enige deelnemer die het helemaal alleen moet doen!

De eerste ronde moet Wang Hao al tegen zijn landgenoot Ding Liren spelen. Volgens Wang Hao zijn ze geen vrienden. Maar eens zien of ze elkaar pijn willen doen. Zouden beide heren hun N95 face-masks opzetten tijdens het spelen? De FIDE heeft ze ruim voorradig!

Velen, inclusief Magnus Carlsen, denken dat het zal gaan tussen Fabiano Caruana en Ding Liren. Gelukkig zijn verrassingen niet uitgesloten. Mocht Wang Hao met een nieuwtje een of meerdere partijen op fraaie wijze winnen dan is de coronavariant geboren.

 

Tot slot wensen ook wij Anish Giri Good Luck! Moet deze keer beter kunnen dan 14 remises!

1 Reactie

  1. Avatar
    wimw 15 maart 2020

    Heel goed zo op de hoogte gehouden te worden. Ik wist niet dat de speelzaal omgetoverd was tot een kliniek. De stad waar gespeeld wordt, Jekaterinenburg, ligt trouwens 50 km in Azië. In de Sovjet tijd werd de stad naar de bolsjewiek Sverdlov vernoemd, die de opdracht gaf de tsaar en zijn familie naar Jekaterinenburg over te brengen, waar ze later geëxecuteerd werden. Dat drama zal altijd met deze stad verbonden blijven. Sverdlov zelf stierf kort daarna in 1918 aan de Spaanse griep, een epidemie die wereldwijd 50 miljoen mensenlevens eiste. Ondanks alle heel verontrustende berichten over de corona epidemie, die moeilijk in te perken lijkt, kijk ik toch wel uit naar het kandidatentoernooi en jullie verslagen daarover.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.