Jekaterinenburg Journaal (1)

Voorafgaand aan de officiële opening van het kandidatentoernooi In Jekaterinenburg vond gisteren eerst een persconferentie plaats. Iedereen realiseert zich dat dit de belangrijkste en meest prestigieuze schaakcompetitie van de afgelopen jaren is. En tegelijkertijd is het de eerste keer voor Jekaterinenburg om zo’n belangrijk schaaktoernooi te mogen organiseren waar de hele wereld met meer dan gewone belangstelling naar zal kijken. Voor Jekaterinenburg een mooie promotie voor het schaken. In deze Sverdlovsk-regio schaken 25.000 mensen waaronder 2.500 kinderen en teenagers.

Persconferentie FIDE, maandag 16 maart 2020, foto: Lennart Ootes, FIDE

In het midden de FIDE President Arkady Dvorkovich, helemaal links de jongste deelnemer aan het kandidatentoernooi Kirill Alekseenko (wildcard) en rechts Anatoly Karpov de 12de wereldkampioen en lid van de Duma (Russisch parlement). De jonge dame rechts is Marina Usova, hoofd Commercie Kaspersky. Kaspersky is een van de zes belangrijke sponsors en cybersecurity partner van FIDE.

Wie had dit durven dromen? Dit kandidatentoernooi is het grootste wereldwijde sportevenement van de komende drie weken omdat alle topsportevenementen vanwege het coronavirus zijn of worden afgelast. Je zou zeggen, en we verwachten dat ook, dat radio en tv in Nederland, die nauwelijks meer actueel sportaanbod hebben, hiermee hun voordeel kunnen doen. Mooie gelegenheid om schaken en schaken leren weer eens op de kaart te zetten. En dit precies in een periode dat heel Nederland in vrijwillige quarantaine verkeert. Dus luisteraars en kijkers genoeg. Dat bewijzen de kijkcijfers van de afgelopen dagen die op een aanzienlijk hoger niveau liggen dan de weken ervoor. Naar de indrukwekkende toespraak van onze minister-president keken gisteren bijna 8 miljoen mensen. Naast serieuze informatie is er ook behoefte aan enig vermaak en sport, schaaksport wel te verstaan. De komende drie weken is mijn motto dan ook: Schaken Op1!

En wat voor radio en tv geldt, geldt ook voor de geschreven pers. Er zijn lege sportpagina’s te vullen en dat kunnen onze (schaak)journalisten als de besten, desnoods vragen ze werktijdverlenging aan.

Het wordt ook het meest bekeken schaaktoernooi op internet omdat in steeds meer landen iedereen de sport- en uitgaansmogelijkheden ontnomen is of wordt ontnomen. Dan is het volgen van de schaakpartijen met analyses en commentaren voor zeer velen een welkom tijdverdrijf. Mooi onderwerp ook voor onze talkshows want het kandidatentoernooi wordt spannender dan een Netflix-serie! En dan overdrijf ik niet.

Coronaproblematiek

Men heeft in Jekaterinenburg de nodige voorzorgsmaatregelen getroffen en men laat niets aan het toeval over. Men volgt strikt de richtlijnen van de WHO (Wereld Gezondheidsorganisatie) en van het IOC. Twee maal per dag wordt iedereen gecontroleerd op het virus. Een aantal nevenactiviteiten waar veel toeschouwers verwacht werden zijn wel afgelast, waaronder de expositie van de postzegelverzameling van Anatoly Karpov. In plaats hiervan kunnen deze activiteiten online worden gevolgd in drie talen, Russisch, Engels en Chinees.

In het auditorium kunnen bezoekers voorlopig de partijen op grote schermen volgen. We moeten de ontwikkelingen in Rusland toch goed in de gaten houden. Drie weken is erg lang en aanvullende maatregelen moeten we niet uitsluiten. Het kan zo maar over zijn!

Officiële opening

De opening vond plaats in het Congrescentrum van Jekaterinenburg. Diverse VIP’s, zoals de gouverneur van de Sverdlovks-regio en de burgemeester van Jekaterinenburg, hielden een kort toespraakje.

Oude bekenden bij de opening, foto: Emelianova, FIDE

V.l.n.r.: Nebojsa Baralic (Chief Arbiter) Zhaoqin Peng en Hou Yifan (Chinese commentatoren met N95 face-mask) en Jeroen van den Berg (Commissie van Beroep)

De eerste ronde

Vandaag wordt de eerste ronde gespeeld. Het gaat er om wie Magnus Carlsen eind dit jaar mag uitdagen en er is een mooi prijzenfonds van 500.000 euro.

De deelnemers verblijven en spelen, in vrijwillige quarantaine, in het Hyatt Regency hotel.

De ronde start om 12.00 uur onze tijd en het speeltempo is als volgt:

100 minuten voor de eerste 40 zetten, 50 minuten voor de volgende 20 zetten en 15 minuten voor de rest van de partij. Vanaf de eerste zet 30 seconden extra per zet. Geen remises voor de 40ste zet.

De vier ‘epic battles’ van vandaag zijn:

Maxime Vachier-Lagrave (Frankrijk) – Fabiano Caruana (Amerika)

Ding Liren (China) – Wang Hao (China)

Anish Giri (Nederland) – Ian Nepomniachtchi (Rusland)

Alexander Grischuk (Rusland) – Kirill Alekseenko (Rusland)

De hamvraag van de dag is: Wie spelen er met mondkapjes?

Andere bijdragen op onze site

  • artikelen van Herman Grooten en Dimitri Reinderman
  • dagboek van Zhaoqin Peng, uit het Chinees vertaald (zij verzorgt samen met Hou Yifan Chinees commentaar voor de FIDE)
  • het kandidatentoernooi in de media, Johan Hut
  • wat verder nog langs komt

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.