Giri komt goed weg in ronde 2

Anish Giri heeft met veel moeite remise gemaakt tegen Wang Hao. In een matige partij kwam hij in een verloren eindspel met een pion minder terecht, maar zijn Chinese tegenstander liet onnodig het zwarte paard actief worden waarna de partij in een zetherhaling eindigde. Winst was er deze ronde voor Caruana tegen Alekseenko en voor MVL  tegen Ding.

Eerst even over het Corona-virus. Er is best wel discussie geweest over of het kandidatentoernooi uitgesteld moet worden of niet. Voor beide standpunten valt wat te zeggen. Het zou kunnen gebeuren dat een van de spelers ziek raakt en in dat geval wordt het toernooi gestaakt en later uitgespeeld. In Rusland zijn op dit moment relatief weinig gevallen van Covid-19 (maar dat is vast een kwestie van tijd). Men heeft dus gekozen voor niet uitstellen en de Fide heeft verklaard dat ze de veiligheid van de spelers zeer serieus nemen. Maar is dat zo? Ze nemen vaak testen af, dat is goed,  maar een openingsceremonie met tweeduizend genodigden, dat is toch niet nodig? En expliciet zeggen ‘Geen handen schudden’ in plaats van ‘Moet je zelf weten? is toch veel beter? Zo heeft Giri al diverse malen handen geschud, onder andere met Karpov (tegenstander Nepo vermeed overigens de handdruk van de ex-wereldkampioen). Dat hij de partij verloor was wellicht karma.

Nu is het wel lastig om zo’n gewoonte te veranderen, wat te doen bij begin en einde van de partij? Hier had de Fide leidend kunnen optreden in plaats van aan het aan de spelers over te laten. Die hebben wel creatieve oplossingen bedacht: Nepo en Grischuk deden een elleboogtik, Caruana en Alekseenko een droge handdruk (wel het gebaar, niet het contact).

Enfin, Giri lijkt niet alleen last van zijn corona-karma, maar ook van slechte vorm te hebben. Dat uit zich in een slechte score, maar ook in na lang nadenken een slechte zet doen.

Wit kan hier remise maken met Pc7 en terug, maar deed 12.Dc1. Geen goed veld voor de dame, er komt een keer een toren op c8 en je moet weer weg. Giri zag dat na 12…Kh7 wit alsnog remise kan maken en dacht ruim drie kwartier na of hij voor meer kan gaan. Hij vond niets overtuigends en deed toen maar het matige 12…a6. Na 13.Pxd4 weer 12 minuten nadenken en dan ben je dus niet lekker aan het spelen. Uiteindelijk kreeg wit een plusje in een bijna-eindspel, Giri verzwakte vervolgens vrijwillig zijn stelling, verloor een pion maar de techniek van Wang Hao faalde. Hopelijk geeft de mazzelremise Giri nieuwe moed.

 

1 Reactie

  1. Avatar
    wimw 19 maart 2020

    Gelukkig wist Giri zich op een handige manier met zijn paard te redden. Zijn tegenstander van de ronde daarvoor Nepomniachtchi speelde met wit tegen Grischuk. Deze koos voor de Berlijnse verdediging van het Spaans. Na afloop zei Grischuk dat 99% van de volgers op Internet dat wel een heel saaie verdediging zullen vinden, maar dat hij die juist erg interessant vindt. Tijdens de partij sukkelde Grischuk echter op de 19e zet in slaap en zag, toen hij na ruim een half uur wakker werd, dat hij in grote tijdnood was gekomen.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.