WK-kandidatentoernooi in de media (1): Giri voor niets en niemand bang

Ieder nadeel heb ze voordeel, is een gevleugelde uitdrukking van filosoof Johan Cruijff. Natuurlijk hebben we allemaal te lijden onder het coronavirus, persoonlijk en als schaakwereld. Sportevenementen op alle niveaus zijn geschrapt. Dit heeft een bijzonder neveneffect: de sportredacties omarmen het schaken. Ze willen toch sportpagina’s maken en schrijven die momenteel vol over de gevolgen van alle afgelastingen. Maar daartussen kunnen ze ruime aandacht besteden aan dat ene belangrijke sportevenement dat wel doorgaat: het WK-kandidatentoernooi van de schakers.

Volkskrant

De Volkskrant heeft die extra stimulans eigenlijk niet nodig, Robèrt Misset kreeg in januari ook al veel ruimte voor Tata Steel. Deze week schreef hij een groot verhaal over Anish Giri.

Giri over de risico’s: “Ik moest meteen een coronatest doen, ik verkeer in goede gezondheid. Voor de zekerheid is er geen buffet in de eetzaal en bestel ik à la carte. En bij het restaurant is desinfecterende gel om je handen schoon te maken.”

Over de afzegging van Radjabov: “‘Ik zou Radjabov hebben gesteund in een pleidooi om het kandidatentoernooi te verplaatsen. Maar ik had niet afgezegd. Ik wil mezelf niet de kans ontnemen om straks te spelen om de wereldtitel.”

Giri bespreekt alle zeven zijn tegenstanders en kan erop wachten dat we hem daar na afloop mee confronteren. Over zijn eerste tegenstander Ian Nepomniatsjtsji, van wie hij inmiddels heeft verloren: “Nepo is een goede snelschaker, maar ook in klassieke partijen hanteert hij een hoog tempo. Als het goed gaat, lijkt hij de beste speler aller tijden. Hij rekent ook snel. Maar als Nepo slecht speelt, schaakt hij als een kind en maakt bizarre fouten. Voor mij is het afwachten welke Nepo ik tref, ik heb me extra voorbereid op mijn eerste partij met wit.”

De opening van het toernooi

Over Wang Hao, tegen wie hij in de tweede ronde remise speelde: “Al in 2011 en 2012 stond Wang Hao aan de top, daarna zakte hij ver weg en leek al gestopt. Hij lijkt me ook als mens instabiel, maar plotseling begon Wang Hao weer open toernooien te winnen. Vorig jaar kwalificeerde hij zich voor het kandidatentoernooi. Wang Hao heeft geen duidelijke stijl, ik denk niet dat hij goed voorbereid is. Maar hij heeft veel vertrouwen.”

Giri noemt, niet verrassend, Fabiano Caruana de grote favoriet. “Een Caruana in topvorm schaakt als een machine.” Over de andere favoriet, Liren Ding:  “Ding is schaaktechnisch sterk, kan ook goed varianten doorrekenen. Toch is Ding enorm voorspelbaar, ik weet vaak al wat hij gaat doen. Hij heeft drie varianten in zijn repertoire, hij is zo simpel. Ik ben een controlfreak, ik vind het prettig dat Ding me niet zal verrassen.”

Over zijn eigen kansen: “Iedereen is bang voor mijn voorbereiding. Ik heb ook fysiek hard gewerkt om met maximale energie te kunnen spelen, je moet topfit zijn om de stress bij een kandidatentoernooi te pareren. Ik ben niet de pianist die het stuk in zijn hoofd heeft en vervolgens zijn vingers het werk laat doen. Ik moet ook vechten achter het schaakbord, maar ik heb voldoende wapens om het kandidatentoernooi te kunnen winnen.”

 

Algemeen Dagblad

In het Algemeen Dagblad vroeg Yorick Groeneweg zich af hoe het mogelijk is dat dit toernooi eigenlijk doorgaat. Giri is niet bang aangelegd, meent de journalist: “Dat blijkt wel als hij vandaag Anatoli Karpov voor zijn eerste partij tegen Jan Nepomnjattsji treft. De 25-jarige Nederlander schudt de voormalig wereldkampioen doodleuk de hand, alle gezondheidsvoorschriften ten spijt.”

Jeroen Bosch, technisch directeur van de KNSB: “Wat meespeelt om toch te beginnen is dat er slechts acht deelnemers zijn, de zaal is afgeschermd, de gezondheid van de schakers is getest en er is toestemming van de Russische overheid.” Dat laatste vindt de journalist hoogst opmerkelijk, want juist Rusland nam deze week verdergaande maatregelen om de uitbraak van het coronavirus te stoppen. Zo zijn de drie grootste sportcompetities van het land stilgelegd. In tegenstelling tot het voetbal, ijshockey en basketbal gaat het schaken wel door. Bosch: “Het is heel legitiem. De schaakbond volgt daarin de Russische overheid, zoals wij dat hier ook doen. Natuurlijk is het bijzonder dat het doorgaat, het is min of meer nog het enige grote sportevenement. Aan de andere kant is het ook een belangrijk onderdeel van de WK-cyclus.” Er zit ook geen publiek in de zaal. Bosch: “Je kan partijen ook beter thuis volgen. Op de livestream kun je alle zetten volgen en je krijgt er ook nog commentaar bij. Als ik bij een toernooi ben, krijg ik er minder van mee. Schaken is misschien oud en klassiek, het lijkt wel gemaakt voor internet.”

Jeroen van den Berg: “Handen schudden mag wel, maar hoeft niet|

Giri is niet zo bezig met de pandemie die de sportwereld stillegt, meent Groeneweg, die een uitspraak van de Nederlandse troef op Twitter citeert: “Ik geloof nog steeds dat er een grotere kans is dat ik de titel dit jaar win dan dat ik omval door het coronavirus.” Bosch: “Dat is typisch Anish. Hij heeft ook niet overwogen om niet te gaan. We hebben daarover contact gehad, maar het heeft voor hem geen invloed. Nu het toernooi begonnen is, moet hij zich er ook geen zorgen maken. Nu wil hij winnen.”
Bosch ten slotte: “Anderhalve meter afstand van elkaar houden, dat gaat niet met schaken. Je zit toch vast aan het bord.”

 

Holland Media Combinatie

Kees van Dalsem (Noord-Hollands Dagblad) sprak met Jeroen van den Berg, die bij dit toernooi voorzitter is van de bezwaarcommissie. Hij vertelt dat de spelers twee keer per dag worden gecheckt op hun lichaamstemperatuur en meldt ook het bij schakers al bekende feit dat Radjabov is vervangen door Vachier-Lagrave. Van den Berg: “Het toernooi duurt bijna drie weken. Er is wel rekening gehouden met een uitbraak van het virus, dan wordt het stilgelegd. Maar ik heb goede hoop dat we 4 april halen. Spelers mogen elkaar overigens wel een hand geven, maar het hoeft niet.”

Veel meer over het virus wil hij eigenlijk niet zeggen. “Nu is het coronavirus nog het gesprek van de dag, maar als de wedstrijden dinsdag beginnen en er is een mooie partij, dan zal het onderwerp wel veranderen. Voor de schaakliefhebbers is het heel interessant dat het doorgaat, helemaal omdat de competitie zelf stil ligt.”

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.