Jekaterinenburg Journaal (5)

Vrije dag

Gisteravond op de eerste vrije dag zag ik, na de toespraak van koning Willem-Alexander, het optreden van de 73-jarige André van Duin in De Wereld Draait Door. Hij verraste Matthijs van Nieuwkerk met zijn uitvoering van het prachtige La Bohème van Charles Aznavour. Er was nog geen vertaling van dus had André dit zelf gedaan met de Franse woordenboeken op schoot. Ontroering en bewondering alom. Social media ontplofte. In totaal voor beide programma’s meer dan 10 miljoen kijkers. Ik vroeg mij af wat ik in het Journaal zou schrijven. Alle grootmeesters en hun gevolg stonden voor een moeilijke keus. Gaan voorbereiden, fitnessen, zwemmen, vermaken op de kamer of in het hotel, gaan wandelen of een andere vorm van sightseeing? Contacten met anderen wel of niet vermijden, snelschaken of andere schaak- en spelvormen met de anderen? Er is niet alleen de gezonde spanning voor het toernooi maar ook de coronaspanning die in Jekaterinenburg ook steeds voelbaarder wordt. Op social media zien ze ook de ontwikkelingen aan het thuisfront en in de rest van de wereld. Naarmate het toernooi vordert zal deze coronaspanning toenemen en of het invloed zal hebben op het toernooi zullen we zien. Schakers kunnen zich tijdens een partij vaak volledig afsluiten en hun focus gericht houden op het spel. Maar toch.

Ik heb gekozen om het schaken en de coronaproblematiek links te laten liggen. Laten we even net doen of er geen coronavirus is en de stad in gaan. Vergeet af en toe dat het winter is. Gaan jullie mee?

Jekaterinenburg

Jekaterinenburg is de stad in de Oeral waar tsaar Nicolaas II na de Februarirevolutie van 1917 gevangen werd gehouden en geëxecuteerd in opdracht van Jakov Sverdlovsk, de bolsjewiekenleider. In 1924 werd de naam veranderd in Sverdlovsk, ter ere van deze Jakov Sverdlovsk. Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie werd de naam weer veranderd in Jekaterinenburg. De stad kennen we nog uit 2018 toen het een van de speelsteden was van het WK-voetbal. Het is een van de grote industriesteden van Rusland en een belangrijk centrum voor financiële instellingen. De regio telt ruim 2 miljoen inwoners.

Jekaterinenburg heeft een landklimaat met koude winters van november tot medio april. We krijgen berichten dat het daar sneeuwt.

Trans Siberië Express

In Moskou kun je op de Trans Siberië Express stappen die naar Vladivostok gaat, een reis van 9300 km. Onderweg kun je uitstappen om steden te bekijken. Jekaterinenburg ligt aan deze route. Dan heb je ook nog de Tsarengoud Express. Dit is dan niet de normale dienstregeling maar een nostalgische zeer luxe trein. Je kunt ook overstappen en de reis naar Beijing vervolgen. Een van de aanbevolen hotels in Jekaterinenburg is het Hyatt Regency hotel waar nu het kandidatentoernooi gehouden wordt. Als je aan de goede kant zit heb je een mooi uitzicht over de stad. Jekaterinenburg heeft ook een metro.

Kathedraal op het bloed

Deze kathedraal is de grootste in de stad en staat op de plaats waar tsaar Nicolaas II en zijn familie werden vermoord in 1918. Naast de kathedraal bevindt zich een gedenkteken en voor de kerk staat een standbeeld van de Romanov-familie.

Ganina Yama Monastery

Dit klooster van de heilige koninklijke lijdendulders werd gebouwd op de plek waar de vermoorde tsaar Nicolaas II en zijn Romanov-familie werden gedumpt in een oude mijnschacht genaamd Ganina Yama in de bossen van het kleine dorpje Koptjaki, 15 km Noordwest van de stad. Het klooster bestaat uit een zevental houten kerken gebouwd op de oud-Russische manier zonder gebruik te maken van spijkers. De toegang is vrij.

Het oude stadhuis

Dit stadhuis gebouwd in stalinistische stijl in 1947-1954 ligt aan het plein 1905.

Het voetbalstadion

Het Centraalstadion (voetbalstadion) is bekend van het WK-voetbal. Het is een multifunctioneel sportstadion geopend in 1957. Van 2006-2011 vond er een renovatie plaats t.b.v. het WK-2018. De voetbalclub FK Oeral Jekaterinenburg is de vaste bespeler van dit stadion. Ze spelen in de Russische Eredivisie.

Monument The Beatles

Verrassend om een beeld van de Beatles tegen te komen. Toen de West in de ban was van de Beatles probeerde de Sovjet-Unie de Beatles-muziek buiten het IJzeren Gordijn te houden, de Beatles hebben ook nooit opgetreden in de Sovjet-Unie. Maar het is nooit helemaal gelukt.

Als je langs de oevers van de rivier de Iset loopt in het centrum van de stad kom je een groot monument tegen dat bestaat uit de silhouetten van de Beatles, met een muurschildering en schilderingen op de grond van platen en songteksten. In de muur de inscriptie: ‘The love you take is equal tot he love you make’ uit een van de songs van Abbey Road getiteld ‘The End’.

Sevastyanov’s House

Het Sevastyanov’s House is een van de buitenhuizen van Poetin. Het is prachtig gelegen in het centrum van de stad met zicht op het water.

The Obelisk

Op de grens van Europa en Azië is een obelisk geplaatst. Daar kun je met je ene voet in Europa en met je andere voet in Azië staan. Het is geen mooi monument en ligt langs een drukke snelweg buiten Jekaterinenburg. Altijd leuk voor een foto.

State Academical Opera and Ballet Theatre

Een geweldig mooi theater en het gebouw is de moeite waard om te bezoeken. Het is geopend in 1912 en een van de oudste van Europa. De voorstellingen zijn van kwalitatief hoog niveau, 40 opera- en balletuitvoeringen. Het past mooi in de architectonische geschiedenis van de stad.

Schaken

Vandaag weer tijd voor schaken, een remisedag? Kijken wat de schaakjournalisten te zeggen hebben in hun wekelijkse rubrieken?

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.