Giri mist winst tegen Caruana (update: video toegevoegd)

In de vijfde ronde van het kandidatentoernooi leek er even een sensatie aan te komen: Giri stond gewonnen tegen Caruana! Een aantal zetten langs zelfs, en ook nog meer tijd. Helaas liet onze landgenoot de Amerikaan na een rekenfout ontsnappen en zo staat hij nog steeds op -1 en zijn tegenstander op 50%. Koploper is Nepomniachtchi: hij wist vandaag als enige een vol punt te scoren door Wang Hao met wit te verslaan en staat met 3.5 punten een half punt voor op Vachier-Lagrave.

Giri zei vooraf dat zijn tegenstanders bang zijn voor zijn voorbereiding en de partij van vandaag zal dat niet minder maken. Met een ongebruikelijke zet in een populaire variant van het Slavisch wist hij de toernooifavoriet op relatief onbekend terrein te lokken en na vijftien zetten had wit duidelijk voordeel, o.a. dankzij een veiligere koningsstelling. Het voordeel werd groter en na 32 zetten stond het zo. Waar moet de toren heen, e2 of f2?

Giri had iets gemist in zijn berekening en koos daarom het verkeerde veld. Wat hij speelde zou winnen, ware het niet dat zwart een aantal zetten later een terugzet met zijn paard had waarmee de partij gered werd. In het interview na afloop (dat nog niet op Youtube staat, maar daar zal het vast nog wel komen) zei hij dat hij wel wist gewonnen te staan, maar niet hoe. Het ging (misschien nog wel belangrijker) ook over de terugtocht. Komen de spelers wel thuis na het toernooi? Volgens Caruana zijn alle Amerikanen opgeroepen zo snel mogelijk naar huis terug te keren. Goeie kans dat over twee weken (als het toernooi is afgelopen) de Amerikaanse grenzen dicht zijn, maar hij concentreert zich op het toernooi en maakt zich er voorlopig niet druk om.

 

Inmiddels staat het interview van na de partij online:

 

2 Reacties

  1. Avatar
    Dee Dee 22 maart 2020

    Anish gaat wel steeds beter spelen dus dat is hoopgevend, Fabi mag blij zijn met een remise, de punten voor Anish gaan wel komen, als FIDE  tenminste niet gaat cancellen……

  2. Avatar
    wimw 22 maart 2020

    Jammer, weer net niet voor Giri, terwijl 33. Tf2 toch wel voor de hand lag. Een andere optie was geweest: 32.h5! xh5 (32…xh5 33.g4+-) 33.xh5 xh5 34.h2+-. Maar hij komt wel meer op dreef.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.