Jekaterinen Journaal (6)

Laten we de nieuwe week vrolijk met muziek beginnen!

Juga di Prima en haar Chess Songs

‘Isolated Pawn’

Een van mijn favoriete singer-songwriters, die ik al heel lang volg, is de Chileense Juga di Prima. Zij vindt dat muziek en schaken universele talen zijn die mensen kunnen verbinden ongeacht afkomst, cultuur, gender of leeftijd. Ik moest aan haar denken toen ik komische cartoons en tweets langs zag komen over schaken en corona. In een van de tweets werd de metafoor ‘de geïsoleerde pion’ gebruikt. Een van Juga’s songs is: ’Isolated Pawn’.

‘Ode to the Candidates’

Recent heeft ze een ode gebracht aan de acht deelnemers, die onder moeilijke omstandigheden het kandidatentoernooi spelen. Deze ode is hieronder te beluisteren is.

twitter.com/i/status/1240161014701789184

Tekst van de Ode

Chess Candidates Tournament 2020 has begun in Yekaterinburg, Russia!  The winner will challenge the world reigning Chess Champion next November in Dubai! But this epic fight between the 8 contenders is being held in such a difficult context… Now it’s even more epic! I feel like making a song dedicated to these amazing Chess Champions, to sing their names with admiration and send my best wishes of health and strength  Who are you rooting for? Wang Hao, Alexander Grischuk, Ding Liren, Ian Nepomniachtchi, Maxime Vachier-Lagrave (MVL) , Anish Giri, Kirill Alekseenko or Fabiano Caruana?

‘Oh Capablanca’

Een van haar beste nummers vind ik ‘Oh Capablanca’. Luister maar dan zul je horen dat ik niets te veel heb gezegd. Ze heeft dit ook gezongen in de beroemde Marshall Chess Club in New York. Er zijn ook nog andere opnamen van deze song.

Juga di Prima is een grote internationale ster en verdient een uitgebreid artikel op onze site.

(Gossip. Ik vernam uit onbevestigde berichten dat ene ‘Richard’, een bekend KNSB-speler, minder gaat schaken en zich gaat toeleggen op acteren en zingen. Zijn droom is een duet te mogen opnemen met Juga. En passant komen er thema’s langs voor zo’n song. Henk, zijn beoogde impresario, reist binnenkort naar Polynesië om daar Juga te ontmoeten. Juga trekt zich graag terug op Polynesië om uit te rusten en nieuwe ideeën op te doen voor haar (chess)songs.). Mocht een duet doorgaan en een succes worden dan ligt er een nieuwe chessmusical in het verschiet.)

Dagboek van Zhaoqin Peng

Het is meer dan de moeite waard om het Dagboek van Zhaoqin te lezen. Hans Ree besteedde er ook aandacht aan in zijn schaakrubriek van afgelopen zaterdag.

Tweet van Giri

Judit Polgar over het kandidatentoernooi

Judit Polgar was als speciale gast van de FIDE uitgenodigd om commentaar te verzorgen. Zij zegde dit af om reden van de coronaproblematiek. Recent gaf zij de volgende reactie:

This is an extraordinary situation for the players. It is psychologically very tough. There are a lot of strange things happening. In the games, you could see that for some of the players their mind is hijacked. It’s not only the results but the play itself. The checkups and everything must be having influence. It will take time before the players get used tot his situation.’

FIDE-regels Corona

De FIDE moest aanvullende spelregels maken voor het geval bij een of meerdere spelers het coronavirus zou worden vastgesteld. In het kort komt het erop neer dat als er een corona-infectie wordt vastgesteld dat dan het kandidatentoernooi wordt uitgesteld tot later in dit jaar. De scores blijven behouden en het toernooi wordt uitgespeeld.

De partijen van vandaag

Gisteren vier remises. Zie het verslag van Herman Grooten.

Vandaag de volgende partijen:

Anish Giri (1,5) – Fabiano Caruana (2)

Alexander Grischuk (2) – Ding Liren (1,5)

Kirill Alekseenko (2) – Maxime Vachier-Lagrave (2,5)

Ian Nepomniachtchi (2,5) – Wang Hao (2,5)

1 Reactie

  1. Avatar
    wimw 22 maart 2020

    Inderdaad een heel vreemde spanning die over het kandidatentoernooi hangt en de schakers moeten daar mee om zien te gaan. Op de website Europe Echecs stond te lezen dat er voorafgaand aan de tweede ronde paniek uitbrak, toen bij Caruana een temperatuur van 37,06 gemeten werd. Gelukkig is er toen gewoon gespeeld.

     

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.