Jekaterinenburg Journaal (9)

Weinig nieuws uit Jekaterinenburg

Het is niet makkelijk als je schaakleven zich voltrekt op je kamer, het eten voor de deur wordt gezet en je via social media contact hebt met anderen in het hotel. Begrijpelijk ook dat er relatief weinig informatie komt uit Jekaterinenburg.

Corona en schaken

Hoe zou het met Nepomniachtchi gaan? Zou hij herstellende zijn van zijn verkoudheid /griep? Wat waren de uitkomsten van zijn dagelijkse tests? We wachten zijn komst achter het bord af.

Een bijzonder artikel op Chessbase.com over corona en schaken. Zeer de moeite waard om te lezen! In dit bijzondere artikel de volgende onderwerpen:

Irina Krush

De Amerikaanse grootmeester Irina Krush (1983) is positief getest. Irina is meervoudig Amerikaans dameskampioen, traint talenten met haar eigen methode, The Krush Method, en geeft schaakles.

Toch bijzondere ontwikkelingen in California en New York, het dreigt hier fors uit de hand te lopen. Trump wil dat iedereen die New York wil verlaten eerst twee weken in quarantaine gaat. Trump kiest voor de economie en belooft de mensen dat alles met Pasen (economisch) weer goed zal gaan. Ze hebben een steunpakket aangekondigd van 2.000.000.000.000 dollar!!

Viswanathan Anand

Anand is gestrand in Duitsland waar hij was voor wedstrijden van zijn club in de Bundesliga. Hij kon niet meer terug naar India en verkeert nu in vrijwillige quarantaine in Frankfurt. Hij ontmoet geen mensen, doet eenmaal per dag boodschappen en geeft dagelijks commentaar over het kandidatentoernooi voor Chess.com Via videochats heeft hij dagelijks contact met zijn vrouw en zoon in India. Verder kan hij veel werkzaamheden online met zijn computer doen. Op video vertelt hij hierover.

In india is inmiddels ook een lockdown afgekondigd in een land met 1,3 miljard inwoners.

Google DeepMind (de club van AlphaZero)

DeepMind heeft een AlphaFold systeem ontwikkeld voor onderzoek naar het coronavirus. Kunstmatige intelligentie kan een belangrijk rol spelen bij dit onderzoek. Ook in Nederland werken intensivisten met kunstmatige intelligentie op basis van grote bestanden met gegevens.

Internationale berichtgeving over het kandidatentoernooi

Op Chessbase.com een overzicht met links over de internationale berichtgeving. Hieronder ook een artikel in de Hindustan Times over de Anands lockdown in Duitsland

Op onze wenken bediend

Olympiade verplaatst naar 2021

De FIDE heeft bekend gemaakt dat de Olympiade dit jaar niet doorgaat en verplaatst wordt naar 2021. De speelsteden blijven hetzelfde: Moskou en Khanty-Mansiysk.

Olympische Spelen

De kogel is door de kerk. De Spelen worden uitgesteld en worden mogelijk zomer 2021 in Tokyo gehouden. Gaan de oudere sporters door? Henk Grol? Epke Zonderland? Nouchka Fontijn e.a.?

Champions League/Europa League

De Champions League en de Europa League zijn definitief beëindigd en worden niet uitgespeeld.

KNVB

De KNVB heeft nog geen definitief besluit genomen en houden nog drie ballen in de lucht. Een ervan is het direct beëindigen van de competitie.

KNSB-competitie

Landelijke competitie en beker

Vandaag kwam het voorstel van de KNSB om de competitie niet uit te spelen. Geen degradaties en enkele bijzondere promoties om gaten op te vullen. Ook de KNSB-Beker wordt niet uitgespeeld.

Alleen voor de Meesterklasse wordt nog een voorbehoud gemaakt. Vanuit een Meesterklasseteam kwam de suggestie om de laatste 3 ronden in 1 weekend te spelen. De KNSB gaat bij alle teams peilen hoe zij daar tegenover staan. Er zal dit seizoen geen winnaar zijn van de KNSB-Beker en mogelijk ook geen clu kampioen van Nederland.

Regionale competities en beker

De KNSB heeft de regionale bonden voorgesteld ook de regionale competities te beëindigen. Geen degradaties, geen kampioen. Mogelijk geldt voor de regionale bekers hetzelfde.

Wijs besluit

Persoonlijk vind ik het een wijs voorstel. Direct een streep onder het seizoen 2019/2020. Vooruit kijken naar het nieuwe seizoen. Het vermijdt de onzekerheid en verhoogt de duidelijkheid. Schaken is in deze omstandigheden maar een bijzaak en geen hoofdzaak. Laten we eerst zorgen dat corona de wereld uit is. Hoe lang dit gaat duren weten we ook niet. Het sociaal-maatschappelijk herstel daarna moeten we ook de tijd gunnen.

Hierover blijven discussiëren geeft alleen maar negatieve energie. Er zijn belangrijker zaken om ons druk over te maken. Een ideale, voor iedereen acceptabele, oplossing is er toch niet.

Haiku’s en Hopla’s

A Haiku a day keeps the doctor away (Pipo Koeien)

Verrassend te zien hoe spontaan schaakhaiku’s worden gemaakt. Mooi dat je in 17 lettergrepen een gevoel of mening kan weergeven. Ook wordt er soms gedold, moet kunnen in deze tijd. Kijk op de site onder Haiku. Sommigen ondervinden de beperkingen van de haiku (5-7-5). Doch hieraan willen we niet tornen! Naast het zelf maken van schaakhaiku’s stellen we voor ook schaakhopla’s te maken. Dat geeft iets meer vrijheid.

Waar Kees van Kooten de grootmeester is van de haiku is Judith Herzberg de grootmeesteres van de hopla. De hopla is een kort gedicht, versje of verhaaltje van maximaal vier à vijf regels. Rijmen hoeft niet, maar mag wel. In een hopla mag je zeggen wat je wilt. Soms is de hopla een gedachte, een inval of een observatie. Drie voorbeelden van Judith Herzberg:

Zij hoopte zo

Zij hoopte zo zij hoopte zo

dat als het beginnen zou

het vreselijk vergeten

zou komen en zou fluisteren

hoe iedereen ook weer heette.

Leeftocht

Het krantenflard

dat bijna in de oudpapierbak

was beland betreft het plastic

dat in een zeeschildpadden-

maag was opgehoopt.

Vraag

Hoe is dat zo gekomen

van altijd komen slapen

tot nooit meer willen zien.

Grootmeesters vs amateurs

Bij het schaken zijn wij ook geen grootmeester of meester en toch beleven we veel plezier aan het spel, dag in dag uit.

Waarom zou dit ook niet kunnen bij het zelf maken van schaakhaiku’s en schaakhopla’s?

Start acties

Komend weekend een uitgebreid artikel met de officiële start van de acties!

Vandaag de volgende partijen met de kraker tussen de twee koplopers!:

Fabiano Caruana (3,0) – Wang Hao (3,0)

Maxime Vachier-Lagrave (3,5) – Ian Nepomniachtchi (4,5)

Ding Liren (2,0) – Kirill Alekseenko (2,0)

Anish Giri (3,0) – Alexander Grischuk (3,0)

 

2 Reacties

 1. Avatar
  Hendrikom 25 maart 2020

  Irinia Krush is grootmeester. Ze is vast ook damesgrootmeester geweest, maar die term zou ik dan niet meer gebruiken.

 2. Avatar
  Koorevaar 25 maart 2020

  @Hendrikom

  Ik heb het aangepast omdat er inderdaad verschil is tussen GM en WGM. bedankt. Teun

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.