Anish Giri woedend over uitspraken Hans Böhm

Anish Giri heeft op twitter fel uitgehaald naar Hans Böhm. In een artikel over het gestopte kandidatentoernooi in de Volkskrant werd Nederlands bekendste schaakjournalist naar zijn mening gevraagd. De inhoud hiervan beviel Giri bepaald niet, zo blijkt uit zijn reacties op Twitter:

 

Waar is Giri nou zo boos over? Het gaat waarschijnlijk om de volgende uitspraken:

“Leuk zo’n grapje van Giri in de Volkskrant dat schaken door het coronavirus net zo populair wordt als toiletpapier. Ik word er een beetje moe van, maak eerst eens een gewonnen stelling af.”

Zekerheden inbouwen behoort tot zijn tweede natuur, aldus Böhm. “Op je 20e trouwen en al snel vader worden, je ziet de hang naar veiligheid terug in zijn spel. Giri gaat rekenen bij stellingen waarin hij juist zijn intuïtie moet volgen. Anish mist flair, hij zou bij sportkoepel NOCNSF een mental coach moeten zoeken die hem meer agressie bijbrengt. Ook Kasparov en Carlsen constateerden dat hij op die manier nooit wereldkampioen wordt.”

Hierbij moet wel aangetekend worden dat de uitspraken niet door Böhm zelf opgeschreven zijn. Als je zelf iets opschrijft heb je nog de kans om het na te lezen en te bedenken dat sommige uitspraken beter achterwege kan laten. Bij een telefonisch interview flap je makkelijker iets ongepasts eruit, en we weten ook niet hoe het hele gesprek verliep. De boosheid van Giri kan ik me echter goed voorstellen.

35 Reacties

 1. Avatar
  Bert Hollander 27 maart 2020

  Mooi ook dat vele (groot)meesters Giri bijvallen, terecht. Ik begrijp niet waarom je zoiets in een krant zou laten optekenen, en al helemaal niet na zo’n toernooi met alle randverschijnselen.

 2. Avatar
  Peter Huisman 27 maart 2020

  Even het stukje gelezen op de internetsite van de Volkskrant. Geen idee of dat compleet is of een doorsnede van een groter/langer interview. Wat Böhm zegt over het toernooi zelf en over de zaak Radjabov onderschrijf ik grotendeels. Wat hij over Giri stelt lijkt me in het meest positieve geval psychologie van de koude grond, en iets minder positief gesteld gewoon onzin. De stijl van een speler of een mate van killersinstinct staat volledig los van zijn persoonlijkheid of de leeftijd waarop hij trouwt.

 3. Avatar
  Christophe123 27 maart 2020

  Iemand die het tot maximaal 2445 elo schopte… dié iemand gaat de wereldtopper Anish Giri aanvallen die mag strijden om deelname aan de WK-eindkamp ?? Hij haalt zelfs het niveau van zijn enkels nog niet eens…

  En zeggen dat Anish Giri niet eens een gewonnen stelling kan afmaken ?? Hans Föhn je moet je schamen… veel wind maar weinig inhoud !!

  En wat heeft zijn privé-leven ermee te maken ?? Zoals de term zegt… het is zijn privé-leven… al trouwde hij op zijn 18de… heeft er niks mee te maken.

  Ik hoop (en met mij velen denk ik) dat Hans Böhm op zijn minst zijn excuses aanbiedt… maar of hij dat fatsoen zal hebben ??? Blub blub blub… diep gezonken hoor !!

 4. Avatar
  wimw 27 maart 2020

  Het is terecht dat een schaakjournalist, zoals hierboven geciteerd, kritisch naar het spel van een schaker kijkt, maar het is geen goed idee om daar zijn privéleven bij te halen. Het gesuggereerde verband berust m.i. op een misvatting van Hans Böhm, die ook feitelijk niet goed geïnformeerd is. Giri was, toen hij trouwde, net 21 jaar. Michail Tal was, toen hij trouwde, niet veel ouder n.l. ongeveer 22 1/2 jaar. Laten we het over schaken hebben!

 5. Avatar
  Kees Schrijvers 27 maart 2020

  Vanwege de opmerkingen van Giri en de reacties hierop van diverse schaakliefhebbers, hierbij het interview.

  Interview in De Volkskrant door Robèrt Misset  (26 maart 2020)

  Hans Böhm: ‘Toernooi was een blamage voor het schaken’

  Na zeven speelronden is er dan toch een streep getrokken door het kandidatentoernooi. Toen Rusland aankondigde het luchtruim te sluiten, greep de wereldschaakbond in. ‘Dit toernooi had natuurlijk nooit mogen beginnen’, aldus schaakcommentator Hans Böhm.

  Als dieven in de nacht zijn de acht schakers die moeten uitmaken wie wereldkampioen Magnus Carlsen mag uitdagen halverwege het kandidatentoernooi gevlucht uit Jekaterinenburg. De wereldschaakbond (Fide) beëindigde het toernooi donderdag, nadat president Poetin aankondigde het Russische luchtruim te sluiten om het coronavirus in te dammen. Pas als de pandemie is bestreden, wordt het toernooi hervat met dezelfde deelnemers en de huidige tussenstand.

  Anish Giri keerde donderdagavond vanuit Rusland terug op Schiphol. De Chinese grootmeesters Ding Liren en Wang Hao bereikten eveneens hun vaderland, maar niet iedereen kon meteen naar huis. De Fide regelde voor sommige deelnemers en arbiters een charter naar Amsterdam, maar de Amerikaan Fabiano Caruana twitterde donderdagavond dat de vlucht was vertraagd. ‘Dit is een farce.’ Zijn thuishaven was verder weg dan ooit.

  ‘Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald, maar dit toernooi had natuurlijk nooit mogen beginnen’, zegt schaakcommentator Hans Böhm. ‘De schakers zaten op minder dan anderhalve meter afstand van elkaar, er werden handen geschud en bij de opening waren meer dan 1.500 mensen aanwezig. Nepomniatsjtsji zat na zijn zege op Ding Liren hoestend en proestend de partij te analyseren. De schakers deden precies wat we vanwege dat virus niet moeten doen.

  ‘Maar in Jekaterinenburg deed de Fide net alsof de wereld gek was. Het coronavirus hing indirect boven het bord, bij de schakers werd twee keer per dag de temperatuur gemeten. Zo wil je toch geen aandacht voor je sport? Het kandidatentoernooi was een blamage voor het schaken.’


  Kop in het zand

  Kunstmatig werd het coronavirus in Jekaterinenburg buiten de deur gehouden, aldus Böhm. ‘Giri twitterde dat hij zoveel respect toonde voor Caruana door zijn hand te schudden, hij had meer respect moeten tonen voor corona. Er was geen sprake van een eerlijke competitie. Ding Liren moest vanwege het virus ergens buiten Moskou twee weken in quarantaine, dat haalde hem volledig uit zijn ritme.’

  Teimoer Radjabov had zich teruggetrokken voor het kandidatentoernooi, omdat hij de gevolgen van het virus vreesde. Zijn vervanger Maxime Vachier-Lagrave is na zeven ronden medekoploper, maar de Fransman had volgens Böhm geen recht op deelname. ‘Radjabov zou de Fide kunnen aanklagen. Nu gebeurt exact wat hij voorspelde. Als ik Radjabov was, zou ik een advocaat in de armen nemen en zeggen: ik wil mijn plaats terug.’

  Jeroen van den Berg, toernooidirecteur van Tata Steel Chess, was in Jekaterinenburg als waarnemer en erkent de ‘surrealistische beelden’ bij het toernooi. ‘De schakers zaten in een afgesloten ruimte, sommige fotografen droegen mondkapjes en verlieten na vijf minuten de speelzaal. Ik begrijp de kritiek, het belangrijkste schaaktoernooi kende een bizarre ambiance. Al werden de deelnemers streng gecontroleerd.’

  Waarom werd er nog geschaakt, terwijl overal ter wereld ook de sport tot stilstand was gekomen? Van den Berg: ‘Hoewel de Russische cijfers onbetrouwbaar zijn, zou je tot donderdag in Jekaterinenburg niet hebben geweten dat het coronavirus bestaat. Het leven ging hier gewoon door, de spelers vroegen zich wel af of ze nog thuis konden komen. En er was paniek, toen donderdag het bericht kwam dat alle vluchten in Rusland werden geannuleerd.’


  Geen andere keus

  De Fide had geen andere keuze dan het toernooi te stoppen, zegt Van den Berg. ‘De meeste deelnemers komen uit landen, waar het coronavirus hard heeft toegeslagen. In het reglement was al opgenomen dat de lokale autoriteiten en de Fide het kandidatentoernooi konden afbreken. Iedereen kon bijtijds vertrekken, al is het onduidelijk hoe Caruana terugkomt in Amerika.’

  Van den Berg verwacht dat in navolging van het EK voetbal en de Olympische Spelen ook de match om de wereldtitel schaken naar 2021 wordt verplaats. Eerst moet immers het kandidatentoernooi worden voltooid. Giri behoort tot de vier achtervolgers met een punt achterstand op Vachier-Lagrave en Nepomniatsjtsji.

  Hij kan zich minstens een half jaar voorbereiden op de herkansing in Jekaterinenburg. Schaakanalist Böhm gelooft niet dat de schade voor Giri nog te repareren valt. ‘Misschien eindigt hij als tweede of derde, maar bij dit toernooi telt alleen de eerste plaats. Leuk zo’n grapje van Giri in de Volkskrant dat schaken door het coronavirus net zo populair wordt als toiletpapier. Ik word er een beetje moe van, maak eerst eens een gewonnen stelling af.’

  Zekerheden inbouwen behoort tot zijn tweede natuur, aldus Böhm. ‘Op je 20ste trouwen en al snel vader worden, je ziet die hang naar veiligheid ook terug in zijn spel. Giri gaat rekenen bij stellingen, waarin hij juist zijn intuïtie moet volgen. Anish mist flair, hij zou bij sportkoepel NOCNSF een mental coach moeten zoeken die hem meer agressie bijbrengt. Ook Kasparov en Carlsen constateerden dat hij op die manier nooit wereldkampioen wordt.’

 6. Avatar
  Frank Van Tellingen 27 maart 2020

  Blijkbaar heeft Giri niets beters om zich druk om te maken.

 7. Avatar
  Jan Willem Duijzer 27 maart 2020

  De agressieve reactie van Giri vind ik zwaar overdreven. En om direct over het niveau van Bohm te beginnen is erg flauw (“do you stil follow chess at all”). Toen Donner dit soort dingen (tien keer erger) over Ree zei vond iedereen het leuk. Een gemiddelde voetballer heeft meer incasseringsvermogen.

  • Avatar
   Peter Huisman 27 maart 2020

   Ik vind de vergelijking met Donner niet zo treffend. Natuurlijk beledigde hij, en vooral Ree, Langeweg en Prins moesten het vaak ontgelden, maar het was vaker “de draak steken met …” bij, en vergeet vooral de zelfspot niet. Donner nam ook zichzelf niet serieus. Bij Donner lag het er veelal zo dik bovenop dat voor iedereen wel duidelijk was, dat het niet serieus was. Böhm (ook geregeld slachtoffer van Donner) is daarentegen bloedserieus in wat hij hier poneert en doet werkelijk een poging tot analyseren waar Giri tekort schiet. Dat mag, ook al was je eigen toprating 300, 400 punten lager, maar het raakt in dit geval kant nog wal. Dat Giri daar zo fel op reageert verbaast me overigens wel. Hij kruist geregeld de twitter-degens met Magnus Carlsen (vaak ook met 0% ernst), dus hij kent het spelletje. Waarschijnlijk is hem in het verkeerde keelgat geschoten dat zijn vrouw en kind erbij gehaald worden, maar dan nog had hij kunnen denken “Well Böhm… OK… Who cares…”
   En voetballers met incasseringsvermogen bestaan niet. In het veld niet, en buiten het veld helemaal niet. En de meesten hebben op de leeftijd van Giri al drie ex-vrouwen en zes kinderen, waarvan de helft buitenechtelijk.

   • Avatar
    Jan Willem Duijzer 27 maart 2020

    Ja, Donner blijft een lastig geval… Ik denk dat niet alle betrokkenen zijn verhalen zo luchthartig hebben opgevat. Wat ik bedoel met voetballers is dat ze door journalisten vaak keihard worden aangepakt, technisch en mentaal. Ook op TV. Daar moeten ze dus maar tegen kunnen. In de Nederlandse schaakjournalistiek lijkt het ‘not done’ om kritiek te hebben op “onze topspelers”. De verhouding topspelers en journalisten is ongeveer zoals die van politici en journalisten 50 jaar geleden. Daar mag best eens verandering in komen. De spelers zullen er beter van worden.

    • Avatar
     Peter Huisman 27 maart 2020

     Timman vertelde dat er op de begrafenis van Donner niet zoveel mensen aanwezig waren. “Zijn vijanden hadden de vijandschap met hem veel serieuzer genomen dan hij zelf had gedaan.” Voetballers worden bij twee goede wedstrijden het Nederlands elftal in gezongen, en als ze dan een strafschop missen kunnen ze er ineens niets meer van. Moeilijk om je daar tegen te wapenen. Dat is in de schaakwereld inderdaad wel anders. Ligterink heeft eens verteld dat hij in de Volkskrant een keer kritisch was over Van der Wiel (Interpolis 1983, afbreken in een stelling die hij twintig zetten daarvoor al op had moeten geven), en daarover het onderste uit de kan kreeg van anderen uit de schaakwereld, maar niet van Van der Wiel zelf!
     Ik vind kritiek in de analytische, beschouwelijke zin prima, ongeacht hoe sterk of goed je zelf bent. Een elite-speler bewieroken die een glad gewonnen stelling om zeep heeft geholpen, enkel en alleen omdat je zelf maar een huis- tuin en keukenschaker bent is natuurlijk flauwekul, maar er allerlei persoonlijke randzaken bijhalen en op basis daarvan veronderstellen dat iemand nooit wereldkampioen kan worden is net zo flauwekul, ook als je zelf (bijna) van grootmeester sterkte bent geweest. Ik hoop van ganser harte dat de schaakjournalistiek niet de kant van de voetbaljournalistiek op gaat.

 8. Avatar
  arjo1982 27 maart 2020

  Ik snap niet zo dat je een mental coach nodig zou hebben om iemand agressie bij te brengen…

  Alsof Hans in een romantische wereld leeft waar iedereen à la Kasparov moet winnen met agressief spel…

  Van positionele partijen kan ik persoonlijk net zoveel of soms zelfs meer genieten dan van een offerpartij…

 9. Avatar
  Frank Van Tellingen 27 maart 2020

  Ik kan trouwens wel een concrete aanleiding bedenken: toen Giri met Böhm in 2011 in dwdd zat, maakte hij een opmerking in de trant van „ach, daar heb jij toch geen verstand van, Hans.“ Misschien dat iemand dat nog uit een archief kan opdiepen.

  • Avatar
   Frits Fritschy 27 maart 2020

   Dit lijkt me wat vergezocht. Hoe oud was Giri in 2011 ook alweer?
   Ik vraag me af waarom de Volkskrant juist Böhm aan het woord laat. Die is toch ondertussen meer bekend van gezellige tv-programma’s dan van schaken. Hadden ze niet gewoon even hun eigen vaste kracht, Ligterink, om commentaar kunnen verzoeken?

 10. Avatar
  wimw 27 maart 2020

  Een veel milder geluid van Hans Böhm over Giri na de laatste ronde van het Tata Steel toernooi in 2018. Het begint ongeveer na 5.00 minuten.

 11. Avatar
  HaBo 27 maart 2020

  Mag ik ook even? Robert Misset belde met de vraag over corona en het kandidatentoernooi. Ik heb daar een duidelijke mening over, het staat iedereen vrij daar een andere mening over te hebben. Die laatste alinea was een slotvraagje en van mij een poging om een verklaring te zoeken waarom Anish zo vaak goed staat en het dan net niet redt. Die gedachtengang had ik er zelf niet bij gezet of in andere bewoordingen. Maar ik heb het stuk ook niet van te voren gekregen. Ik heb juist respect voor de voorbereiding van Giri, een van de beste van alle deelnemers, en daarom zeg ik ook dat hij tweede of derde kan worden wat op zich een uitstekend resultaat zou zijn. Wat opvalt is dat Anish altijd grapjes maakt over anderen, soms denigrerend (zoals inderdaad bij DWDD of die keer met Grichuk of met dat toiletpapier of …). Verder volg ik juist alles dagelijks en heb ook contact met goede schakers, vandaar die opmerking over een mental coach. Kijk eens hoe verrassend goed Feyenoord speelt sinds Advocaat de coach is, over die mysterieuze kracht hebben we het. Je kunt zo’n goed bedoeld advies ook overwegen.

  Toch is het jammer dat Anish zich focust op de laatste alinea en de wereld ingooit, we weten wat er dan gebeurt. Dat was niet mijn bedoeling en niet mijn intentie. Ik hoop dat je je energie op het schaken richt Anish

   

  • Avatar
   Frits Fritschy 27 maart 2020

   ‘Op je 20ste trouwen en al snel vader worden, je ziet die hang naar veiligheid ook terug in zijn spel’. Ik denk dat dat de zin is waar men over valt. Heeft Robèrt Misset je hier verkeerd geciteerd, en hoe dan precies?

  • Avatar
   Enno Noordhoff 29 maart 2020

   Een mooie waardige reactie, Hans. Het wordt nu tijd voor een vredesgesprek met elkaar.

 12. Avatar
  Eric César 28 maart 2020

  Ik vind dat Giri een goede keuze heeft gemaakt door een gezin te stichten, ook al is hij nog jong. Hij begrijpt dat er in het leven belangrijkere zaken zijn dan schaken.

  Tegeljkertijd denk ik ook dat Böhm gelijk heeft in zijn stelling dat dit een negatief effect kan hebben gehad op zijn ontwikkeling als schaker en zijn speelsterkte. Zo vreemd is die opmerking van Böhm nu ook weer niet. In mijn jeugd was het zelfs een hele gangbare en algemeen geaccepteerde opvatting: als je iets wilde “bereiken” in het leven, dan deed je er verstandig aan om je voor je 25ste niet (serieus) bezig te houden met het andere geslacht. Het is een wat ouderwets standpunt misschien, dat men tegenwoordig niet zo snel meer zal (durft) uitspreken. Maar in de praktijk zie je dat het stilzwijgend nog wel steeds wordt toegepast. Ga maar na welke van de huidige topschakers gelukkig getrouwd zijn met een sliert kinderen.

  Dat Giri hier geïrriteerd over is, snap ik wel. Böhm verwijt hem iets dat hij niet (meer) kan veranderen. In die zin was de opmerking van Böhm overbodig. Hij had dezelfde opmerking wel kunnen maken in algemene zin voor toekomstige schakers die de top willen bereiken.

  • Avatar
   Zuid Limburg 28 maart 2020

    dan deed je er verstandig aan om je voor je 25ste niet (serieus) bezig te houden met het andere geslacht”

   Misschien een juiste instelling. Bij voetballers zie je ook wel een terugslag als ze zich iets te nadrukkelijk met een vriendin gaan bezighouden. Maar laten we wel wezen. Als je dan toch op een goede dag Sopiko Guramishvili tegenkomt….  Er zijn grenzen aan zelfkastijding…. 😉

 13. Avatar
  Jan Willem Duijzer 28 maart 2020

  De sneer naar Giri over zijn huwelijk en gezin was echt onder de gordel, ook al is een gangbare opvatting in de schaakwereld dat je niveau met 100 elopunten daalt door een huwelijk. Maar het lijkt er op dat Giri ook slecht tegen de kritiek kan dat dit toernooi op zichzelf ongepast was. Hij heeft geprobeerd dat weg te lachen, maar dat was niet sterk.

 14. Avatar
  Henk Eleveld 28 maart 2020

  Ik vind de eerste zin van zijn eindbetoog ” Zekerheden inbouwen behoort to zijn tweede natuur” geen slechte observatie als je de partijen bekijkt. Giri is geen Tal en lijkt te houden van voorbereiding en weinig verrassing. Die slotzin had Bohm daar beter kunnen stoppen want die leidt af van de hoofdgedachte.

  Giri schaakt ook minder door spanningen en wellicht stress (partij tegen Caruana bv.) en hij twittert zich scheel. Ik zou ook denken stop daarmee en concentreer je op de partij als je uitdager wil worden.

  Er is en ook daar heeft Hans gelijk maar 1 plaats die telt, de eerste. Dan moet je je tegenstanders opvreten.

  Laat de heren even telefoneren zou ik zeggen en dan over tot de orde van de dag.

 15. Avatar
  wimw 28 maart 2020

  Algemeenheden kloppen vaak niet, ook die wat relaties of huwelijken betreft. Michail Tal trouwde in 1959 met de actrice Sally Landau. Hij werd toen in november 23 jaar. Het verhinderde hem niet om het kandidatentoernooi in 1959 met overmacht te winnen en in 1960 de jongste wereldkampioen ooit te worden door Botwinnik overtuigend te verslaan. Het is gewoon veel beter alleen naar de schaakprestaties te kijken. En binnen dat kader heeft Hans Böhm het volste recht zijn kritische mening te geven.

   

   

  • Avatar
   Jan Willem Duijzer 29 maart 2020

   Kun je uitleggen wat je hiermee precies bedoelt? Een schaakjournalist moet toch niet alleen partijen analyseren, maar moet toch juist ook de context van het schaken in beeld brengen? Soms kan die context heel persoonlijk zijn (de rol van de coach, de betrokken ouders, iemands drankgebruik, een psycholoog, afleidende nevenactiviteiten zoals poker etc.). Je kunt Tal’s carrière niet begrijpen zonder een beeld van die context. Daarbij kun je als journalist een keer een missertje maken, maar je zult toch niet bedoelen dat een schaakjournalist zich moet beperken tot het schaakbord?

   • Avatar
    Frits Fritschy 29 maart 2020

    Op je twintigste trouwen en vader worden deed Giri uit een hang naar veiligheid, dat is wat Böhm gezegd (of in ieder geval niet weersproken) heeft. Het staat er letterlijk. Dat heeft niets met een analyse van schaakcapaciteiten te maken.

  • Avatar
   Peter Huisman 29 maart 2020

   Een schaakjournalist hoeft zich inderdaad niet te beperken tot het schaaktechnische gedeelte. Een en ander in een context plaatsen past hier prima bij. Je moet alleen niet de fout maken door daar weer een eigen interpretatie overheen te gooien, die misschien wel, maar misschien ook helemaal niet van toepassing is bij de speler waar je het in dat geval over hebt. Tal kon juweeltjes van partijen afleveren op een dag, na de avond ervoor laveloos naar zijn bed te zijn gedragen. Genoeg schakers die in een dergelijke situatie een eierrekje produceren.
   De meesten van ons weten wel hoe oud (jong) Giri is, en ook dat hij inmiddels getrouwd is en vader is geworden. Heilzaam effect op de ene speler, moeilijke bijkomstigheid voor de ander. Ik zie Giri niet voorzichtiger spelen dan vijf, zes jaar geleden. Ik zie hem ook niet meer overwegende stellingen in remise laten verzanden. Ruim een jaar geleden (Tata Steel Chess Tournament 2019) reikte Shankland hem de hand in een remisestelling. Giri schudde die hand niet met “Remise? OK!”, maar vroeg “Geef je op?” en na de bevestiging had Giri heel koel een extra half punt geïncasseerd. Hij duwt vaak door in stellingen waarin hij maar weinig beter staat. Een jaar eerder (TSCT 2018) won hij een potremise eindspel tegen Hou, door alleen maar door te spelen. Carlsen doet vaak niet anders. Ik sla Carlsen (en ook Caruana) in speelsterkte hoger aan dan Giri, in vechtlust doen die drie niet voor elkaar onder. Dat is nu zo, en dat was “pre-marriage” ook al zo. Daar allerlei “boerenkoolfilosofieën” (die term is van Böhm zelf…) op los te laten brengt het risico met zich mee de plank gruwelijk mis te slaan. Want dán kun je je, zoals Wim stelt, wél beter beperken tot de schaaktechnische aspecten.

 16. Avatar
  Hugo 28 maart 2020

  Welgeteld zijn er maar twee zinnetjes te vinden in het artikel, die misschien wat uit de toon vallen. De rest van het artikel gaat alleen
  over schaken en tja, over het toernooi in Jekaterinenburg valt met de beste wil van de wereld geen juichverhaal te schrijven.
  Ik vermoed, dat Giri meer gebelgd is over het feit, dat hem te weinig kans als mogelijke kandidaat wordt toegedicht. De waarheid kan hard zijn in topsport. Ik denk dat vele schaakliefhebbers de partijen van Giri met aandacht en interesse volgen (en dat verdient hij ook), maar dat ze zich ook wel kunnen vinden, inclusief mijzelf, in de inschatting van HB over zijn kampioenskansen.

 17. Avatar
  Tony Werten 28 maart 2020

  Op welke manier is het hebben van kinderen een “zekerheidje” in je leven ? Misschien ligt het aan mijn kinderen, maar ik heb toch het idee dat zij vooral onzekerheden in mijn leven hebben gebracht. Het lijkt mij dat een leven zonder kinderen aanzienlijk makkelijker planbaar is.

 18. Avatar
  Johan Hut 28 maart 2020

  Ik vind eigenlijk niet dat er maar één plaats is die telt. Jawel, het doel van het toernooi is om Carlsen uit te dagen. Maar als je een paar keer tweede of derde wordt in het kandidatentoernooi, bewijs je je als een van de sterkste schakers ter wereld. Ik vind dat nog mooier dan tweede worden bij het Tata-toernooi, waarvoor Giri wel wordt bewonderd. Overigens verdelen de acht spelers ook een half miljoen euro (of dollar, dat weet ik niet zeker).

  Er zijn meerdere aspecten die Misset met Böhm bespreekt, daarom heb ik het in mijn eigen artikel breder getrokken. Het is goed dat Hans’ mening dat het toernooi nooit had mogen doorgaan, ook gehoord wordt. Dimitri maakt een ander soort artikel, hij heeft alle tweets van Giri verzameld. Dat is ook interessant. Vroeger, in de tijd van Schaakbulletin, zou iedereen dit prachtig gevonden hebben. Maar toen ik gisteren dit artikel zag heb ik ook mijn eigen artikel, dat ik al geschreven had, toch geplaatst om het interview wat breder te trekken.

   

 19. Avatar
  wimw 29 maart 2020

  @Jan Willem Duijzer  Ik zal het, als aanvulling op wat Peter Huisman naar voren bracht, proberen te verduidelijken. Het gaat er om dat je het privéleven van een schaker niet direct doortrekt naar zijn schaakprestaties. Ik zal een voorbeeld geven. In 1975 had een schaakjournalist kunnen schrijven dat Hans Böhm, door maar steeds met een busje door Europa te trekken en een wild, ongebonden leven te leiden, nooit voldoende aandacht aan zijn schaaktraining zou kunnen geven om grootmeester te worden. De voorspelling van die schaakjournalist was ook uitgekomen, want Hans Böhm werd nooit grootmeester, al zat hij er dichtbij. Maar die schaakjournalist had ook ongelijk, want Jan Timman was ondanks diezelfde levensstijl in 1974 al grootmeester geworden. Betrek dus alsjeblieft het privéleven van een schaker niet op die manier op zijn schaakprestaties. En zeker niet als er ook nog afkeuring uit spreekt.

 20. Avatar
  Wijnand Engelkes 29 maart 2020

  @wimw. Je reactie van 28 maart. Briljant. “Algemeenheden kloppen vaak niet”. Multatuli overtroffen. (“Niets is helemaal waar en zelfs dat niet”). Dat ga ik nog vaak citeren.

 21. Avatar
  Jan Willem Duijzer 29 maart 2020

  @wimw. OK dank, ik begrijp wat je bedoelt. Lijkt me voor een schaakjournalist wel een ingewikkelde regel, gelukkig dat ik die taak niet heb.

 22. Avatar
  Eric César 29 maart 2020

  De levenswandel van Michail Tal naar voren brengen als pleidooi voor het huwelijk is merkwaardig. Het is algemeen bekend dat zijn (eerste) huwelijk slecht was, dat hij geen enkele verantwoordelijkheid nam voor zijn vaderschap, dat hij er (minimaal) een maîtresse op nahield, en dat hij zelfs van overheidswege werd aangesproken op zijn buitenechtelijke escapades. Ja, inderdaad – zó een huwelijk zal misschien geen nadelig effect hebben op de schaakprestaties. 

 23. Avatar
  HaBo 30 maart 2020

  Dit is nu precies waarom die laatste alinea er niet bij had moeten staan. Het onderwerp is corona-kandidatenmatches, inmiddels is het voor iedereen duidelijk dat er niet meer gespeeld kan worden nu de wereld in brand staat. Maar die signalen waren er voor het aanvang van het toernooi al. In december China, begin februari Italie, eind februari Nederland. Jekaterinenburg begon op 17 maart. Ik vind het vreemd dat geen van de spelers zich achter Radjabov schaarde. Ik miste in de schaakpers een duidelijk afkeurend geluid, het was eerder ‘mooi dat wij nog wel een toernooi hebben’. Alle sportevenementen werden afgelast, alle sporters zeiden via de pers “wij hebben een voorbeeldfunctie, het is jammer maar het moet”. Ik heb half februari mijn hele agenda leeggemaakt of het werd afgezegd: optredens, filmopnamen, vakantie in Slovenie, simultaans. Wat moet dat moet maar in Jekaterinenburg gingen ze vrolijk beginnen en werden grappen gemaakt.  

  • Avatar
   Frits Fritschy 30 maart 2020

   Hans, over dat ‘slotvraagje’: je hebt zelf genoeg journalistieke ervaring om te weten dat wat je in een telefonisch interview zegt, ook afgedrukt kan worden. “Die gedachtengang had ik er zelf niet bij gezet of in andere bewoordingen. Maar ik heb het stuk ook niet van te voren gekregen.” Kom op zeg, je weet toch hoe het werkt? Je kunt moeilijk de journalist de schuld geven van wat je zelf gezegd hebt. Bied dan gewoon je verontschuldigingen aan over die verwijzing naar Giri’s privéleven. Dat kun je in kleine kring zeggen, maar niet in een interview.

 24. Avatar
  Kees Schrijvers 30 maart 2020

  Volgens mij heeft Hans keurig netjes uitgelegd wat hij en waarom hij een en ander heeft gezegd. Natuurlijk kunnen we blijven door gaan met hoor en wederhoor maar wanneer eindigen wij daar mee? Discussie gesloten wat mij betreft. Hans en Anish spreken elkaar vast wel tijdens een of of ander evenement om samen het schaken te promoten. Dan drinken ze ongetwijfeld een kop koffie.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.