Competitie stopt: Paul Keres slachtoffer, Blerick gered

De KNSB-competitie is voorbij, na zes van de negen ronden. Volgend seizoen beginnen de ploegen opnieuw, met dezelfde indeling. Er vindt geen promotie en degradatie plaats. Paul Keres is een van de grootste slachtoffers, Blerick is door een toevallige omstandigheid gered en promoveert toch naar de eerste klasse. Terecht, maar andere ploegen hadden het ook verdiend.

 

Meesterklasse

Charlois Europoort loopt zijn vierde landstitel mis, maar die was nog lang niet binnen. De Rotterdammers waren twee punten los, maar zouden de nummers drie, vier en vijf nog tegen zich krijgen. MuConsult Apeldoorn was zeker nog een kanshebber voor de eerste landstitel. Onderin waren Groninger Combinatie, HWP Sas van Gent en Caïssa de degradatiekandidaten. Caïssa zou het zwaar krijgen, al waren er gezien het resterende programma nog kansen. Nu mogen de Amsterdammers het volgend seizoen gewoon weer proberen.

 

Eerste klassen

Paul Keres (1A) is een heel groot slachtoffer. De Utrechters hadden al vier punten voorsprong. Wel met een wedstrijd meer gespeeld, maar het programma zag er hoopvol uit.

Grootmeester Hugo ten Hertog blijft in de eerste klasse. (Foto: Harry Gielen)

De club speelt al sinds mensenheugenis in de eerste klasse en is nu meesterklasse-waardig met grootmeester Hugo ten Hertog en de meesters Xander Wemmers en Kemre Derigan. En wat te denken van Jan Breukelman en Paul Hommerson, die nog op honderd procent staan. De klasse bestaat uit negen teams, dus er hoefde maar eentje te degraderen. Met een team op twee punten en drie teams op drie punten is daar geen zinnig woord over te zeggen.

In 1B stond Zuid Limburg al drie punten los van Vianen/DVP. De onderlinge wedstrijd stond nog wel op het programma, maar de Limburgers leken toch vrij stevig af te stevenen op terugkeer in de Meesterklasse. Onderin was met name Spijkenisse een zeer stevige degradatiekandidaat. Dat blijft de club nu bespaard.

 

Tweede klassen

Klasse 2A had nog maar liefst vijf kampioenskandidaten, er stak er niet één boven uit.

Bijna hetzelfde geldt voor 2B, met drie kandidaten. Ook in 2C lag het nog open. Maar een zeer groot slachtoffer leek aanvankelijk Blerick in 2D. De ploeg had maar liefst vijf punten voorsprong en kon de promotie bijna niet meer ontgaan. Omdat 1A maar negen teams heeft, promoveert Blerick toch, als beste nummer één in de vier tweede klassen. De plaats Blerick ligt in de gemeente Venlo, in Noord-Limburg, en de club uit die stad was een degradatiekandidaat in 1B maar blijft er dus in. Opmerkelijk dat de gemeente Venlo nu twee eersteklassers krijgt.

 

Derde klassen

SG Max Euwe 2 had een voorsprong van drie punten en op papier een licht programma. Ook voor de Tukkers dus heel zuur. Winterswijk was hier al vrijwel gedegradeerd en mag nog een jaartje blijven. Verder zijn er in de derde klassen in de top geen heel grote verschillen.

1 Reactie

  1. Avatar
    Paul-Peter Theulings 05 april 2020

    Je kan de te spelen wedstrijden van dit seizoen in de meesterklasse invullen met de uitslagen van volgend seizoen. Dan krijgt dit seizoen alsnog een landskampioen. Dat vind ik beter dan geen kampioen. Misschien lukt het de competitieleider te beginnen met het restprogramma van dit seizoen, dan is dit seizoen ook 9 aansluitende ronden.

    Je krijgt wel oneffenheid met de nieuwe opstellingen maar dat vind ik geen reden om het niet te doen.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.