Kees Schrijvers lid van verdienste van de schaakbond

Kees Schrijvers achter het schaakbord (foto Frans Peeters)

In januari van dit jaar 2020 bestaat schaaksite.nl precies 10 jaar. En mede dankzij dit heugelijke feit heeft de KNSB Kees Schrijvers, benoemd tot lid van verdienste van de KNSB. De schaakbond maakte dat vandaag bekend op de eigen website met dit artikel van Jeroen Bosch. Vanuit de redactie vonden wij het belangrijk om de verdienste van Kees in het Nederlandse schaakleven uitgebreid in kaart te brengen.

Kees is eigenaar van een adviesbureau (schrijvers.nl) en draagt de schaak­sport een warm hart toe. Zoals hieronder hopelijk zal blijken, een zeer warm hart! Ook is hij voorzitter van een stichting om mensen met een handicap te huisvesten en te verzorgen.

Behalve dat hij een groot schaakliefhebber is, heeft Kees de schaakwereld in zowel financieel als in organisatorisch opzicht enorme diensten bewezen. En dat al decennia lang. Belangrijk om hierbij te vermelden dat Kees vooral oog had voor de breedtesport en ook het topschaak niet bepaald niet vergat.

Voordat ik daar een bloemlezing over geef, wil ik eerst nog even de oprichting en de ontwikkeling van Schaaksite onder de aandacht brengen. Aangezien ik vanaf het begin betrokken ben geweest bij de implementatie en lancering van Schaaksite, voel ik me ook geroepen om een beeld te schetsen van de oprichting van deze nieuwe site, die inmiddels al tien jaar in een behoefte voorziet.

Schaaksite.nl

 Hoe begon het?

Een klein stukje geschiedschrijving is van belang. In de tijd van Schakend Nederland kwam er een onafhankelijk en eigenwijs tijdschrift op, genaamd Schaakbulletin, opgericht door Wim Andriessen. Dat groeide uit tot een blad van formaat, niet in het minst door de inbreng van o.a. Jan Timman, Genna Sosonko, Jan Hein Donner, Hans Ree, Gert Ligterink, Hans Böhm, maar ook erkende journalist/schrijvers als Tim Krabbé en Max Pam. Het blad ging daarna over in New in Chess.

Daarna werd het weekblad Schaaknieuws (waar ik zelf bij betrokken was) opgericht dat na zes jaar overging op een tweewekelijkse uitgave.

Toen het internet zijn intrede deed kreeg de schaakbond ook een eigen website, maar in Leiden vond Jan Bey dat er met schakers.info voldoende speelruimte was voor een site waarin actueel schaaknieuws gepresenteerd werd. Bey wist een aantal medewerkers aan zich te binden (zoals John van der Wiel, Johan Hut en Richard Vedder) en voorzag in een behoefte. Schakers.info bestaat nog steeds en is overgenomen door De Beste Zet van Erika Sziva en Robert Klomp. John van der Wiel is nog altijd de prominente medewerker.

Desondanks leek de tijd rijp voor een nieuw initiatief. Na een tijd van wikken en wegen en grondige voorbereiding ging in januari 2010 Schaaksite de lucht in. Het moest een site voor iedereen en door iedereen worden. Dat werd de slogan. Schaaksite moest een breed podium bieden voor alles wat met schaken te maken had. In de ruimste zin des woords. Kees trok redacteuren aan, betaald of onbetaald. Het ging hem er vooral in het begin om leuke, actuele artikelen aan te bieden, waardoor mensen naar de site werden getrokken. Belangrijk uitgangspunt is dat auteurs verantwoordelijk moesten zijn en blijven voor hun bijdragen. Kees had een constructie bedacht waarbij het in principe iedereen vrij staat om zelf een artikel te plaatsen door dat zelfstandig – zonder interventie van een eindredacteur of webmaster – te plaatsen. Iedereen kan zich gratis registreren en hij/zij is daarna in staat om tekst, afbeelding, diagram of partij op de site te publiceren.

Voorbeeld van een ‘bewerk venster’. De auteur kan hier zijn tekst kwijt en ook via het menu bovenin afbeeldingen en pgn-bestanden uploaden en die op de juiste plek in het artikel plaatsen. Probeert u het eens!

Veel mensen hebben helaas nog te veel schroom om dit te doen, maar gelukkig zijn er voldoende bezoekers die daar geen moeite mee hebben. En zo wordt de site dagelijks aangevuld met leuke, interessante, gedegen artikelen vol met afbeeldingen, partijen, analyses, enzovoort. En het is door onze webmaster, Lennart Ootes, heel eenvoudig gemaakt. WordPress is een zeer toegankelijk programma en iedereen die wil, kan zijn ei kwijt. Via het Helpmenu kan men zich dit in vijf minuten eigen maken.

Er is één restrictie. Het moet over schaken gaan en moet voldaan aan de normale omgangsnormen. Daar zijn huisregels voor opgesteld. Een belangrijke doelstelling is ook om geen ‘knipperende’ reclame, banners e.d. toe te laten. Kees wijst alle aanbiedingen op dit gebied pertinent af. Hij wil een rustig beeld om mensen op hun wenken te bedienen. Bezoekers worden met simpele muiskliks doorgeleid naar livepartijen over de gehele wereld, er worden zeer actuele verslagen en analyses gepresenteerd, toernooien in Nederland krijgen volop aandacht en het clubleven komt ruimschoots aan zijn trekken. Medewerkers van het eerste uur waren Dimitri Reinderman, Teun Koorevaar en ondergetekende. Niet lang daarna kwam Johan Hut ook de redactie versterken. Ook zullen we fotograaf Fred Lucas niet vergeten, die dagelijks een mooie foto van hem in een apart kader presenteerde.

 

Schaakjournalisten van de landelijke kranten

Positief is ook dat de meeste schaakjournalisten mee wilden doen of later aansloten. Elke week presenteert Schaaksite een goed gelezen rubriek waarin vrijwel alle schaakrubrieken uit kranten van heel Nederland worden opgenomen, een paar dagen nadat die in de krant zijn verschenen. Wie anders dan Kees zelf, zorgt ervoor dat het online komt! De kranten waarvan de schaakrubriek geplaatst wordt zijn:

 • NRC Handelsblad (Hans Ree)
 • De Volkskrant (Gert Ligterink)
 • De Telegraaf (Hans Böhm)
 • Nederlands Dagblad (Bab Wilders)
 • HDC Media (Johan Hut)
 • AD (Rini Kuijf)
 • Reformatorisch Dagblad (Henk Prins)

We hebben een paar prominente schaakjournalisten van de vooraanstaande landelijke dagbladen  benaderd om hun reactie te geven op Schaaksite en de importantie van deze site. We lichten er twee uit:

 Hans Böhm, Telegraaf

Hans Böhm (foto Frans Peeters)

“Ik raadpleeg regelmatig de website Schaaksite voor mijn rubriek in De Telegraaf. De informatie is actueel en de analyses zijn doorgaans van bruikbaar niveau. De reacties van de lezers gaan vaak de betweterige kant op maar zelfs daar zit soms iets bruikbaars tussen.

Hans Ree (foto Frans Peeters)

Kees Schrijvers is de initiatiefnemer van Schaaksite en dat verdient na 10 jaar best een compliment vanuit het KNSB-Bestuur, zoals Lid van Verdienste. Want het is zonder twijfel zeer verdienstelijk wat Schrijvers gedaan heeft.”

 

Hans Ree, NRC-Handelsblad

“Bijna iedere ochtend maak ik een rondje langs de schaakwebsites. Wat het internationale schaak betreft word ik van vele kanten royaal van nieuws en van verhalen voorzien, maar wat het schaken in Nederland of van Nederlandse schakers in het buitenland betreft, is schaaksite.nl, de website van Kees Schrijvers, voor mij, niet alleen als journalist, maar ook als gewone schaakliefhebber, onontbeerlijk. De websites van de KNSB geven natuurlijk ook allerlei informatie, maar Schaaksite is levendiger en geeft meer aardige verhalen en mooie wedstrijdverslagen met partijanalyses.

Ik ben Kees Schrijvers dankbaar dat hij deze site heeft opgericht. Als die er om de een of andere reden niet meer zou zijn, zou er onmiddellijk een bijna identieke vervanger moeten worden opgericht.”

Actualiteit

Tijdens het Tata Steel  Chess Tournament krijgt Schaaksite een extra grote impuls. De bezoekers worden verwend met meestal dagelijkse verslagen en analyses in het Nederlands waarbij vooral de prestaties van de Nederlanders in de diverse grootmeestergroepen worden belicht. Ook sommige fotografen, zoals Frans Peeters en Harry Gielen, werken belangeloos mee. Tijdens dit soort toernooien worden soms pieken van tegen de 7.000 à 8.000 bezoekers worden bereikt. Het gemiddeld aantal bezoekers per dag ligt tussen 2.500 en 4.000 ‘unieke hits’.

Schaaksite onderging na verloop van tijd een metamorfose omdat de webmaster van het eerste uur het niet kon combineren met zijn werk. De in Nederland bekende schaker Lennart Ootes werd de nieuwe webmaster. Dat leidde tot een wat nieuwe opzet en tot een nieuw logo (zie afbeelding).

Schaaksite kent vele rubrieken. We pikken er een paar prominente uit:

 • Nieuws
 • Columns
 • Verslagen
 • KNSB competitie
 • Jeugdschaak
 • Boekenrubriek
 • Analyses
 • Eindspelfinesses
 • Opleiding en training
 • Canon van het Nederlandse schaak

Schaaksite komt erg tot leven na een KNSB-ronde als clubs uit de Meesterklasse hun partijen publiceren. En ook veel andere verenigingen plaatsen hun verslagen op Schaaksite. Sommige verslagen worden door een van onze redacteuren doorgelinkt waardoor we een goed beeld van het Nederlandse clubleven krijgen geschetst. We zijn alle stukjesschrijvers dan ook dankbaar dat zij de moeite nemen om met elkaar een goed beeld te schetsen van het competitieverloop.

Wat minder bekend is geworden, is dat Kees ook nog een poging gedaan heeft om een Engelstalige tegenhanger van Schaaksite, NewsAboutChess, op te richten. Die site is een tijd in de lucht geweest met veel prominente medewerkers. Maar helaas bleek er toch (te) weinig belangstelling voor te zijn en is de site uit de lucht gehaald.

 

Kees Schrijvers als sponsor

Zoals in de aanhef al is gemeld dat Kees Schrijvers een groot schaaklief­hebber is. Hij is trouw lid van een schaakvereniging, gaat naar toernooien, regionale kampioenschappen en hij is ook een vaste deelnemer aan de tienkampen in Wijk aan Zee of in de amateurgroep van bijvoorbeeld het toernooi van Hoogeveen.

 

Sponsoring toernooien in Nederland

Kees heeft het schaakleven in Nederland willen stimuleren door toernooicomités te helpen met zijn financiële ondersteuning. Snelschaak-, rapid- maar ook weekendtoernooien konden vaak rekenen op een bijdrage van zijn kant. Daarnaast deed hij, behalve als deelnemer, ook als subsponsor regelmatig mee met de grotere toernooien. We hebben er de meest prominente eruit gehaald.

 Open NK Rapid

In de periode 2001-2005 organiseerde en financierde Schrijvers het jaarlijkse NK Rapid in zijn eigen woonplaats Hellevoetsluis. Vaak rond de 400 deelnemers en goede voorwaarden voor de toppers. Hij regelde bijvoorbeeld gratis huisvesting in een nabijgelegen vakantiepark. Bijzonder was de editie van 2004 die gewonnen werd door de Fide-wereldkampioen van dat moment, Rustam Kasimdzhanov (2640). Daarnaast deden onder meer mee: Jan Timman, Loek van Wely (hij won in 2002), Zhaoqin Peng, Friso Nijboer, Sergey Tiviakov, Erik van den Doel (hij won in 2003), Dennis de Vreugt e.a. Veel sterke buitenlandse grootmeesters werden naar dit prachtige evenement gelokt zoals Vladimir Epishin,  Daniel Fridman, Alexander Berelovich, Vladimir Chuchelov, Igor Glek, Petar Popovic , Shilong  Li  e.a. Naast  de A-Groep, waren er nog vier andere groepen. In totaal waren er 340 deelnemers in Sporthal De Fazant in Hellevoetsluis. De catering werd verzorgd door Handbalvereniging Helius. Iedereen kreeg consumptiebonnen voor broodjes, drinken, soep, etc. Er waren live-borden verzorgd door De Pion uit Roosendaal. SV De Pionier en SV Spijkenisse zorgden voor de nodige vrijwilligers. De hoofdprijs was 1500 euro. De bekende fotograaf Fred Lucas maakte prachtige foto’s voornamelijk van de A-Groep. En die werden gebundeld in een fraai fotoboek. Het laatste toernooi in 2005 telde 430 deelnemers. De B-groep telde 110 deelnemers met een gemiddelde rating van 2100. Kees kijkt heel tevreden terug op deze serie toernooien.

 Hogeschool Vlissingen

 

 

Kees werd een belangrijke financiële partner van het comité dat er jaar in jaar uit steeds in slaagt om een interessant deelnemersveld aan de start te brengen. Door de band die Kees had met de mensen van De Pion Roosendaal hebben deze jarenlang vrijwel belangeloos meegeholpen (onder andere met de live transmissie van partijen) in de organisatie.

Zelf speelde ik samen met mijn vriendin Petra Schuurman een aantal keer mee in Vlissingen, in 2018 en 2019 nog met mijn zoontje Tommy. Op de foto rechts, door mij genomen in 2007, speelde Petra tegen een ex-wereldkampioen, namelijk Rustam Kasimdhanov.

De Oezbeek won het toernooi niet, hij moest de eer laten aan de toen 15-jarige Fabiano Caruano. Datzelfde jaar brak de toen nog uit Italië afkomstige wereldster door naar de absolute wereldtop.

 

Het Kersttoernooi in Groningen

In de periode rond 2005 was Kees zo’n drie tot vijf jaar, verspreid over de jaren, een belangrijke sponsor van de groots opgezette schaaktoernooien in Groningen. In de bulletins die het comité leverde, stond het logo van zijn bedrijf op de voorpagina.

 

 

 

 

 

 

Open Kampioenschap van Utrecht

Jan Jaap Janse, toernooidirecteur van het Open kampioenschap van Utrecht, het weekendtoernooi van Paul Keres: “Kees is hoofdsponsor geweest in meerdere jaren van het OKU, in de tijd dat hij sowieso veel toernooien sponsorde.

Daar is hij mee gestart toen ik betrokken raakte bij de organisatie en gestopt toen hij Schaaksite opzette.

Wat Kees m.i. onderscheidt van andere sponsoren is zijn aandacht voor de breedtesport, een B- en C-groep zijn even belangrijk als de toppers. De C-groep bij het OKU is er ook mede gekomen na ideeën van Kees.”

 

 

 

 

 

Cultural Village toernooi

Dit toernooi, dat ooit begon als het Sonnevancktoernooi (waar ik samen met de toenmalige hoteleigenaar Bert Kisjes de eerste stappen in heb gezet) heeft, verdeeld over de jaren, zijn weg gevonden in de schaakkalender. Dankzij subsponsoring zijn behoorlijk wat talentvolle jeugdschakers in de gelegenheid gesteld om ervaring op te doen tegen (groot)meesters en ook om te voldoen aan de titelnormen.

 

Groene Harttoernooi

Dit toernooi werd door Ab Scheel georganiseerd en speelde zich doordeweeks af bij verschillende clubs in het Groene Hart.

 

 

 


Open Rapidkampioenschap Gouda

Nog altijd vindt in Gouda jaarlijks een sterk bezet rapidtoernooi plaats waar vooral ook uitstekende condities zijn geschapen voor de spelers. Genodigden kregen jaren lang een vorstelijke lunch voorgeschoteld. In de jaren dat wijlen Ab Scheel, waarmee Kees goed kon samenwerken, in de organisatie zat, was er altijd sprake van een goed geolied toernooicomité. Inmiddels heeft de bekende IM Peter Scheeren dit ook op voortreffelijke wijze overgenomen.

Foto van prijswinnaars in Gouda. Met ‘eigen kweek’ Liam Vrolijk (rechts) die de hoofdprijs in zijn handen heeft (foto Ab Scheel)


NK snelschaken in Dordrecht

Ook de ‘snelschaakmarathon’ in Dordrecht zoals die in de volksmond bekend stond is een paar keer gesponsord door Kees. Dit toernooi was een groot spektakel. Helaas is men enige jaren gestopt omdat het financieel niet meer te doen was.

Het atrium – Dordrecht Blitz 2012 ronde 2 (Olthof)

Timman-Van Overdam – Dordrecht Blitz 2012 ronde 3 (Olthof)

 

NK Jeugd Schagen match Carlsen – Van Wely

Tijdens het jeugdkampioenschap leek het de organisatie aardig om mooie nevenactiviteiten in het programma op te nemen. Zonder geld geen activiteiten, dus klopte het comité bij Aart Strik aan en Kees was zo genereus om hem hiermee te helpen. Fred Lucas maakte onderstaande prachtige foto’s bij deze bijzondere tweekamp in 2006. Bij de prijsuitreiking staat in het midden Aart Strik.

Kleinere toernooien/evenementen

Er zijn veel toernooien en evenementen waar Kees ook (substantiële) bijdragen aan gegeven heeft. Een paar keer heeft Kees aanvragen die er kwamen van bijvoorbeeld het ‘Kampioenschap NSVG’ of in zijn eigen regio het ‘Open Kampioenschap Zuid-Hollandse eilanden’ van financiële steun voorzien. Zo zijn er velen geweest die bij Kees aanklopten om hun begroting sluitend te krijgen door hem niet in de steek gelaten.

Schaakverenigingen

Schaakclub Spijkenisse

Kees is een aantal jaren voorzitter geweest van de stichting Integratieschaak Spijkenisse. Jaarlijks wordt er een toernooi georganiseerd tussen vier (top) vrouwen en (top (mannen). Vanuit de schaakclub Spijkenisse komen van oudsher veel talenten, zoals bijvoorbeeld WIM Désiree Hamelink en (bijna IM) Rick Lahaye. Rick is gediplomeerd trainer en verzorgt de nodige Stertrainingen voor de KNSB en traint ook talenten binnen de RSB. Later werd Zhaoqin Peng, die ook een trainersdiploma heeft gehaald, aangetrokken om trainingen te geven en mee te spelen in het eerste team.

Schrijvers Rotterdam

De schaakvereniging SO Rotterdam (voortgekomen uit het roemruchte Volmac/Rotterdam) is drie jaar lang gesponsord. Het meesterklasseteam heette vanaf het seizoen 2007/2008 Schrijvers Rotterdam en deed het zeker in het begin niet slecht. Teamleider Ton de Vreede schreef verslagen van de wedstrijden op Schaaksite. Na drie jaar ging de club weer SO Rotterdam heten en leed helaas een tijdje een kwijnend bestaan.

 

En Passant Bunschoten

De altijd vrolijke Richard Vedder (foto Harry Gielen)

Kees doet al een tijd mee met subsponsoring van En Passant uit Bunschoten. Hij is een van meerdere sponsoren waarmee spelers uit het eerste team worden betaald. In ruil daarvoor schrijft Richard Vedder meestal onderhoudende en lange verslagen.

 

 

Privésponsoring

Zhaoqin Peng

Zhaoqin Peng (foto Frans Peeters)

Toen Peng in Nederland kwam wonen en zich als professioneel schaakster hier vestigde, had zij het niet breed. Kees is toen voor haar in de bres gesprongen als zij buiten de boot van bijvoorbeeld de inkomsten van NOC*NSF viel. Vanaf 2006 vond deze sponsoring plaats en als tegenprestatie speelde ze voor het team van Spijkenisse, dat net was gepromoveerd naar de eerste klasse en waar haar zoontje lid was. Ook gaf ze jeugdtraining bij Spijkenisse en Rotterdam. Bedoeling van Kees was gewoon om onze sterkste schaakster een goed topsportklimaat te bieden.

 

Links op de foto Rick Lahaye (foto Frans Peeters)

 

 

Désiree Hamelink en Rick Lahaye (van SV Spijkenisse)

Deze twee spelers van Spijkenisse zijn opgeleid door de club zelf en toonden zich gemotiveerd om verder te komen. Mede dankzij sponsoring van Kees hebben zij zich mooi ontwikkeld tot wat zij nu zijn en hebben zij veel verdiensten bij de ontwikkeling van nieuwe talenten binnen deze vereniging, maar ook landelijk en binnen de RSB (zoals hierboven gemeld).

Jorden van Foreest

De familie Van Foreest behoeft geen nadere introductie. Maar het is natuurlijk wel duidelijk dat zonder financiële middelen de spelers misschien niet bereikt zouden hebben wat ze nu wel voor elkaar hebben gekregen. Kees heeft Jorden ondersteund en die is op zijn zestiende kampioen van Nederland geworden. Later heeft Lucas op zijn achttiende dat huzarenstukje herhaald. Ook de veelbelovende verrichtingen van de jongste, Machteld, worden op de voet door de schaakwereld

gevolgd. We mogen stellen dat Kees met zijn sponsoring ook een steentje heeft bijgedragen aan deze successen. Op de foto van Harry Gielen (rechts) zien we Jorden aan het werk.

 

Lennart Ootes en Hicham Boulahfa

Twee mensen met andere talenten, misschien minstens zo belangrijk voor de schaaksport. Lennart Ootes en Hicham Boulahfa werden gesponsord tijdens het Spa Open in Amsterdam om mooie foto’s en opnamen te maken om het toernooi op deze manier in de ‘picture’ te zetten. Zo werden er korte interviews op camera gezet. Lennart heeft inmiddels zijn sporen lang en breed verdiend bij het hele gebeuren rondom toernooien. Hij verzorgt heel vaak de geavanceerde livestreams (naast de liveborden ook de webcams e.d.) bij toptoernooien, maar ook voor foto- en videorapportages. Lennart is, zoals eerder genoemd, momenteel ook de webmaster van Schaaksite.

Schaakacademie

Minder bekend is dat Kees bij dit ‘hoofdpijndossier’ van de schaakbond ook nog een actieve rol heeft gespeeld om het project, dat veel potentie had, vlot te trekken. Hij heeft zelfs een mooi bedrag betaald om ervoor te zorgen dat het toch nog goed zou komen, maar dat bleek tevergeefs. Het siert Kees dat hij zijn geld niet terug hoefde te hebben, toen er definitief de stekker uit getrokken werd.

Kees Schrijvers als bestuurder/organisator

Ook niet onbelangrijk is dat Kees ook (regionaal) schaakbestuurder is geweest. Daarbij kwam hij vaak op voor de belangen van de ‘gewone’ clubschaker. Zoals Jan Jaap Janse van het OKU al aangaf: Kees heeft ervoor gezorgd dat toernooien gingen nadenken over ratinggrenzen om zo A, B en soms ook C-groepen te creëren. Volgens Kees – en velen zijn het met hem eens – vinden clubschakers het niet leuk om tegen veel te sterke spelers te moeten spelen. We zien nu in Nederland een tendens waarin veel toernooien deze indeling hanteren. Naast alle financiële impulsen die Kees heeft gegeven, is het niet onbelangrijk dat hij ook niet te beroerd was om bestuursfuncties te bekleden. Zo heeft Kees een tijdlang een bestuursfunctie bij de Rotterdamse Schaakbond (RSB) vervuld. Ook was hij voorzitter van ‘De Pionier’ in zijn woonplaats Hellevoetsluis. Daarnaast heeft hij de ‘Belangenvereniging Topschaak’ opgericht om voor topschakers en alles wat daaronder zat onder andere betere arbeidsvoorwaarden te creëren. De bedoeling was om ervoor te zorgen dat de neuzen dezelfde kant op wezen, maar helaas bleek er teveel verdeeldheid te zijn, waardoor dit initiatief helaas geen lang leven beschoren was.

Deze opsomming is nog niet volledig, Kees heeft meer gedaan dan hier beschreven. Maar het geeft een redelijk beeld van een persoon die zich zowel financieel als organisatorisch als bestuurlijk heeft ingezet om de schaakwereld van dienst te zijn. Daarbij was hij vaak de gulle gever die helaas niet altijd terugzag van wat hij zich ervan voorgesteld had. Maar zijn altruïsme en enthousiasme heeft veel losgemaakt en ook zijn visie heeft ertoe geleid dat er op het speelveld van het Nederlandse clubschaak het nodige in positieve zin veranderd is.

 

Kees is door de schaakbond tot lid van verdienste benoemd. Als iemand dit speldje dubbel en dwars verdiend heeft, is hij het wel. Bijgaand een foto van dit speciale speldje dat plaatsvervangend voorzitter van de KNSB, Frank Lommers, nog aan Kees zal overhandigen. Dat is vanwege de huidige corona-crisis nog even niet mogelijk, maar er wordt naar een passend moment gezocht.

 

Beste Kees, namens de redactie en  de vele Schaaksitebezoekers, maar ongetwijfeld ook namens alle mensen waarmee je in organisatiecomités te maken hebt gehad: van harte gefeliciteerd. Het zij je gegund!

Het team van Schaaksite dat het NK Bedrijvenschaak in 2014 op zijn naam wist te schrijven. V.l.n.r. Kees Schrijvers, Zhaoqin Peng, Herman Grooten, Frank Erwich, Dimitri Reinderman en de helaas overleden Ab Scheel (met wiens camera deze foto gemaakt is)

 

Kees Schrijvers als voorzitter van de Stichting Eigen Huis Amsterdam-Noord

Kees is ook nog voorzitter van de Stichting Eigen Huis Amsterdam-Noord. Dit is een kleinschalig ouder-/wooninitiatief waar 6 volwassen vrouwen kunnen wonen. Ouders/verzorgers vormen samen het bestuur van de stichting. De bewoonsters hebben allen een verstandelijke beperking, bij sommigen gecombineerd met een stoornis in het autismespectrum (ASS). Zij zijn niet in staat om zonder begeleiding zelfstandig te wonen. Om die reden is per november 1997 in samenwerking met de woningcorporatie YMERE in Amsterdam dit ouder-/wooninitiatief in de Orionstraat (Tuindorp Oostzaan) gerealiseerd.

Voor alle bewoonsters was grote behoefte aan woonbegeleiding op maat en de ouders namen het initiatief om een stichting op te richten om te komen tot een gezamenlijke woonvoorziening bij hen in de buurt.

Op dit ogenblik worden alle zeilen bijgezet om in deze corona-tijd de zorg voor de bewoonsters te regelen. Er is nog plek voor een zesde bewoonster. Zie de SEH vacature nieuwe bewoonster 2020

(Dit stuk was nooit tot stand gekomen zonder de inbreng van trouwe Schaaksite-medewerkers van het eerste uur als Teun Koorevaar, Dimitri Reinderman en wat later Johan Hut. Maar ook in den lande ben ik voorzien van de nodige informatie. Ik ben iedereen dan ook veel dank verschuldigd voor hun inbreng, commentaar en foto’s. Bij deze bedanken we ook alle bezoekers van Schaaksite voor hun bijdragen die deze site hebben gemaakt tot wat hij nu is.)

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

17 Reacties

 1. Avatar
  Peter Huisman 07 april 2020

  Dik verdiend! Wat een track record… Van harte gefeliciteerd, Kees. En veel dank voor al je mooie werk. 🙂

 2. Avatar
  Pi Unneke 07 april 2020

  Van harte gefeliciteerd. Schaaksite heeft een prima kwaliteit en is ook nog eens coronaproof! Ook al je medewerkers bedankt!

 3. Avatar
  GerardLHiver 08 april 2020

  Van harte gelukgewenst Kees met deze terechte onderscheiding!

 4. Avatar
  FlatlandR 08 april 2020

  Een noeste zwoeger,

  Die man uit Hellevoetsluis

  Met sombere blik.

   

  Zeer verdienstelijk –

  Niet dat het ons ontgaan was…

  Gefeliciteerd!

   

   

 5. Avatar
  Guidoder 08 april 2020

  Kees, van harte gefeliciteerd! Een terechte onderscheiding. Bovenstaande opsomming had nog langer kunnen zijn!

 6. Avatar
  Lennart Ootes 08 april 2020

  Van harte gefeliciteerd! Wat een enorme staat van dienst!

 7. Avatar
  ayacucho 08 april 2020

  Mijn hoed af voor Kees, mijn pet af voor Kees, een staand applaus voor Kees!

 8. Avatar
  Bert Hollander 08 april 2020

  Ik sluit me aan bij de vorige sprekers, gefeliciteerd! Bezoek de site met grote regelmaat en altijd met veel plezier, bedankt daarvoor.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.