Slecht begin Giri in Carlsen Invitational

De komende twee weken hoeven liefhebbers van schaken op topniveau zich niet te vervelen. Op zijn eigen Chess24 organiseert de wereldkampioen namelijk de Magnus Carlsen Invitational. Acht topspelers (waaronder Anish Giri) nemen het in een achtkamp tegen elkaar op in minimatches van vier rapidpartijen (en eventueel een armageddonpartij). De top vier speelt vervolgens knockout om de eerste prijs van 70.000 dollar. Dit alles is op Chess24 te volgen met commentaar van o.a. Svidler, Gustafsson en soms Carlsen zelf.

Schaken is niet de enige topsport die online uitgezonden wordt, maar het werkt veel beter dan andere sporten. Het darten heb ik niet gezien, maar er schenen verbindingsproblemen te zijn en ongetwijfeld missen de kijkers de sfeer die bij een echte wedstrijd is. Een wedstrijd wielrennen op rollen heb ik wel gekeken, maar het was een surrogaat dat ik alleen keek bij gebrek aan beter. Dat geldt niet voor schaken: er is (om te kijken) nauwelijks verschil met bordschaak. In theorie is er een gevaar van valsspelen, maar niemand van de acht deelnemers zal ook maar overwogen hebben zijn reputatie te grabbel te gooien. Het verschil zal er wel zijn voor de spelers (muisfouten, mogelijke technische problemen, misschien moeilijker om te concentreren) maar over het algemeen zul je daar als kijker weinig van merken. Mooi dus dat dit toernooi gehouden wordt!

Voor Nederlandse schaakfans is het wel zaak om niet al te hoge verwachtingen te hebben, want rapidschaak is niet het sterkste punt van Anish Giri. Vachier-Lagrave is wel een specialist en het is dus geen verrassing dat de onderlinge strijd in de eerste ronde overtuigend door de Fransman gewonnen werd. Al in de eerste partij sloeg hij toe. Na een opening die als onschuldig geldt speelde hij het eindspel met torens en ongelijke lopers beter.

In de tweede partij ging het eigenlijk al in de opening mis. Carlsen was er streng over:

 

In de derde en vierde partij ging het beter en kreeg Giri wat kleine kansen (met o.a. een toreneindspel vier tegen drie op één vleugel), maar dicht bij winst kwam hij niet. Enfin, één van de sterkste spelers gehad. Morgen wordt het echter niet veel makkelijker: dan mag onze Twitterkoning het tegen Nakamura opnemen.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.