Carlsen wint Chessable Masters na drie ontsnappingen

Magnus Carlsen is de winnaar van de Chessable Masters. Na gisteren de eerste set met 3.5-2.5 gewonnen te hebben won hij vandaag met 2.5-1.5 van Anish Giri. Zijn overwinning in de eerste partij was een juweeltje, maar in de overige drie partijen stond hij slecht tot verloren en Giri was na afloop zichtbaar gefrusteerd over alle gemiste kansen.

In de eerste partij kwam een Semi-Tarrasch op het bord. Een bekend pionoffer in deze variant is om d5 exd5 e5 te spelen, maar met de toren op e3 was het nog niet gespeeld.

Voor de beoordeling van bovenstaande screenshot is het handig te weten dat de spelers beginnen met 15 minuten op de klok. Al snel stond de wereldkampioen meer dan tien minuten voor op de klok maar ondanks de vele gebruikte minuten wist Giri niet het juiste antwoord te herinneren, laat staan te bedenken. Het werd een modeloverwinning, of zoals Seirawan zei: “Zelfs met klassieke bedenktijd is het een partij waarop de witspeler trots mag zijn!” Naspeelwaardig dus!

De andere drie partijen zal Carlsen echter minder trots op zijn. Dit gebeurde er bijvoorbeeld in de tweede partij:

 

Giri had overigens niets door (net als beide commentatoren voordat ze er door de chat op werden gewezen), pas toen hij na afloop op Chess24 de notatie bekeek (met enginebeoordeling erbij) viel het hem op. En eigenlijk ook nog niet meteen, want het komt regelmatig voor dat de online engine een zet lang een rare beoordeling geeft, “die +3 zal wel een bug zijn.” Toch even checken, en nadat hij 15.Dh6 zag staan snapte hij meteen dat het echt won. Hij zei na afloop dat hij een zet eerder wel naar Dh6 had gekeken, maar helemaal vergat dat na 14…Le6 opnieuw te doen. Hij speelde het overigens vrij snel, misschien had het ook wel te maken met de grote tijdsachterstand van een partij eerder.

In de derde partij kwam onze landgenoot juist flink in tijd voor. Vijf minuten tegen één minuut in onderstaande stelling:

Carlsen speelde met wit als een wielrenner die in een afdaling na een stuurfout net overeind is gebleven. Probleem is dat er geen geforceerde winst is. Giri dacht na, dacht na, ruilde dames, dacht na, en zag toen ie minder dan een minuut had niets beter dan een zetherhaling. Zonde. Kan gebeuren, maar de vierde partij had hij echt moeten winnen.

Giri maakte (los van de zet die hij speelde) hier twee fouten. Ten eerste dacht hij dat hij al gewonnen had. Zwart stond de hele partij passief en mede daarom lette hij minder op eventuele zwarte tegenkansen. Daarnaast vergat hij dat je altijd extra voorzichtig moet zijn als je stukken ongedekt hebt staan. Ongedekte stukken geven tactische mogelijkheden aan de tegenstander en een extra check of je niet wat weggeeft is in zo’n situatie raadzaam. Nu is het wel zo dat in de diagramstelling Td1 en Ph5 nog gedekt staan, maar na 35.Dxf5?? niet meer en na 35…De2! verloor hij daarom een stuk. Hij had daarna nog wel eeuwig schaak, maar het voelde ongetwijfeld als een nederlaag.

Toch zal Giri tevreden zijn over het toernooi. Tweede achter de wereldkampioen, maar voor Caruana, Ding, Nakamura, nog maar op, een heel sterke prestatie. Overigens is die tweede niet genoeg voor plaatings voor de Grand Final van de Carlsen Chess Tour: de winnaars van de vier toernooien plaatsen zich daarvoor automatisch, Carlsen wint nu voor de tweede keer, maar de extra plaats die daardoor beschikbaar komt gaat naar de best presterende speler over vier toernooien die zich nog niet geplaatst heeft, en dat wordt waarschijnlijk Nakamura of Ding. Giri moet dus maar gewoon proberen om het vierde toernooi (Legends of Chess, vanaf 21 juli) te winnen.

1 Reactie

  1. Avatar
    FlatlandR 04 juli 2020

    Mooi verslag weer. Magnus twee blauwe ogen, maar daar zal hij niet wakker van liggen.

    Ter info: De schermafbeelding van pbs.twimg.com en de tweets van Twitter zijn overigens bij mij in Firefox niet zichtbaar omdat het beschouwd wordt als Tracking Content. Kan ik mee leven, maar ik zag wel dat in het verslag Giri naar finale Chessable Masters de schermafbeelding gewoon op een server van WordPress stond.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.