Giri verslaat drie legendes

Anish Giri mocht in de vierde t/m zesde ronde van Chess24 Legends of Chess het opnemen tegen drie van de uitgenodigde legendes en dat leverde hem (bijna) de volle buit op! Alleen tegen Anand liet hij een puntje liggen door een armageddonpartij nodig te hebben. Gelfand en Leko werden met 2.5-1.5 verslagen voor de volle drie matchpunten. Daarmee is hij opgeklommen naar de gedeelde vierde plaats, waarbij opgemerkt moet worden dat de nummers 2, 3 en 4 nog Carlsen krijgen.

 Rank Team 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Round BP MP
1
Magnus Carlsen
3 3 2 6 15½ 17
2
Ian Nepomniachtchi
2 3 2 2 7 14½ 16
3
Vladimir Kramnik
2 2 6 13 12
4
Peter Svidler
1 2 6 12 11
5
Anish Giri
1 ½ 2 6 11 11
6
Boris Gelfand
0 2 3 6 10½ 7
7
Vasyl Ivanchuk
2 2 2 6 11½ 6
8
Peter Leko
2 2 2 7 10 4
9
Viswanathan Anand
2 ½ 2 2 6 3
10
Ding Liren
½ 1 6 3

 

Over Carlsen gesproken, die deed heel veel goede zetten, maar het ging ook wel eens mis. Zo gaf hij in zijn eerste partij tegen Ivanchuk een vol punt weg (na eerst heel lang verloren gestaan te hebben). Ziet u hoe wit kan winnen hier?

In de oplossing ziet u ook hij hij nog verloor.

Hij won de match overigen wel. Vandaag speelde Carlsen overigens vier uur eerder omdat hij kans maakte de Fantasyspel van de premier league te winnen (een spel met meer dan 7 miljoen deelnemers). Hij stond vierde, of het gelukt is kunt u (zodra de einduitslag berekend is) hier zien.

Anish Giri is dus flink gestegen in de stand sinds het vorige verslag. Tegen Anand speelde hij vier remises, zonder dat een van beide spelers een opgelegde winstkans liet liggen. In de armageddonpartij kwam Anand (die vroeger bekend stond om zijn snelle spel) goed te staan, maar hij was traag en aangezien het een vluggertje zonder increment is bleek dat beslissend.

Wit staat hier gewonnen, maar de beste zet is niet makkelijk, en dit winnen binnen veertien seconden kunnen alleen de grootste bulletspecialisten.

De match tegen Gelfand begon ook met twee weinig opzienbare remises, maar in de derde partij had onze landgenoot met 27.b4 een gewonnen stelling kunnen krijgen. Daarna miste hij nog een paar kansen op voordeel en werd het snel een potremise toreneindspel. Met zwart leek er in een Slavische ruilvariantstructuur niet meer dan remise in te zitten, maar toch kreeg zwart op een gegeven moment wat iniatief. Gelfand schrok daar zo van dat hij meteen een stuk offerde. Volle drie matchpunten dus voor Anish!

Peter Leko stond in zijn hoogtijddagen bekend omdat hij weinig verloor. Ook Giri heeft een reputatie op dat gebied en als je dan twee van zulke schakers tegen elkaar laat spelen, dan krijg je een match… met maar één remise! Die remise in de eerste partij was behoorlijk solide in de tweede partij ontstond een paardeindspel dat er erg gelijk uitzag. Maar zo makkelijk gaat dat niet en Leko werd weggespeeld! De Hongaar nam meteen wraak, een diagram zegt veel over de derde partij:

44.Lb5 en wit won snel. Datzelfde kan ik ook met de vierde partij doen:

U begrijpt vast dat wit makkelijk won, zeker als u deze partij kent.

Dat betekent dat Giri nu van vier legendes gewonnen heeft en van twee huidige wereldtoppers verloren. Hij krijgt nog één huidige wereldtopper (Ding, die is uit vorm) en twee legendes. Goeie kans dus dat hij de top vier (en dus halve finales) haalt!

1 Reactie

  1. Avatar
    Hendrikom 27 juli 2020

    Naar  de elfde plek gekelderd. Hij zal wel wat risico hebben genomen 🙂

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.