In de schijnwerpers: IM Robert Ris

Noot van de redactie: we hebben besloten met ingang van vandaag een nieuwe rubriek, getiteld ‘In de schijnwerpers’ op te starten. Daarin zullen we een bekende, spraakmakende of bijzondere schaker een aantal vragen voorleggen. We hopen op deze manier dat de bezoeker van Schaaksite een idee gaat krijgen, wat voor bijzonder schaakleven we in Nederland hebben. De coördinator van deze rubriek is Michel Hoetmer en we trappen af met Robert Ris.

 

 

Robert Ris geboren op 14 april 1988 is Internationaal meester met een elo van 2464. Daarmee staat hij hoog op de ranglijst in Nederland. Robert is tegenwoordig vooral actief als trainer en auteur. Van zijn hand verschenen inmiddels meerdere boeken, zoals: Crucial Chess Skills for the Club Player 1 en 2 en The Modernized Svesnikov via Thinkers Publishing.


Hij is een vaste waarde bij ChessBase. Naast een wekelijkse show ‘The fast and the furious’ publiceerde hij ook diverse interessante dvd’s, zoals bijvoorbeeld ‘Calculation training’.

 

1. Wanneer ben je begonnen met schaken en wie heeft het je geleerd?

Van mijn vader toen ik 7 was en vrij snel daarna werden er schaaklessen op de basisschool georganiseerd en ben ik ook lid geworden van SV Zukertort Amstelveen.

2. Heb je naast schaken nog andere sporten of hobby’s?

Ik ben redelijk sport-minded en kijk graag naar bijna elke (bal)sport, vooral basketbal en voetbal. Zelf zwem ik graag.

3. Naar welke muziek luister je graag?

Ik heb een vrij brede muzieksmaak, maar op latin popmuziek wil ik nog wel eens los gaan!

4. Heb je een favoriete auteur? Zo ja wie dan?

Khaled Hosseini – De vliegeraar

5. Hoeveel tijd besteed je gemiddeld per week aan het schaken?

Ik ben full-time met schaken bezig in diverse functies, o.a. auteur boeken en dvd’s en organisator, maar ik ben vooral actief als (online) trainer/coach met studenten over de hele wereld. Voor meer info zie mijn eigen website: RobertRis.com

6. Op welk moment of waardoor, kreeg je het idee dat je goed bent in schaken?

Toen ik op mijn eerste NK (t/m 9 jaar) gelijk 2e werd.

7. Wat was je beste resultaat tot nu toe?

Als 14-jarige het winnen van het Open NK t/m 20 jaar in Hengelo. Toevallig heb ik laatst mijn overwinning in de slotronde weer geanalyseerd. [MH: U vindt de partij met uitgebreide toelichting op de site van chessbase]

8. Wat was je beste schaakpartij tot nu toe

Mijn overwinning op top GM David Navara (2703) afgelopen November.

9. Hoe zou jij je eigen schaakstijl karakteriseren?

Als jeugdspeler was ik wel handig met het initiatief. Tegenwoordig is het allemaal wat minder scherp en mis ik nog wel eens wat tactische mogelijkheden, maar m.b.v. goede voorbereiding kan ik nog wel eens een succesje behalen.

MH: een voorbeeld van zijn tactische vernuft. Wat is de winnende zet voor wit? Oplossing…

10. Wie is je favoriete schaakspeler?

Daniil Dubov. Hij heeft een creatieve kijk op het spel en komt altijd wel met nieuwe openingsideeën.

11. Wie vind jij de beste schaker aller tijden?

Magnus Carlsen. De concurrentie is tegenwoordig gigantisch, maar het is heel bijzonder hoe hij de rest op ruime afstand weet te houden.

12. Wat vind je het beste schaakboek wat je ooit hebt gelezen?

Sacrifice and Initiative in Chess – Ivan Sokolov. Prachtige voorbeelden en helder uitgelegd.

13. Wat vind je het leukste aspect aan schaken?

Beslissingen nemen onder druk, of ik er goed in ben is een ander verhaal! 😉

14. Hoe kijk je tegen de ontwikkelingen in de schaakwereld aan?

Door deze Corona periode zijn veel activiteiten naar het internet verplaatst. Voor mij als trainer heeft dat natuurlijk zijn voordelen, maar het sociale aspect is daardoor ook onder druk komen te staan. Dat geldt natuurlijk ook voor het gewone wedstrijdschaak. In omliggende landen zie je dat er geleidelijk aan weer wat toernooien plaatsvinden en ik denk dat het ook op een verantwoorde manier zou moeten kunnen, bijv. door het plaatsen van plexiglas tussen de spelers (zoals in Biel en in de Bundesliga). Ik zou graag zien dat in Nederland dat ook wordt uitgeprobeerd.

15. Wil je nog iets kwijt aan de bezoekers van Schaaksite?

Heb je interesse in privé schaaktraining of online groepstraining met wat schaakvrienden/clubgenoten? Neem dan gerust een keer vrijblijvend contact met me op via het contactformulier op mijn website en dan bespreken we de mogelijkheden!

 

Over Michel Hoetmer

Michel schaakt al sinds begin jaren '70. Hij speelde bij schaakclub Utrecht (2e klasse KNSB) en hij was ook redacteur van het clubblad. Tegenwoordig is hij lid van sv Zukertort in Amstelveen. In het dagelijks leven is hij verkooptrainer en publiceerde diverse boeken en artikelen over verkopen en marketing. Sinds kort mag hij zichzelf ook gediplomeerd schaaktrainer (2) noemen.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.