Waarom ik me terugtrek uit het NK Internetschaak

Uit protest heb ik me teruggetrokken uit het NK Internetschaak georganiseerd door de KNSB. Middels dit stuk, of halfopen brief, wil ik daarmee mijn verklaring en kritiek geven. Afzeggen voor een ‘’NK’’ is iets wat ik absoluut niet graag doe. Maar uit principiële overwegingen heb ik besloten dit toch te doen.

De tijden zijn zwaar met de pandemie en daarom moeten er vanwege bezuinigingen bij elke sport keuzes gemaakt worden, ook door de KNSB. Er is besloten om het ‘’NK’’ Internetschaak te organiseren. In hun woorden is dit niet georganiseerd met de insteek dat het ter vervanging is van het officiële NK dat normaliter van de zomer georganiseerd zou worden als de pandemie niet toe had geslagen. De format is dat er 16 spelers zich plaatsen voor de finale van 22 november. 10 geplaatste spelers uit Nederland op basis van FIDE-rating, twee winnaars van een internetcompetitie, en vier spelers via voorrondes. De voorrondes zijn vier Zwitserse toernooien van 9 rondes met dezelfde speeltijd als tijdens de finale (3m + 3s) die plaats vonden van 16-19 november. De voorrondes konden ook buitenlanders mee doen en één van de voorrondes werd gewonnen door de Duitser Christian Braun. Nummer 2 was Nederlander Tjark Vos. Ik had verwacht dat Tjark Vos zich dus geplaatst zou hebben voor het NK, maar in een latere verklaring werd door de KNSB gesteld dat de finale open is voor alle KNSB-leden en Christian Braun is dat voor Zuid-Limburg en SV Voerendaal.

Ik heb de reglementen van het toernooi, van de KNSB, er nog eens op nagelezen en dan zou Christian Braun niet mee mogen doen. Hij heeft niet de Nederlandse nationaliteit en is ook niet langer dan een jaar woonachtig in Nederland. Daarnaast heeft het toernooi de titel van Nederlands Kampioenschap. Dat zou in theorie dus kunnen betekenen dat de officiële Nederlands Kampioen Internetschaak een buitenlander wordt. Ik vind het eerlijk gezegd te gek voor woorden dat de KNSB zich 1. niet aan de eigen reglementen houdt en 2. de KNSB een buitenlander als Nederlands Kampioen prima zou vinden.

Daarbij heb ik ook zeer mijn twijfels bij de organisatie van het toernooi. Het toernooi is een kopie van het NK Internetschaak van vorig jaar met als veranderingen dat er geen arbiters meer bij de spelers langs komen (door de pandemie uiteraard) en dat het prijzengeld is verdubbeld (een totaal van 3950 euro). De spelers wordt daarbij gevraagd om in plaats van de arbiters een eigen streamkanaal te openen.

Chess.com, een platform en bedrijf waarvoor ik live commentaar voor de olympiade heb gegeven, heeft de grootste online toernooien georganiseerd de afgelopen jaren, ook namens de FIDE. Je zou dan verwachten dat de KNSB het protocol over zou nemen wat betreft vals spelen, iets dat heel makkelijk kan gebeuren in het online schaken. Hier moet dus goed op gecontroleerd worden. Bij chess.com worden alle spelers gevraagd zich voor aanvang van een toernooi bij een gezamenlijke video-call te voegen. De camerabeelden blijven aan tijdens de partijen, waarop de beelden dan gecontroleerd worden door één of meer arbiters. De video-call wordt gedaan via het programma Zoom. In plaats daarvan heeft de KNSB aan de deelnemers van de finale gevraagd allerlei YouTube-films te bekijken en een eigen streamkanaal te openen opdat deze beelden gecontroleerd kunnen worden. Terwijl een Zoom-call het protocol is van chess.com en terwijl sommige spelers er helemaal niet op zitten te wachten om zo’n kanaal aan te maken en allerlei YouTube-filmpjes te bekijken voor één toernooi.

Er zijn meer punten, maar alles bij elkaar komt het bij mij over alsof de KNSB nauwelijks moeite heeft gestoken in de organisatie van dit toernooi. De organisatie komt ondoordacht over. Enig lichtpunt is dat er wel een aparte vrouwentoernooi is toegevoegd met vier deelnemers in de finale en een prijzengeld van 1200 euro totaal.

De laatste jaren heb ik mijn twijfels gehad over de instelling van de KNSB ten opzichte van topsportschaak en dat is in de tijd van de pandemie alleen maar gegroeid. Als we kijken naar het in real life NK van eerdere jaren is het aantal deelnemers alsmaar gezakt en hetzelfde geldt voor het prijzengeld. Tevens worden alle grote toernooien georganiseerd door initiatieven buiten de KNSB. Met dit in het achterhoofd is het NK Internetschaak van dit jaar, als enige toernooi dat de KNSB dit jaar heeft georganiseerd, extra teleurstellend.

Ik heb meerdere twijfels over het algemene beleid van de KNSB, niet alleen bij het topschaak, maar dat leg ik voor nu terzijde. Met dit stukje wilde ik mijn sentiment en bedenkingen uitspreken over het topsportbeleid en wat voor indruk de organisatie van dit toernooi bij mij maakt. En dus waarom ik me uit protest afmeldde voor dit toernooi. Als andere schakers uit de Nederlandse top zich hierin kunnen vinden, zowel bij de mannen als bij de vrouwen, of zaken hieraan toe kunnen voegen hoop ik dat zij zich ook uitspreken.

Roeland Pruijssers

19 Reacties

 1. Avatar
  Twaburov 21 november 2020

  Hoi Roeland,

  Jammer dat je dit keer niet meedoet!

  Vergeleken met de afgelopen jaren is het NK Internet er nu toch alleen maar op vooruitgegaan?

  Dat Chris meedoet vond ik ook raar, maar blijkbaar hadden ze het dit keer opengesteld voor alle KNSB-leden. En Chris is geen serieuze kanshebber, prima toch?

  Streamen was wel even uitzoeken, maar uiteindelijk toch snel werkend gekregen. Banteren is weer eens wat anders, en wat mij betreft fijner dan een arbiter over de vloer.

  Tuurlijk merk je wat correcte verbeterpunten op, maar voor mij geen reden om me aan te sluiten bij de afmelding!

  Twan B

  • Avatar
   RoelandPruijssers 22 november 2020

   Alleen het prijzengeld is er op vooruitgegaan. Er is dus geen alternatief voor het officiële NK en het stuit me tegen de borst hoe het toernooi georganiseerd is en wat voor indruk het geeft over het topsportbeleid van de KSNB. Chris krijgt een kans om NK te worden en dat is niet volgens de eigen reglementen. Dat is toch idioot. Streamen is daarbij niet voor iedereen, ik vind niet dat je dat aan de deelnemers op mag dringen. Zeker niet als er een goed en makkelijk alternatief is.

   Dit is geen oproep aan de andere deelnemers om zich af te melden. Zoals ik schrijf vraag ik dat anderen die zich kunnen vinden in wat ik schrijf zich ook uitspreken. Voor mij persoonlijk voelt het niet goed om aan zo’n toernooi mee te doen en daarmee het beleid van de KSNB te steunen.

   Succes vandaag Twan

 2. Avatar
  Yehuda 22 november 2020

  Beste Roeland,

  Ik wil je er even op wijzen dat ook Tjark Vos voor zover ik weet niet in het bezit is van de Nederlandse nationaliteit. Achter zijn naam prijkt altijd AHO, wat Nederlandse Antillen betekent.

  Zou Tjark dan wel hebben mogen meedoen?!

  Zelf heb ik de Israëlische nationaliteit, en als ik, theoretisch gesproken, mij had geplaatst, was ik dan gerechtigd geweest om deel te nemen?

  Dit doet mij sterk denken aan het bezwaar dat Loek van Wely in de jaren negentig had tegen de NK-deelname van Sokolov en Nikolic, omdat zij toen geen Nederlands paspoort hadden.

   

  Ingewikkelde materie, dit………..

   

   

  • Avatar
   Hendrikom 22 november 2020

   Tjark en jij zijn toch wel langer dan een jaar woonachtig in Nederland, Yehuda? Roeland schrijft hierover, dus je had wat hem betreft zeker mee mogen doen!

  • Avatar
   Christophe123 22 november 2020

   Caribich Nederland is wel degelijk een onderdeel van het koninkrijk der Nederlanden : https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/caribische-deel-van-het-koninkrijk/vraag-en-antwoord/waaruit-bestaat-het-koninkrijk-der-nederlanden … dus wat Tjark Vos betreft is er geen discussiepunt.

 3. Avatar
  Yehuda 22 november 2020

  @HenkSmout: Het gaat om Christian BRAUN, niet Bauer!! Dat is een sterke grootmeester, Braun is “slechts” een zeer gemiddelde Duitse IM

 4. Avatar
  Yehuda 22 november 2020

  @Henk Vedder: In Roelands ogen zou ik mee mogen doen, maar what about wat ons aller KingLoek daar wel niet van zou denken? En Loek heeft het voor het zeggen, die zit immers in de Eerste Kamer.

  Wellicht gaat hij meewerken aan een wet die het mensen zonder Nederlands paspoort onmogelijk maakt om mee te doen aan sport-NK’s. Ligt wel in de lijn van het gedachtegoed van het Forum van Democratie :-S

 5. Avatar
  Christophe123 22 november 2020

  Caribisch Nederland is wel degelijk een onderdeel van het koninkrijk der Nederlanden : https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/caribische-deel-van-het-koninkrijk/vraag-en-antwoord/waaruit-bestaat-het-koninkrijk-der-nederlanden … dus wat Tjark Vos betreft is er geen discussiepunt.

 6. Avatar
  Govert Pellikaan 22 november 2020

  Ik geef Roeland groot gelijk.

  Hoewel ik wel mee kan gaan in de redenering van de bond dat zij omdat zij het reglement mogen aanpassen, ook voor een jaartje een regel kunnen buigen, nu plots Braun zich plaatste, geef ik Roeland gelijk dat het eigenlijk een vreemde beslissing is.

  Toch vind ik het streamen nog gekker. Je moet als bond zo’n internet NK serieus nemen: fatsoenlijk prijzengeld, én een controle op een eerlijk toernooi. Dat zoom-protocol lijkt hiervoor geschikt. Door de spelers te laten streamen verschuif je het controleren naar entertainment: niet alleen de zetten, maar ook de show eromheen worden belangrijk gemaakt.

  Daar hoef je je als speler natuurlijk niet voor te lenen. Om dit spelers dringend te verzoeken lijkt me pervers.

   

 7. Avatar
  TheBlackKnight 22 november 2020

  Niets tegen Christian of wie dan ook, maar vind het ook wel vreemd dat buitenlanders zijn toegestaan op een NK, dan hadden ze wellicht beter titel en organisatie open NK kunnen noemen. In hun regelement staat inderdaad dat niet zou kunnen, maar dat ze dit jaar dat gewijzigd hebben op zich prima, ma lijkt erop dat dit vooraf niet duidelijk was..,? waar was dit vooraf gepubliceerd. En indien dit wel zo was bepaald, waarom was het regelement dan daar nog niet op aangepast? Hoe dan ook de communicatie is niet helder, voor mij althans.

  Het banteren is natuurlijk iets wat chess24 groot maakt, maar om dit min of meer te verplichten voor een zogenaamd NK is wellicht wat apart, anderzijds was dit wel vooraf aangegeven dus de keus om dat wel te doen of niet. Maar het is wel een andere dicipline dan enkel schaken.

  Ik ben maar een amateur en heb weinig zicht op de voorwaarden en condities als topschaker. Ik heb af en toe ook wel het idee dat schaken in Nederland meer georganiseerd wordt door sponsoren en particulieren dan door de schaakbond.

  Echter of dat verkeerd is? Nederland is natuurlijk een relatief klein land en hoewel er best wat schakers zijn, denk ik dat de Bond best moeite heeft met financieel sterk sponsoren van toernooien. Ook draagt de overheid nog nauwelijks bij met schaken. Geld en middelen zou ergens vandaan moeten komen.

  Zou mooi zijn als er ook in mogelijkheden wordt (mee)gedacht, want met enkel kritiek komt er weinig van de grond. Dus zou mooi zijn als er ook constructieve alternatieve worden aangeboden.

  Ik begrijp dat spelers niet meer mee willen doen, maar begrijp ook dat sommige het (juist) willen spelen.

   • Avatar
    arjo1982 22 november 2020

    Correct dat hij mee mag doen aan dit toernooi omdat het van tevoren zodanig is aangekondigd.
    Je mag het (volgens het reglement van de KNSB zelf) dan echter geen NK meer noemen omdat hij daarvoor niet speelgerechtigd is…

   • Avatar
    TheBlackKnight 22 november 2020

    In het regelent staat dit

    2. Plaatsing Toegelaten worden: a. spelers met de Nederlandse nationaliteit, die lid zijn van de KNSB; NB voor de herkenning is het noodzakelijk dat de Nederlandse vlag zichtbaar is bij de spelersgegevens – Als u ingelogd bent, drukt u op F2 en daarna op de button ‘zoek coördinaten’, kies onderaan voor Nederland. b. spelers zonder de Nederlandse nationaliteit, die tenminste een jaar onafgebroken in Nederland woonachtig zijn. c. van de spelers moet naast de inlognaam de echte naam bekend zijn

    dus dan is de aankondiging in conflict met het regelement of mis ik iets

    • Avatar
     Govert Pellikaan 22 november 2020

     Je mist dat het Algemeen Bestuur het reglement mag aanpassen. Dit recht is verlengd naar het eenmalig ombuigen van de toelatingsregel. Ik ben het daarmee oneens, maar ga wel met de bond mee dat zij dit zo mogen presenteren. Bovendien is de afwijking van het reglement aangekondigd.

     • Avatar
      TheBlackKnight 22 november 2020

      Dat heb ik dat dus gemist,bedankt voor je toelichting. Ben wel benieuwd wat dan de reden is om dit zo aan te passen en wat ik begrijp de topspelers dit pas ook laat wisten. Dan scheelt het wel dat er zo relatief weinig ‘buitenlanders’ nog meededen. Wat is het nut om voor een NK buitenlanders toe te laten, daarvoor heb je toch normaal gesproken een open nk. Wat heeft de meerwaarde dan nog een kampioenschap aan een land te verbinden als het open is voor iedereen. Ik begrijp bijvoorbeeld een gedachtengang als dat gasten die altijd voor de Bond meespelen, toegelaten worden, als dank voor het meespelen.Zodoende sluit het wel aan dat het typisch Nederlands is om tot dit soort besluiten en acties te komen.

     • Avatar
      Govert Pellikaan 22 november 2020

      Ze laten geen buitenlanders toe, alleen ‘leden van de KNSB-online’. Daar zitten niet veel buitenlanders tussen, en die er wel bijhoren, hebben een duidelijke link met het schaken in Nederland. Het is dus verdedigbaar.

 8. Avatar
  Eric César van 't Hof 23 november 2020

  In de laatste twee alinea’s uit grootmeester Pruijssers zijn twijfels over het algemene beleid van de schaakbond. Hij gebruikt hierbij drie termen die op elkaar lijken, namelijk topsportschaaktopschaak, en topsportbeleid. Zijn dat nu drie synoniemen of gaat het toch om verschillende begrippen?

  Ik ben daarover in verwarring, vooral als ik kijk naar de recente begroting van de schaakbond. Daarin is er voor topschaak een apart hoofdstuk ingeruimd. Maar in dat hoofdstuk wordt met geen woord gerept over het Nationaal Kampioenschap. Daaruit kan ik niet anders dan concluderen dat dit NK volgens de bond blijkbaar geen topschaak is.

  Wat is het NK dan wel? Volgens de begroting is het NK een evenementevenals de schoolschaakkampioenschappen in Gouda en het Huttontoernooi in Hengelo.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.