Waarom ook ik me terugtrek uit het NK internet

De komst van het NK internet is iets waar ik naar uitkeek. Ik was extra gemotiveerd omdat ik het toernooi nog niet eerder heb gewonnen. Daarnaast is het spelen van blitz altijd extra spannend. 

Na mijn inschrijving begon ik echter steeds meer te twijfelen aan mijn deelname. Het bericht van Roeland op Schaaksite heeft vervolgens de doorslag gegeven. 

De timing van mijn terugtrekking is allesbehalve optimaal, maar pas na het bericht van Roeland was ik overtuigd dat dit desondanks de beste keuze is. 

Uiteindelijk hebben bij deze beslissing verschillende argumenten een rol gespeeld, die ik nu in het kort zal noemen. 

Mijn eerste bezwaar is de keuze voor het banteren. Naar mijn mening is banteren en dus je zetten uitleggen tijdens een officieel NK niet topsportwaardig. Prima voor een ander evenement, maar niet voor een NK.  

Dit wist ik en toch schreef ik mij in voor het NK. Hoewel ik het vanuit het oogpunt van topsport maar niks vond, hoopte ik dat de KNSB er goede reclame voor zou maken en dat er een groot publiek zou komen voor het NK. Voor dit banteren is echter vrijwel geen reclame  gemaakt.  

Zodoende wordt de door KNSB uitgesproken verwachting dat het banteren aandacht trekt, hoogstwaarschijnlijk niet waargemaakt. Het banteren lijkt dan ook eerder een manier om cheaten te voorkomen. Waarbij ik graag refereer aan Roeland voor de betere mogelijkheden die daartegen bestaan.   

Evenals Roeland meen ik daarnaast dat het problematisch is dat de KNSB zijn eigen reglementen niet naleeft. In het reglement staat duidelijk dat deelnemers minimaal 1 jaar in Nederland woonachtig moeten zijn of de Nederlandse nationaliteit moeten hebben. 

Een van de deelnemers voldoet echter niet aan deze voorwaarden. Hoewel het in dit geval slechts één deelnemer betreft, meen ik dat het niet houden aan de eigen reglementen topsport onwaardig is. Des te meer omdat de reeds geplaatste spelers niet naar hun mening is gevraagd. 

Dit brengt mij tot mijn laatste bezwaar. Het komt namelijk vaker voor dat de meningen en visies van deelnemers onvoldoende serieus worden genomen. Hoogtepunt daarvan was de organisatie van het NK ‘over the board’ dit jaar. Dit NK liep uit op een totaal fiasco en werd uiteindelijk zelfs niet georganiseerd.  Dit terwijl er tal van mogelijkheden waren om het NK wel door te laten gaan. De ideeën van de spelers werden echter keer op keer in de wind geslagen. 

Tot slot spreek ik dan ook de wens uit dat hierin verandering komt. De KNSB dient beter te communiceren met zowel zijn leden als de deelnemers aan zijn toernooien. 

Alleen zo kan Schakend Nederland de weg naar boven weer vinden. 

16 Reacties

 1. Avatar
  TheBlackKnight 22 november 2020

  Zonder Jorden kan niet eens meer gesproken worden van een NK. En dan ook geen Lucas, Loek en Roeland. Ma het NK gaat vrolijk door….Het is gewoon internettoernooitje op de zondagmiddag

 2. Avatar
  Richard Vedder 22 november 2020

  Dit lijkt me een mooie aanleiding om die tien aanwijsplekken volgend jaar af te schaffen. Afgelopen week hebben een paarhonderd schakers gepoogd zich te kwalificeren voor een plek die tien man zomaar in de schoot geworpen hebben gekregen. En dan krijg je dit…

  • Avatar
   TheBlackKnight 22 november 2020

   Heb je een mooi punt, hebben nog nooit zoveel meegedaan aan die voorronden.

  • Avatar
   RoelandPruijssers 22 november 2020

   Donderdag werd pas bekend dat Christian Braun toegelaten werd. En zoals het nu staat zou het afschaffen van de 10 plaatsingsplekken betekenen dat volgend jaar het ”NK” dus volledig uit buitenlanders kan bestaan.

   • Avatar
    arjo1982 22 november 2020

    Het is nu een 2400 IM die in principe maar weinig kans maakte om ‘Nederlands Kampioen’ te worden.
    (Hij is in de eerste ronde al uitgeschakeld)
    Misschien heeft de KNSB gewoon gedacht van daar gaan ze vast niet moeilijk over doen als hij toch geen kans maakt om te winnen…

    Ik vraag me echter af wat men gedaan had als er iemand zich geplaatst had (zonder speelgerechtigd te zijn op een NK) met bv. een rating van 2600+ die dus wel kans gemaakt had het toernooi te winnen…

  • Avatar
   RienkNL 27 november 2020

   Er doen een paar honderd leden hun stinkende best om een felbegeerde plaats te bemachtigen en achteraf zien al deze schakers hoe 4 geplaatste leden die zich niet hoefden te kwalificeren zich op het laatste moment terugtrekken. Treed in het vervolg eerder terug zodat de plekken nog opgevuld kunnen worden of doe gewoon mee en ga er achteraf over discussiëren. Erg jammer allemaal. Bij de kwalificatie lag het NK er 1x uit waardoor we nog een keer aan de bak moesten. Daar gaan we ook niet over bakkeleien. Degene die 6 uit 6 had kon ook overnieuw beginnen met nul. Gewoon 5 avonden vol  geschaakt met een drukke baan overdag. Heerlijk toch. Probeer er wat meer van te genieten.  De KNSB doet ook zijn stinkende best. Laten we het er dan achteraf over hebben. Maar niet een “stoere statement” willen maken net voor het NK begint.

 3. Avatar
  Tovenaar 22 november 2020

  Respect voor Roeland en Jorden dat ze zich terugtrekken!

  Ik kan me helemaal vinden in hun motivatie.

  Wat Christian Braun betreft is het totaal niet van belang of hij kans maakt of niet. Hij zou niet toegelaten moeten worden, ik vind het dan ook onbegrijpelijk dat hij is toegelaten bij de voorronden.

  Ook wat het banteren betreft, ik begrijp uit de reacties van Jorden en Roeland dat ze hierover niet tevoren zijn geraadpleegd. Hiervan vind ik het ook weer onbegrijpelijk dat dit zomaar doorgevoerd wordt.

  Wat mij betreft heeft de Schaakbond hier de plank volledig misgeslagen en vind ik dat ze wat uit te leggen hebben aan schakend Nederland.

  • Avatar
   Richard Vedder 22 november 2020

   Jorden schrijft dat hij wist van het banteren toen hij zich inschreef.

   • Avatar
    RoelandPruijssers 22 november 2020

    Het gaat om raad plegen van de KNSB, Richard. De KNSB voegde het banteren toe zonder naar de mening van de spelers te vragen.

 4. Avatar
  Hendrikom 22 november 2020

  Tot nu toe lees ik alleen nog dat het allemaal bij de uitnodiging al duidelijk was. Dan doel ik op dat banteren en op de KNSB-leden. Rest voor mij vooral de vraag hoe de overeenkomsten, danwel toezeggingen geregeld zijn. Ik proef nu dat dat geheel vrijblijvend is, maar wie weet maakt onze bond er nog werk van. Ik zie namelijk ook geen sponsoren prominent in beeld, dus dat geld is KNSB-geld, vermoed ik. En dat is nog best veel voor iets waarvoor ‘contractanten’ zich kennelijk zonder gevolgen kunnen terugtrekken.

  • Avatar
   RoelandPruijssers 22 november 2020

   Dat was dus niet duidelijk, Hendrik. Pas donderdag werd duidelijk dat Christian toegelaten werd terwijl eerder de reglementen en de meldingen van de KNSB elkaar tegenspraken. Het is KNSB-geld vermoedelijk inderdaad, maar er is dus geen vervangend NK en dit is het enige toernooi dat de KNSB als toernooi organiseert dit jaar. Overigens is het relatief hoeveel geld dit is, dan zouden we moeten kijken naar wat de andere sportbonden uitgeven/organiseren qua topsport. Als je bij dit ”NK” al van topsport kan spreken gezien het banteren.

   Maar hier laat ik het bij qua reacties. Ik zou graag zien dat de argumenten goed gelezen worden en verder wacht ik op een reactie van de KNSB.

 5. Avatar
  Caesar64 22 november 2020

  Wellicht kan het NK ingetrokken worden, kan de KNSB het uitgespaarde geld benutten voor Schaakmagazine. Voor de rest wel een hoop negativiteit tav de KNSB: in het bestuur van de KNSB zitten hoofdzakelijk schakers die toch ook het beste op hebben met Schakend Nederland!

 6. Avatar
  Eric César van 't Hof 22 november 2020

  Waarom is er in de afgelopen zomerperiode dan geen normaal NK (op borden) georganiseerd?

  Er zijn bijvoorbeeld wel twee damtoernooien georganiseerd, in juli in Heerhugowaard (40 deelnemers) en in augustus in Hoogeveen (100 deelnemers). Alles geheel volgens de coronaregels en -protocollen. Deze toernooien verliepen perfect.

  Het NK heeft hoeveel deelnemers, 8 of 10 ofzo? Dat was toch geen enkel probleem geweest om dat te organiseren?

 7. Avatar
  coenj 22 november 2020

  In het “Reglement NK individueel via internet” wordt verwezen naar de “Voorwaarden lidmaatschap KNSB internetschaak”. Als ik ga zoeken op schaken.nl dan vind ik een verwijzing naar een document waar ik geen toegangsrechten voor heb.

  In de aankondiging staat weliswaar dat “Iedereen die ldi is van de KNSB mag meedoen”. Echter, in dezelfde aankondiging wordt verwezen naar een reglement uit 2018 waarin de toelating anders geregeld is. Dus het bestuur heeft het reglement niet formeel aangepast of de wijziging is niet gepubliceerd. In beide gevallen zit de KNSB fout. Het officiële reglement gaat te allen tijde voor andere publicaties en dus hebben de teruggetrokken spelers gelijk dat de Braun ten onrechte is toegelaten tot het toernooi.

   

  Ik ben benieuw hoe ze dat gaan oplossen voor het NK Internet voor vrouwen dat op de 29e gespeeld wordt. Daarin staat de toegang weer anders omschreven.

   

  Op zijn minst zeer slordig van de KNSB.

 8. Avatar
  bakstra 23 november 2020

  Wat het “banteren” betreft: is het niet verboden om tijdens een officiële partij daarover te praten?

  • Avatar
   Eric César van 't Hof 24 november 2020

   Goed punt.

   Als je het schaakreglement strikt toepast, dan is er een hele reeks van onderdelen bij het “internetschaak” die daarmee eigenlijk in strijd zijn:

   • Aanraken is zetten: deze regel wordt bij internetschaak niet toegepast.
   • Premove: is volgens het reglement niet toegestaan.
   • Auto-queen: idem.
   • Onreglementaire zet: deze wordt bij internetschaak straffeloos gecorrigeerd.
   • Het programma (bijv. chess.com of lichess.org) geeft zelf aan wat legale zetten zijn: dit is in feite “voorzeggen”, wat volgens het reglement niet is toegestaan.

   En zo zijn nog wel een paar verschillen te vinden. Om deze reden is internetschaak, vind ik, eigenlijk een ander spel dan ons traditionele bordschaak. Vergelijkbaar met bijvoorbeeld correspondentieschaak of computerschaak. Daar zijn aparte, zogenaamde bijzondere bonden voor opgericht, die wel zijn aangesloten bij de KNSB.

   Je kunt het NK internetschaak dan ook niet goed vergelijken met het traditionele NK.

   Opmerkelijk is dat Van Wely zowel in 2014 als 2017 kampioen was in beide disciplines.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.