Eline Roebers wereldkampioen!

Nederland heeft er weer een wereldkampioene bij! Eline Roebers pakte vandaag de titel bij het online WK in de categorie meisjes t/m 14 jaar. In de finale won ze 1.5-0.5 van de Hongaarse Zsoka Gaal, nadat ze eerder o.a. Machteld van Foreest had uitgeschakeld.

Eline Roebers tijdens het NK dames, foto gemaakt door Harry Gielen

Zestien speelsters begonnen afgelopen zaterdag aan het WK, dat gespeeld werd in matches van twee partijen met een tempo van 15 minuten per partij met tien seconden per zet erbij. Voor Nederland kwamen Eline Roebers en Machteld van Foreest uit in de categorie meisjes t/m 14 jaar. Beiden wonnen hun eerste match op zaterdag en speelden de dag erop om een plek in de halve finale. Nadat Eline de eerste partij had gewonnen kwam ze de tweede niet in de problemen en eindigde die in eeuwig schaak. De Amsterdamse won vervolgens ook van Laysa Latifah uit Indonesië en vanmiddag werd de finale gespeeld. Die was -allicht- erg spannend. In de eerste partij kwam onze landgenote iets minder uit de opening met het Hollands, maar toen het erom ging was ze alert.

25.Dc3?

25.Dd4! Ta1+ 26.Dxa1 Dxb4 is ongeveer gelijk.

25….Dc5!

26.Dxc5 Ta1!

Dit slimme tussenschaakje is de pointe van de vorige zet.

27.Lf1?

Met 27.Dc1 Txc1+ 28.Lf1 houdt wit de schade beperkt.

27…bxc5

28.Tbb2 Lc4

Zwart won een stuk en even later de partij.

Met wit remise maken is niet per se makkelijk en het leek ook mis te gaan. Op een gegeven moment gaf de computer -6 aan en dan waren er nog verschillende mogelijkheden ook. Beide speelsters waren echter op de increment aangewezen en dan gebeuren er rare dingen…

Een mogelijke winst is hier 30…Pf5 31.cxd5 Ld4+ 32.Kh1 Pg3+ 33.Kh2 Pf1++ 34.Kh1 Dh2 mat. In de partij gaf zwart gewoon een stuk weg:

30…Db4? 31.Dxg3 Ld4+ 32.Kh1 Pf4 33.Te4 Dxb2 34.Dxf4 Da1+

Met slechts dame en loper (en een toren minder) heeft zwart geen mataanval meer. Het werd nog wel eeuwig schaak, maar voor de matchwinst maakte dat niet uit. Eline Roebers wereldkampioen!

Uitslagen van de matches

In de categorie meisjes t/m 12 jaar deed ook een Nederlandse mee. Wendy Huang uit Eindhoven won de eerste ronde maar werd in de kwartfinale uitgeschakeld. Zie hier.

 

 

8 Comments

 1. Avatar
  Caesar64 december 22, 2020

  Zo knap hoor, gefeliciteerd! Heeft Nederland vaker wereldkampioenen bij de meisjes gehad, kan me dat niet herinneren.

 2. Avatar
  fmrini december 23, 2020

  Klasse  van Eline. Volgens mij is zij voor NL de 2e wereldkampioen na Euwe.

 3. Avatar
  vanmarwijk december 23, 2020

  Proficiat! Wat mij betreft het grootste jeugdtalent (samen met Arthur de Winter) van Nederland.

  Al zijn deze surrogaat WK’s voor de jeugd gespeeld online wel erg betrekkelijk…maar het is momenteel niet anders.

 4. Avatar
  Ludo Tolhuizen december 23, 2020

  Een paar jaar geleden speelde Eline samen met haar vader in het Tweetallentournooi in Roosendaal. Haar talent was toen al duidelijk zichtbaar. Gefeliciteerd!

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.