Govert Pellikaan Schaakvrijwilliger van 2020

De vrijwilliger van het jaar 2020 is de Groningse schaker Govert Pellikaan geworden. Hij is lid van Groninger Combinatie en van SG Staunton, maar hij werd genomineerd door de voorzitters van schaakverenigingen Paul Keres (Utrecht) en SG King (Tilburg)! Niels Ondersteijn en Erik Biemans waren eensgezind in hun oordeel dat Govert de vrijwilliger van het corona-jaar 2020 moest worden en de KNSB ging daar graag in mee.

Erik Biemans verraste Govert op het Twitch kanaal van de schaakbond met zijn uitverkiezing tot vrijwilliger van het jaar, zie hieronder.

Tijdens de eerste golf startte Govert op Lichess een competitie met twee teams. Gedurende het jaar groeiden deze Teambattles uit tot een volwaardige online competitie waaraan op een zondagavond zomaar 550 schakers mee speelden. Een prachtig initiatief en het landelijke online karakter verklaart meteen ook waarom de nominatie gedaan is door clubs waarvan onze vrijwilliger geen lid is. Overigens ging de invloed van Govert Pellikaan verder dan alleen de Teambattles. Op het moment dat de KNSB ook een online teamcompetitie begon was Govert meteen enthousiast, gaf diverse tips en hielp met het testen.

4 Reacties

 1. Avatar
  Derk Dekker 04 maart 2021

  Gefeliciteerd! Volkomen terecht, lijkt mij. Mag ik namens Schaakhuis En Passant in Den Haag alvast iemand kandideren voor 2021?

  Evert Roeleveld!

  Begon tijdens de lockdown-sluiting grotendeels eigenhandig aan de verbouwing van het schaakcafé, maakt sinds kort iedere zaterdag buiten schaken mogelijk op een andere plek in Den Haag, is drijvende kracht geweest achter het plaatsen van schaaktafels in de gemeente Den Haag en heeft toegezegd voor de komende 2(!) jaar iedere woensdagmiddag bij die schaaktafels het buiten schaken te faciliteren.

  Nu ben ik vast nog één en ander vergeten, maar dit zou toch al ruim genoeg moeten zijn, voor op zijn minst een eervolle vermelding!

 2. Avatar
  Erwin van Pelt 04 maart 2021

  Als voorzitter van Staunton kan ik dit alleen maar onderstrepen dat de prijs bij de juiste persoon terecht is gekomen. Mooi dat Govert deze erkenning heeft gekregen door een voordracht van clubs uit het midden en zuiden van het land. Het zal niemand verbazen, maar Govert zet zich als vrijwilliger natuurlijk ook in voor Groninger Combinatie en Staunton.
  Onder andere het opzetten en beheren van de websites, digitaliseren van oude clubbladen en meehelpen bij de organisatie van het 150-jarig jubileum van Staunton. Soms dat zijn niet altijd de meest zichtbare, maar wel behoorlijk arbeidsintensieve klussen. Ik noem als voorbeeld het drukklaar maken van het door Poppe Dijkhuis geschreven jubileumboek dat in de loop van dit jaar gaat verschijnen.

  Nogmaals gefeliciteerd Govert. Het komt je toe!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.